keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Venäjä ja energia puhuttivat pääministereitä eniten...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjä ja energia puhuttivat pääministereitä eniten

JOEL MAISALMI
Toisiaan etunimillä puhutelleet pääministeri Juha Sipilä ja pääministeri Taavi Rõivas kuvasivat naapurusten suhteita lämpimiksi ja ongelmattomiksi.

Sotilaallisen jännitteen lisääntyminen Itämeren alueella samoin kuin Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen vaikutukset nousivat esille pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja Viron pääministeri Taavi Rõivaksen lehdistötilaisuudessa tiistai-iltana. Rõivas oli päivän vierailulla Helsingissä Sipilän kutsusta.
Rõivaksen mukaan Venäjän viimeaikaista toimintaa ei voi pitää muuta kuin aggressiivisena. Viron Nato-liittolaisiin kohdistunutta lentohäirintää on Rõivaksen mukaan tapahtunut Itämeren ohella Välimerellä, Portugalin rannikolla ja Ison-Britannian tuntumassa.
Hän viittasi edelleen Ukrainan sotaan ja Georgian tilanteeseen. EU:n Venäjä-sanktioita ei Rõivaksen mukaan missään nimessä pidä lieventää.
Rõivaksen mukaan on myös epäselvää, onko Venäjä edistämässä Syyriassa rauhaa vai jotakin muuta.
Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä Rõivas tähdensi, ettei ole virolaisten tai venäläisten asia päättää siitä, vaan suomalaiset tekevät sen itse.
– Viron kokemus kertoo, että on järkevää hankkia itselleen sateenvarjo jo auringonpaisteen aikana, hän kuitenkin muotoili.
Rõivas toivotti suomalaiset harjoittelemaan yhdessä Viron kanssa milloin vain. Sipilän mukaan ei ole näköpiirissä, että hallitus jättäisi Nato-jäsenyyshakemusta. Jos tällainen tilanne jossain vaiheessa tulisi, pitäisi siitä Sipilän mukaan järjestää sitova kansanäänestys.
Sipilän mukaan äskettäin julkistettu Nato-raportti kuvasi Venäjän reaktiota Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen realistisesti.
– Hallitus on linjannut, että olemme sotilaallisesti liittoutumaton, mutta Nato-optiota pidetään auki, Sipilä sanoi.
Viro suhtautuu epäillen vireillä olevaan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen.
Rõivas ei ymmärrä, miten toisen putken rakentaminen Venäjältä Eurooppaan vähentäisi lännen riippuvuutta venäläiskaasusta. Euroopan pitäisi hänen mukaansa hankkia monipuolisemmat energian toimittajat.
Tiistain pääministeritapaamisessa maiden välinen särö koskeekin nimenomaan Suomenlahden kautta Itämeren pohjaan laskettavaa toista kaasuputkea.
Suomelle se on lähinnä kaupallinen ja ympäristökysymys, kun Virossa asia nähdään selkeästi poliittisena.
EU-komissio ei ole vielä ottanut kantaa unionin piirissä ristiriitoja herättävään kaasuputkihankkeeseen.
Sen sijaan pääministerit olivat tyytyväisiä Suomen ja Viron välisen Baltic Connector -kaasuputkihankkeen etenemiseen. Maat ovat äskettäin jättäneet putkesta EU-komissiolle tukihakemuksen. Putken on määrä valmistua 2019.
Suomi ja Viro tiivistävät digitaalista yhteistyötä. Pääministerit allekirjoittivat rajat ylittävää sähköistä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä koskevan julkilausuman.
Tarkoitus on siirtää viranomaistietoja ja palveluja sähköiseen muotoon. Esimerkiksi e-reseptit on määrä saada kulkemaan maiden välillä.
Yhteisillä e-markkinoilla halutaan näyttää mallia muulle Euroopalle.
FAKTA

Naapurin mies

Viron pääministeri Taavi Rõivas.
Syntynyt Tallinnassa, ikä 36 vuotta.
Pääministeri 2014–
Sosiaaliministeri 2012–2014
Reformipuolue.
Puhuu viron ohella englantia, suomea ja venäjää.
Puoliso poplaulaja Luisa Värk, yksi tytär.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti