perjantai 6. toukokuuta 2016

Varmista, ettei salasanojasi kaupitella Venäjän alamaailmassa...

Salasanoja ja salasanojen vaihtoja lakaa olla kohta siinä määrin, että niistä ei ota selvää Erkkikään. Itse olen asettanut tavoitteeksi yhden - kahden salasanan käytön, mutta entaida päästä tavoitteeseen...

Pätkä Wikipediatekstiä:
Krakkeri tai kräkkeri (cracker; alkujaan englannin sanasta crack, murtaa) on henkilö, joka murtautuu tietojärjestelmään ilman järjestelmästä vastaavan tahon lupaa. Myös tietokoneohjelmien kopiosuojausten murtajaa kutsutaan krakkeriksi. Sanaa hakkeri käytetään usein mediassa sanan krakkeri tilalla.
Tietojärjestelmään murtautumisessa vaaditaan joko syvällistä tietokoneohjelmien ja -ohjelmoinnin tuntemusta, kohdejärjestelmän käyttäjien varomattomuuden hyödyntämistä (social engineering) tai toisten kirjoittamia murtautumista avustavia ohjelmia. Myös henkilöä, joka esimerkiksi arvaa liian helpon salasanan ja täten pääsee järjestelmään, kutsutaan krakkeriksi.
Krakkeri on hieman horjuva sana, kuten hakkerikin, ja nopeasti muuttavassa ATK-slangissa mahdolliset viralliset suositukset eivät yleensä vastaa käytäntöä. Usein krakkerin määritelmään sisällytetään myös se, että henkilön on oltava hakkeri – siis jonkun toisen tekemän murtautumisohjelman käyttö ei tekisi käyttäjästään krakkeria. Kuitenkin on helpompi ajatella niin, että krakkeri tarkoittaa yksinkertaisesti murtautujaa riippumatta tekotavasta. 


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Varmista, ettei salasanojasi kaupitella Venäjän alamaailmassa


Varmista, ettei salasanojasi kaupitella Venäjän alamaailmassa
KUVA: COLOURBOX
Miljoonia Mailin, Googlen, Yahoon ja Microsoftin sähköpostitilejä on murrettu.
Venäjän alamaailmassa on kaupusteltu 272,3 miljoonaa varastettua salasanaa Mailin, Googlen, Yahoon ja Microsoftin sähköpostitileille, kertoo Reuters.
Tietoturvayhtiö Hold Securityn paljastama varkaus on yksi maailman suurimmista. Tapaus paljastui, kun venäläinen krakkeri kaupitteli salasanoja nettifoorumilla. Yhteensä hän kirjoitti pääsevänsä käsiksi jopa 1,17 miljardille tilille.
Kaksoiskappaleet poistamalla krakkerilla oli pääsy 57 miljoonaan Mail.ru-sähköpostitiliin. Yhteensä tilejä on palvelussa 64 miljoonaa, joten käytännössä lähes kaikki tilit ovat nyt krakkereiden käsissä.
Myös kymmeniä miljoonia salasanoja on paljastunut Gmailista, Microsoftilta ja Yahoolta sekä satojatuhansia salasanoja saksalaisilta ja kiinalaisilta nettisivuilta.
Krakkeri oli pyytänyt tiedoista yhteensä nimelliset 50 ruplaa eli 66 eurosenttiä, mutta Hold Security oli ottanut salasanat haltuunsa maksamatta mitään. Krakkeri suostui siihen, että yhtiö kirjoitti myönteisen arvion tietomurtajasta krakkerifoorumille.
Murretut salasanat olivat todennäköisesti helppoja, jossakin muussakin palvelussa käytettyjä salasanoja. Sähköpostin käyttäjien kannattaa vaihtaa salasanansa vaikeampaan ja sellaiseen, joka ei ole käytössä muissa palveluissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti