sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Venäjä ei ole uhka Suomelle. Jos arvio muuttuisi...

Tällä kerralla(kin) Unto Hämäläinen kirjoitti ihan asiaa...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjä ei ole uhka Suomelle

Jos arvio muuttuisi, valtiojohdolla olisi velvollisuus presidentin sanoin ”reagoida mahdollisiin muutoksiin”. Reagointi tarkoittaisi Nato-jäsenyyden hakemista.

PÄÄKIRJOITUS  
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen HELSINGIN SANOMAT
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

KAAKKOIS-SUOMEN metsäretkellä oli kuuma. Presidentti vaikutti hieman ärtyneeltä, kun hänen suunsa eteen työnnettiin mikrofoni ja kysyttiin taas kerran Nato-kansanäänestyksestä, josta hän oli pari päivää aikaisemmin lausunut mielipiteitään Ylen Ykkösaamussa.
Presidentti jakoi vastauksessaan ”meidät suomalaiset” kolmeen ryhmään.
”Suomessa on vähän sellainen tilanne, että meillä on pieni joukko, joka kokee jotenkin niin, että nyt tai ei koskaan sinne Natoon. Ja sitten on toisella suunnalla pieni, mutta äänekäs joukko, joka sanoo, että ei nyt eikä koskaan Natoon.”
Presidentti tehosti arviotaan tomerilla kädenliikkeillä ja määritteli oman paikkansa näin.
”Minä nyt vaan haluan selvästi sanoa, että minä en kuulu kumpaankaan porukkaan. Uskon, että meitä suomalaisia on hyvin paljon, jotka haluavat puntaroida tilannetta tarkoin ja reagoida mahdollisiin muutoksiin, joita maailma tuo tullessaan, eikä lähteä tähän juupas–eipäs-keskusteluun.”
PRESIDENTTI Sauli Niinistö on alkuvuonna joutunut puntaroimaan tarkoin Suomen tilannetta, sillä hän on kirjoittanut hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, joka pian annetaan eduskunnalle ja samalla julkistetaan.
Eduskunta keskustelee selonteosta vielä ennen juhannusta. Keskustelun jälkeen selonteko siirtyy ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan yksityiskohtaiseen käsittelyyn.
Eduskunnan kanta lyödään lukkoon vuoden lopulla.
Selonteon kiinnostavin luku on Venäjän kehityksestä kirjoitettu arvio, joka pelkistyy yhteen ainoaan kysymykseen: Onko Venäjä Suomelle uhka?
AIKAISEMMISSA selonteoissa on arvioitu, ettei Venäjä ole Suomelle sotilaallinen uhka. Tämä arvio on hyväksytty eduskunnassa ja hallituksessa neljä kertaa, vuosina 2001, 2004, 2009 ja viimeksi vuonna 2013.
Se on ollut Suomen Venäjän-politiikan kova ydin, jota presidentti, ministerit ja myös Puolustusvoimien johto ovat muistaneet aina korostaa.
Tämän vuoksi Suomella ei ole ollut tarvetta hakea Naton jäsenyyttä.
Nyt arvion tekeminen on ollut aikaisempia kertoja hankalampaa, sillä Suomen ja Venäjän suhteissa on vallinnut parin vuoden ajan viileä kausi.
Venäjä valtasi Krimin talvella 2014, ja Suomi on muiden EU-maiden kanssa painostanut Venäjää talouspakotteilla.
Venäjän on puolestaan asettanut vastapakotteita EU-maita kohtaan.
Venäjän toiminta on herättänyt huolta kaikissa naapurimaissa, varsinkin Baltiassa. Pari viikkoa sitten Latviassa julkistettiin maan uusi puolustusstrategia, jossa Venäjä nimetään suorasanaisesti ”mahdolliseksi uhkaksi ja hyökkääjäksi”.
ODOTETTAVISSA on, että myös Suomen selonteossa ruoditaan Venäjän toimia ankarin sanoin.
Teksti on kuulemma huomattavasti kriittisempää kuin aikaisemmissa selonteoissa.
Merkittävin arvio ei kuitenkaan muutu: Suomi ei koe Venäjää sotilaalliseksi uhkaksi itselleen.
Jos arvio muuttuisi, valtiojohdolla olisi velvollisuus presidentin sanoin ”reagoida mahdollisiin muutoksiin”. Reagointi tarkoittaisi Nato-jäsenyyden hakemista.
Selonteossa jäsenyyteen halutaan säilyttää mahdollisuus, mutta hakutoimiin ei ryhdytä. Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana maana, joten Venäjällä ei pitäisi olla aihetta jupinaan.
KRIMIN valtauksesta alkanut viileä kausi Suomen ja Venäjän suhteissa onkin hieman lauhtumassa.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) kävi maanantaina Moskovassa tapaamassa kollegaansa Sergei Lavrovia, ja heinäkuun alussa presidentti Vladimir Putin tulee Naantalin Kultarantaan lyhyelle työvisiitille.
Niinistö ja Putin voivat keskustella kasvotusten myös niistä hankalista asioita, jotka hiertävät naapurimaiden välejä.
RAJOILLAKIN on ollut rauhallista. Venäläiskone on viimeksi loukannut Suomen ilmatilaa vuosi sitten.
Loukkaus tapahtui Porvoon saaristossa ja puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) Porvoossa pidetyn hääjuhlan aikana, mutta se lienee ollut vain vinkeä sattuma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti