torstai 30. kesäkuuta 2016

Tosiaan! Brexit taitaa/saattaa jäädä "suutariksi"...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Useat mediat ovat kiinnittäneet huomiota kansansuosikki Boris Johnsonin vaisua esiintymistä vaalien jälkeen. Niinpä...

Tänään hän ilmoitti, että hän ei ole pääministerikuvioissa mukana - hyvä niin. Miksi? Olen usein puhunut/kirjoittanut ensivaikutelmasta. Em. henkilöllä minun silmissäni se on ollut vaisu, mitäänsanomaton. Tullut mieleen jopa - pelle mikä pelle...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Cameron jätti jälkeensä pommin - brexitiä ei ehkä koskaan tule

 27.6.2016 8:30 | Päivitetty 27.6.2016 17:14
Kukaan ei halua ottaa johdettavakseen EU:sta irtautuvaa Isoa-Britanniaa. Paitsi ehkä Farage, mutta sitä mahdollisuutta ei hänelle suoda.
Brittilehti Guardian kommenttipalstalle ilmaantui pian Britannian brexitäänestyksen jälkeen hyvin oivaltava kommentti, jonka myötä maailmanmarkkinoiden valtaisa reaktio Britannian kansanäänestykseen saattoikin olla ennenaikainen.
Väistyvä Britannain pääministeri ja konservatiivipuolueen puheenjohtaja David Cameron teki viimeisenä tekonaan ovelan tempun. EU:sta irtautuminen aloitetaan Lissabonin sopimuksessa määritellyn artikla 50:n mukaisella ilmoituksella. Aiemmista lupauksistaan poiketen Cameron ei aio tätä ilmoitusta tehdä.
Tämä jättää pommin Cameronin seuraajien näppeihin: kuka on se onneton, joka joutuu laukaisemaan artikla 50:n? Sitä ei halua tehdä kukaan uskottava pääministerikandidaatti.
Useat mediat ovat kiinnittäneet huomiota kansansuosikki Boris Johnsonin vaisua esiintymistä vaalien jälkeen. Miksei brexit-leirin johtohahmo ja potentiaalinen tuleva pääministeri hihkukkaan onnesta?
Kenties siksi, ettei Johnson oikeasti halua aloittaa EU-eroprosessia. Johnsonilta odotetaan nyt aktiivista kampanjaa konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi. Samalla häneltä odotetaan kuitenkin myös artikla 50:n laukaisemista. Jättämällä kumman tahansa tekemättä, hän pettää kannattajansa.
Artikla 50:n laukaiseminen syksyllä tai ehkä vuoden päästä taas todennäköisesti alottaisi Iso-Britannian hajoamisprosessin, jossa Skotlanti irtautuu omaksi valtiokseen ja Espanja kenties ottaisi haltuunsa Gibraltarin. Myös Pohjois-Irlanti saattaisi lähteä hakemaan uutta suhdetta nykyiseen emämaahansa ja Irlannin tasavaltaan.
Kuka haluaisi jäädä historiaan pääministerinä, joka särkee kuningaskunnan ja aiheuttaa talouskriisin?

Skotlanti voi tarjota kunniallisen pakotien

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti eilen, että Skotlannin parlamentti voi vielä estää kokonaan Britannian EU-eron. Voikin olla, että Skotlannin vastahanka tarjoaa vielä Britannian päättäjille kunniallisen pakotien välttää maata repivä brexit.
Cameron joutuu joka tapauksessa eroamaan kampanjoituaan epäonnistuneesti EU-jäsenyyden puolesta. Samoin ennen pitkää eroamaan joutunee työväenpuolueen Jeremy Corbyn.
Skottien itsepäinen EU-mielisyys voi kuitenkin tarjota Cameronin seuraajalle hyvän tekosyyn välttää artikla 50:n laukaisu. "Kunnioitamme Skotlannin itsemääräämisoikeutta emmekä halua hajottaa kuningaskuntaa".
Tosiasiassa tämä lienee sitä, mitä suurin osa äänestäjistäkin haluaa. Jos briteiltä kysyttäisiin nyt, että ovatko he valmiit Skotlannin itsenäistymiseen brexitin hintana, niin veikkaanpa että varsin moni on tullut toisiin ajatuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti