sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Ainakin 13 lasta kuoli veneturmassa Karjalassa – ”Miten kukaan on voinut lähteä myrskyyn lasten kanssa?”

Moskovalaislasten kesäleiri muuttui tragediaksi leiriohjaajien myrskyvirhearvion vuoksi. Täysin turhia kuolonuhreja - murheellista...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ainakin 13 lasta kuoli veneturmassa Karjalassa – ”Miten kukaan on voinut lähteä myrskyyn lasten kanssa?”

47 lasta ja neljä aikuista oli viettämässä kesäleiriä. Silminnäkijät kertovat leiriohjaajien olleen usein humalassa.

ULKOMAAT  
ILYA TIMIN / SPUTNIK
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.

Mikä Säämäjärvi?

Säämäjärvi on 270 neliökilometrin alueelle levittäytyvä järvi Karjalan tasavallassa Venäjällä.
Syvimmillään järvi on 24,5 metriä.
Säämäjärvi sijaitsee noin 130 kilometriä Suomen rajalta itään.
Järven ympärillä on useita kyliä, joista suurimmat ovat Säämäjärven, Jessoilan, Prokkoilan ja Lahden kylät
AINAKIN 13 lasta on kuollut veneonnettomuudessa Venäjän Karjalassa, kertoo venäläinen uutissivusto RT. Lasten lisäksi myös yksi aikuinen on löydetty kuolleena. Kaikki kuuluivat Moskovasta tulleeseen turistiryhmään.
Kaksi turisteja kuljettanutta venettä ja yksi lautta joutui myöhään lauantai-iltana myrskyn keskelle Säämäjärvellä Karjalan tasavallassa. Alueelle oli annettu myrskyvaroitus. Järvelle on Niiralan raja-asemalta Pohjois-Karjalasta matkaa noin 130 kilometriä.
RT-sivuston mukaan ainakin yksi veneistä kääntyi myrskyssä ylösalaisin.
Venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan turistiryhmässä oli yhteensä 47 lasta ja 4 aikuista. Ryhmän koosta on kuitenkin ristiriitaisia tietoja venäläisissä viestimissä. Ryhmän jäsenet olivat 12–15-vuotiaita lapsia ja heidän valvojinaan olleita aikuisia.
Ryhmä oli viettämässä lasten kesäleiriä.
MATKAILUKESKUS Kudamasta Säämäjärven rannalla tuli tragedian keskipiste, kun hengissä selvinneitä alettiin kuljettaa sinne.
”Soitin Kudamaan ja johtaja kertoi, että keskukseen oli eilen tullut vieras tyttö hakemaan apua ja kertomaan, että oli käynyt tällainen onnettomuus”, matkanjärjestäjä Julija Idritova kertoi puhelimitse HS:lle sunnuntaina. Idritova ottaa vastaan Kudaman varauksia, mutta oli itse turman sattuessa Petroskoissa 90 kilometrin päässä Kudamasta.
”Kaikki, jotka olivat töissä matkailukeskuksessa, lähtivät etsimään uhreja. He löysivät monia elossa ja ryhtyivät lämmittämään palelevia”, Idritova kertoo.
Venäjän Karjalassa oltiin järkyttyneitä turmasta.
”Olen šokissa. Yritän vain ymmärtää, miten kukaan on voinut lähteä sellaiseen myrskyyn järvelle lasten kanssa”, Idritova sanoo.
Idritovan mukaan Venäjän hätätilaministeriö oli lähettänyt kaikille lähialueiden asukkaille tekstiviestitse myrskyvaroituksen.
Suomen pääministeri Juha Sipilä esitti sunnuntaina surunvalittelunsa Säämäjärven onnettomuuden takia.
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.
Pelastustyöt Säämäjärvellä Venäjän Karjalassa jatkuivat sunnuntaina.
VENETURMAN UHRIEN etsintä jatkui sunnuntaina iltapäivällä Säämäjärvellä. Yhteensä kahdella veneellä ja yhdellä lautalla oli ollut Venäjän hätätilaministeriön mukaan 51 ihmistä.
Heistä 37 oli löydetty hengissä sunnuntai-iltapäivään mennessä. Pelastuneista osa oli saatu kuljetettua Kudoman kylään, jossa työskentelee hätätilaministeriön psykologeja. Viestinten mukaan lapsia alettiin kuljettaa busseilla Petroskoihin ja ainakin yhden lapsen kohtalo oli edelleen epäselvä.
KAIKILLA veneissä olleilla lapsilla ei ollut pelastusliivejä. Pelastuneiden joukossa on vain niitä lapsia, joilla oli pelastusliivit. 
Yhden pelastuneen lapsen kerrotaan pystyneen uimaan omin voimin rantaan saakka.
RT-uutissivuston haastattelemien henkilöiden mukaan aiemminkin järjestetyllä kesäleirillä ei ollut hyvää mainetta niiden vanhempien parissa, joiden lapset olivat aiemmin osallistuneet leirille.
”Tuuli oli eilen todella kova. Oli rikos viedä lapset järvelle siinä säässä”, sanoi turmapaikan lähistöllä asunut nainen RT:lle. Hän myös lisäsi nähneensä ohjaajat usein humalassa. Nainen mainitsi, että eräs leirin järjestyksenvalvojista olisi kuollut jokin aika sitten.
”Leirillä ei ollut mitään kontrollia. Leiriohjaajat olivat usein humalassa. Kerran humalaiset leiriohjaajat mursivat erään pojan jalan”, sanoi aiempana kesänä poikansa leirille lähettänyt nainen RT:lle.
Syyllisiä alettiin jahdata heti.
"Kaikkia syyllisiä rangaistaan", Venäjän tutkintakomiteaa johtava Vladimir Markin sanoi televisiokanava Rossija 1:lle.
Venäläinen televisiokanava Life julkaisi internetsivuillaan videon, jonka se sanoo olevan paikan päältä Säämäjärveltä. Videossa näkyy useita ambulansseja ja vene, joka yrittää päästä eteenpäin isoissa aalloissa järvellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti