maanantai 27. kesäkuuta 2016

Putin on pitänyt tyttärensä piilossa – nyt salaisuuden verho on raottunut...

Alla olevassa kevättalven artikkelissa on havaittavissa, miten selkeästi valta ja varallisuus, suoranaiset rikkauden kietoutuvat toisiinsa entisen Neuvostoliiton > nyky-Venäjän eliitille, johon Venäjän tämänhetkinen presidentti Vladimir Putin kuuluu.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Putin on pitänyt tyttärensä piilossa – nyt salaisuuden verho on raottunut

SUNNUNTAI  
EAST NEWS RUSSIA / LEHTIKUVA



Viime vuonna se alkoi. Tietojen tihkuminen.

Tammikuussa 2015 toimittaja Oleg Kašin bloggasi, että presidentti Vladimir Putinin nuorempi tytär on löydetty. Bloggausta edeltäneenä päivänä RBK-lehti oli julkaissut tutkivan jutun Moskovan yliopiston 1,5 miljardin euron arvoisesta laajennushankkeesta, jonka yksi koordinaattori on 29-vuotias Jekaterina Tihonova.

Laajennuksessa tärkeä rooli on Innopraktika-nimisellä organisaatiolla, jonka takana ovat Kansallisen älyllisen kehityksen säätiö ja Kansallinen älyvarantokeskus -niminen järjestö. Kaikkia näitä johtaa Tihonova.

Kašin lisäsi RBK:n juttuun oleellisen taustatiedon: Tihonova on Putinin tytär. Hän arveli, että Jekaterina Putina oli muokannut itselleen pseudonyymin isoäitinsä Jekaterina Tihonovna Škrebnevan nimestä.

Kašin valotti myös Tihonovan urheilullista puolta: tämä on jo useamman vuoden kilpaillut menestyksekkäästi rock ’n roll -tanssissa.


JAKUB DABROWSKI / REUTERS





Putinin tytär Jekaterina Tihonova ja hänen parinsa Ivan Klimov ovat menestyneet rock ’n roll -tanssissa.

Venäjän presidentti on pitänyt aikuiset tyttärensä piilossa. Kontrasti on suuri verrattuna Putinin edeltäjään Boris Jeltsiniin, jonka tyttäret olivat julkisuuden henkilöitä.

Marras- ja joulukuussa Reuters jatkoi RBK:n tutkimuksia ja paljasti, että Jekaterina Tihonova on naimisissa Kirill Šamalovin, 33, kanssa.

Šamalov on nouseva liikemies ja Putinien perhetuttu. Hänen isänsä sattuu olemaan Putinin vanha ystävä ja mökkinaapuri, miljardööri Nikolai Šamalov, joka on EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistoilla.

Reuters kertoi Kirillin ja Jekaterinan häistä, joita juhlittiin helmikuussa 2013 Karjalan kannaksella sijaitsevassa, Šamalovien osaksi omistamassa Igoran hiihtokeskuksessa.

Häissä oli läsnä sata tarkoin valittua vierasta, joiden puhelimet kerättiin narikkaan. Hääpari saapui paikalle valkoisten hevosten troikan vetämällä reellä. Ohjelmassa oli taitoluistelunäytös jäähallissa, laservaloshow sekä kansanperinne-esityksiä.

Reutersin selvityksen keskiössä olivat Kirill Šamalovin liiketoimet. Avioliittonsa aikana hän on ehtinyt hankkia tähtitieteellisen omaisuuden.

Šamalovin tärkein omistus on runsaan viidenneksen siivu petrokemianyhtiö Siburista, jonka hän osti Putinin vanhalta tuttavalta Gennadi Timtšenkolta tämän jouduttua Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi.

Kirill Šamalov osti osakkeet lainalla, jonka hän sai Gazprombank-pankista. Sen taas omistaa valtion kaasujätti Gazpromin eläkesäätiö, jota puolestaan johtaa Kirillin veli Juri Šamalov. Reuters arvioi loppuvuodesta osakepotin arvoksi 2,6 miljardia euroa.

Naimakaupan lisäksi Kirill Šamalov on siis tehnyt muitakin onnistuneita diilejä.

Nyt Jekaterina on Moskovan yliopiston apulaisvararehtori. Hän on Reutersin mukaan allekirjoittanut johtamansa säätiön puolesta miljoonien eurojen arvoisia sopimuksia valtionyhtiöiden kanssa.

Innopraktikan neuvonantajina toimii Putinien perhetuttuja KGB-ajoilta, kuten Nikolai Tokarev ja Sergei Tšemezov, joille rooli lienee luonteva, koska he tuntevat Jekaterinan jo polvenkorkuisesta. Miehet johtavat nykyään miljardien eurojen arvoisia valtionyhtiöitä.

Reutersille Tihonovan henkilöyden vahvisti Gazprombankin pääjohtaja Andrei Akimov, joka kertoi tavanneensa hänet jo pikkutyttönä. Myöhemmin pankki kielsi Akimovin väittäneen Tihonovan olevan Putinin tytär, mutta Reuters pysyi kannassaan.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov taas kommentoi aihetta paljonpuhuvasti: ”En voi kertoa, kuka Putinin tytär on, koska minulla ei ole eikä pidäkään olla tätä tietoa.”

Moskovan yliopiston verkkosivujen mukaan Tihonova on tehnyt myös akateemista uraa. Hän on yhtenä tekijänä kuudessa tieteellisessä artikkelissa, jotka käsittelevät lääketiedettä ja avaruusmatkustamista. Yksi koskee painottomuuden vaikutuksia ihmiskehoon. Monissa artikkeleissa on tekijänä mukana Moskovan yliopiston rehtori Viktor Sadovnitši.

ALEXANDER NEMENOV / AFP





Tytär Maria (edessä vasemmalla), vaimo Ljudmila ja presidentti Vladimir Putin saapuivat äänestämään vuonna 2007.

Jekaterinan isosiskosta Mariasta, 30, on aiemmin tiedetty lähinnä avioliitto hollantilaisen Jorrit Joost Faassenin kanssa. Vuonna 2011 Putin kertoi Marian opiskelleen Japanin-tutkimusta Pietarin yliopistossa.

Helmikuussa venäläinen oppositiolehti Novoje Vremja (New Times) valaisi asiaa laajassa artikkelissa. Artikkeli kertoi Moskovan keskustassa sijaitsevaan taloon asettuneesta nuoresta naisesta, joka naapureiden mukaan liikkui henkivartijoiden kanssa ja kulki sireenimaasturilla. Hänen muutettuaan taloon pihatielle asennettiin puomi ja rappukäytävästä tuli vartioitu.

Vartijat kutsuivat naista kunnioittavasti nimellä ”Maria Vladimirovna”. Asiakirjoissa naisen syntymäpäivä oli sama kuin Putinin vanhimmalla tyttärellä.

Jäljet johtivat taas Moskovan yliopistoon. New Times löysi yliopiston verkkosivuilta Maria Vladimirovna Vorontsova -nimisen naisen, joka opiskeli vuosina 2006–2011 lääketiedettä. Hänen opinnäytetyönsä käsitteli kasvuhormonin vaikutuksia lyhytkasvuisilla lapsilla.

Vorontsova on ollut mukana kirjoittamassa viittä tieteellistä artikkelia, joista yksi on julkaistu saksalaisessa tiedelehdessä. Vorontsovan ohjaaja oli akateemikko Ivan Dedov.

Nykyään Dedov johtaa terveysministeriön alaista Endrokrinologian keskusta, jossa Vorontsova jatkaa opintojaan. Dedovin ura lähti huimaan nousuun sen jälkeen, kun hänestä tuli Marian ohjaaja. Hänet nimitettiin Venäjän lääketiedeakatemian pääjohtajaksi. Hänen pojastaan on puolestaan tullut Venäjän tuomari Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Terveysministeriö rahoitti uuden Endrokrinologian keskuksen rakentamisen.

Vorontsova on New Timesin mukaan luennoinut opiskelijoille, mutta luentoja on kielletty kuvaamasta.

Myös Maria Vorontsovalla on sama syntymäpäivä kuin Putinin tyttärellä. Maria Putina on käyttänyt lehden mukaan ainakin neljää sukunimeä.

New Times yritti tavoittaa Vorontsovan opiskelukavereita, mutta nämä kieltäytyivät haastattelusta. Lehti löysi sosiaalisesta mediasta valokuvia, joissa Maria matkustaa maailmalla: pyöräilee Hollannissa ja osallistuu 1800-luvun naamiaisiin, opettelee perinteistä tanssia Japanissa ja purjehtii luksusjahdilla Välimerellä.

Kun lehti oli yhteydessä Marian kurssikaveriin, tämä poisti kuvat verkosta.
Marian mies Jorrit Joost Faassen saapui New Timesin mukaan Moskovaan 2006 aloittaakseen työt Gazpromissa, jossa hän toimi kehitysjohtajana.

Vuonna 2010 Faassenin nimi pulpahti julkisuuteen, kun venäläisen pankkiirin Matvei Urinin turvamiehet pahoinpitelivät hänet liikenteessä Moskovassa. New Timesin lähteiden mukaan pahoinpitelyä saapui selvittämään henkilökohtaisesti silloinen Moskovan miliisijohtaja, nykyinen Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev. Kolme turvamiestä tuomittiin, ja Urinin pankit menettivät toimilupansa.

Sittemmin Faassen oli töissä konsulttiyhtiö MEF Auditissa. Lehden haastattelemien työntekijöiden mukaan Faassen liikkui sireeniautolla valtion henkivartijoiden kanssa. Nyt Faassenin nimi on kadonnut firman verkkosivuilta.

Sosiaalisessa mediassa New Timesin Maria Putinaksi olettaman henkilön ystäväpiirissä on paljon eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia liikemiehiä, taiteilijoita ja kokkeja, myös homoja ja lesboja.

”On selvää, että Marian kasvatus on ollut ennakkoluulotonta ja Eurooppa ja eurooppalaiset arvot ovat hänelle läheisiä”, lehti päättelee.


RIA NOVOSTI / REUTERS





Ljudmila on nykyään sukunimeltään Otšeretnaja.

Myös Putinin ex-vaimon kohtalosta on selvinnyt uutta. Iltapäivälehti Sobesednik kertoi tammikuussa, että Ljudmila on naimisissa ja hänen sukunimensä on nykyään Otšeretnaja. Uusi mies on Ljudmilaa 20 vuotta nuorempi Artur Otšeretnyi, joka on ollut töissä ”Venäjän Piilaaksossa” Skolkovossa.





Artur Otšeretnyi on Ljudmilan uusi aviomies.

Paljon on siis muuttunut niistä ajoista, jolloin Ljudmila Putinan huhuttiin ryhtyneen nunnaksi.

Reutersin mukaan Jekaterinan ja Kirillin tarinassa on kyse siitä, kuinka Venäjän rikkaudet ja valta siirretään uudelle sukupolvelle. Uutistoimisto luettelee Putinin sisäpiiriläisten lapsia, jotka ovat nousseet korkeaan asemaan talouselämässä.

New Times puolestaan näkee merkkejä eliitin sisäisestä sukupuolikonfliktista, joka estäisi Venäjää luisumasta takaisin neuvostoaikaan. ”Tuskinpa [Maria] haluaa elää häkissä, edes kultaisessa, jonka arvot muistuttavat Pohjois-Koreaa.”

Mitä tiedotusvälineiden paljastuksista on Venäjällä seurannut? Eipä paljon mitään.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi yritti nostaa kannetta Putinia vastaan, koska tämä ei ilmoittanut intressiristiriidasta myöntäessään valtionrahoitusta väitetyn vävynsä firmalle. Oikeus ei ottanut sitä käsiteltäväksi.


LEHTIKUVA





Jekaterina (vas.) on syntynyt vuonna 1986 ja Maria vuonna 1985.

Putin sen sijaan raotti salaisuuden verhoa ja kertoi tyttäristään kansalle vuotuisessa suorassa linjassaan joulukuussa: ”He ottavat ensiaskeliaan urallaan, mutta ovat edistyneet hyvin. He eivät ole mukana liike-elämässä eivätkä politiikassa. He eivät ole koskaan olleet ihmelapsia eivätkä nauti huomiosta, vaan elävät vain omaa elämäänsä. He asuvat Venäjällä, eivätkä he ole koskaan saaneet koulutusta muualla kuin Venäjällä. Olen ylpeä heistä. He jatkavat opintojaan ja tekevät töitä. Tyttäreni puhuvat sujuvasti kolmea eurooppalaista kieltä.”

Niinpä. Jos puoletkaan tytärten saavutuksista pitää paikkansa, he eivät vaikuta poispilatuilta eliittihempukoilta vaan hyvän kasvatuksen saaneilta, elämän sisältöä tieteestä ja urheilusta ammentavilta nuorilta naisilta.

New Timesin sosiaalisesta mediasta löytämän tiedon mukaan Mariasta olisi hiljattain tullut tyttövauvan äiti. Se olisi perheessä iloinen tapahtuma.

Tosin Venäjän ja muun maailman kannalta järisyttävämpiä seurauksia voisi olla sillä, jos Putinilla olisi miespuolinen jälkeläinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti