torstai 16. kesäkuuta 2016

Valiokunta Väyrysen aloitteesta: Talousongelmat eivät johdu eurojäsenyydestä...

Se siitä sitten...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Valiokunta Väyrysen aloitteesta: Talousongelmat eivät johdu eurojäsenyydestä


STTHelsinki
Suomen viime vuosien talousongelmat eivät johdu euroalueen jäsenyydestä vaan ovat pääasiassa seurausta talouden rakenteellisista ongelmista. Eduskunnan talousvaliokunta kertoo lausunnossaan, että sen kuulemat asiantuntijat ovat varsin yhdensuuntaisesti olleet tätä mieltä.
Lausunto annettiin europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kansalaisaloitteesta. Aloitteella vaaditaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.
Lausunnossaan valiokunta linjaa, että erityisesti nykyisessä taloustilanteessa Suomi on hyötynyt Euroopan keskuspankin ja eurojärjestelmän poikkeuksellisen kevyestä rahapolitiikasta. Valiokunta muistuttaa, että Suomen hyvinvointi on rakentunut merkittäviltä osin viennin varaan.
Talousvaliokunta pitää selvitettynä, että hallittu irtautuminen euroalueesta olisi mahdotonta.
– Merkittäviltä markkinavaikutuksilta ei missään tapauksessa pystyttäisi välttymään. Jos uusi valuutta heikkenisi, parantaisi se taloutemme hintakilpailukykyä, mutta tämä tapahtuisi kotimaisen ostovoiman kustannuksella. Sitä, miten valuuttakurssi tosiasiassa käyttäytyisi, on mahdotonta ennakoida, valiokunta linjaa.
Talousvaliokunta pitää kuitenkin tärkeänä, että eurojärjestelmää koskevassa kansallisessa päätöksenteossa arvioidaan mahdollisimman laaja-alaisen keskustelun pohjalta, mitkä ovat Suomen tavoitteet ja reunaehdot kehityksen eteenpäin viemiseksi.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen jätti lausuntoon eriävän mielipiteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti