maanantai 13. kesäkuuta 2016

Iltalehti: Pääkirjoitus: Hallituksen ohjakset keskustan käsissä...

Mitäpä tuohon alla olevaan muuta sanomaan/kirjoittamaan > kyllä isäntä talossa täytyy olla.

Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:

Pääkirjoitus: Hallituksen ohjakset keskustan käsissä

Sunnuntai 12.6.2016 klo 18.17

Kokoomuksen ryhtikampanja tulee jälkijunassa. Hallituksen suuret linjat on jo vedetty. Maakuntien Suomi on raiteilla.
Keskustan puoluekokous Seinäjoella muodostui mahtavaksi tuen osoitukseksi pääministeri-puheenjohtaja Juha Sipilälle.
Keskustan puoluekokous Seinäjoella muodostui mahtavaksi tuen osoitukseksi pääministeri-puheenjohtaja Juha Sipilälle. (AOP)
Keskustan puoluekokous Seinäjoella muodostui mahtavaksi tuen osoitukseksi pääministeri-puheenjohtaja Juha Sipilälle. Keskusta vaikutti aidosti yhtenäiseltä ja monet rankankin arvostelun aiheet lakaistiin nyt maton alle suuremman yhteisen asian tieltä. Puoluekokoukselle esittäytynyt viestintä- ja liikenneministeri Anne Bernerkin sai kohteliaat taputukset, vaikka monet keskustalaiset pelkäävät hänen linjaustensa vaikutuksia syrjäseutujen liikennepalveluihin.
Kokouksen puheenvuoroissa kuultiin hajanaista kovaakin kritiikkiä muun muassa koulutussäästöjä vastaan ja rajuja syytöksiä maatilojen ahdingosta. Valtavirtaa nämä puheenvuorot eivät olleet. Puoluekokous kehui johtonsa ja ministeriryhmänsä hyvin tehdystä työstä. Maakuntien Suomi on nyt tulossa, maalaisliitto-keskustan satavuotinen unelma toteutuu.
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo aikoo nostaa puolueensa särmää hallituksessa. Orpo linjasi kokoomuksen jatkavan hallituksessa, mutta ei mihin hintaan hyvänsä. Orpon mukaan hallituksessa on kolme tasaveroista puoluetta. Kokoomuksen uusi tulokulma hallituspolitiikkaan on ymmärrettävä. Juuri liiallisen myöntyväisyyden takia Alexander Stubb saikin lähteä puheenjohtaja paikalta.
Kokoomuksen ryhtiliike tulee kuitenkin myöhässä. Hallituksen suuret linjat on luotu ja isot päätökset tehty. Keskusta sai maakuntauudistuksensa. Sen vastapainoksi kokoomus sai valinnan vapauden periaatteen sote-uudistukseen. Orpon kova linja merkitsee nyt sitä, että kokoomus valvoo tiukasti saavansa oman osansa diilistä lävitse. Missään tapauksessa keskusta ei lähde peruuttelemaan omista saavutuksistaan hallituspolitiikassa.
Pääministeri Juha Sipilä totesi isännän äänellä Seinäjoella, että hallitusohjelmaan ei tule muutoksia. Sen sijaan jotkut hallitusohjelman tavoitteet saattavat kaivata lisätoimia toteutuakseen. Näin muun muassa tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta. Kokoomus voi uuden puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla nostaa profiiliaan, mutta se ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että hegemonia hallituksessa on keskustalla. Keskusta saattaa ottaa johtoaseman myös ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa kun puolue valitsi jo nyt presidenttiehdokkaakseen ex-pääministeri Matti Vanhasen.
Matti Vanhanen saa keskustan virallisena presidenttiehdokkaana itsenäisen mandaatin ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Keskusta ja Vanhanen lähtevät siitä, ettei Nato-jäsenyyttä nyt tarvita, mutta Nato-optio on säilytettävä. Kokoomus puolestaan ajaa Nato-jäsenyyttä. Keskusta voi tarvittaessa tukeutua ulko- ja turvallisuuspoliittisissa linjauksissaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöön ja demareihin. Hallituskumppani perussuomalaisetkin lienee lähempänä keskustan linjaa. Ohjakset ovat edelleen vahvasti keskustalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti