tiistai 17. toukokuuta 2016

Venäjän lehdistö: Obama halusi Pohjoismaiden johtajista Venäjän vastaisia ystäviä...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Yle maailmalla: Moskova 

Venäjän lehdistö: Obama halusi Pohjoismaiden johtajista Venäjän vastaisia ystäviä

Venäjällä moni lehti näki Pohjoismaiden johtajien tapaamisessa presidentti Barack Obaman kanssa yrityksen vahvistaa Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa EU:hun.


Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapuivat juhlaillalliselle Valkoiseen taloon.
Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Presidentti Sauli Niinistön ja muiden Pohjoismaiden johtajien vierailu Valkoisessa talossa presidentti Barack Obaman vieraana on yleisesti Venäjällä tulkittu Yhdysvaltojen haluna löytää kumppaneita Venäjän vastaiselle linjalleen.
”Obama etsii ystäviä, joilla on Venäjän vastaisia intressejä” otsikoi oligarkki  Konstantin Remtsukovin omistaja Nezavisimaja Gazeta -lehti. Jutussa lehti viittaa EU:n sisällä olevaan lähteeseen, jonka mukaan EU on hajaantunut kahteen leiriin: niihin, jotka haluavat päästä eroon Venäjän vastaisista pakotteista, ja niihin, jotka edelleen kannattavat niitä.
Lehti kirjoittaa, että Pohjoismaat kaikin osin kannattavat Yhdysvaltojen politiikkaa Venäjän suhteen. Nezavisimaja Gazeta kirjoittaa myös, että Norja ja Tanska, jotka kuuluvat Natoon, haluavat tehdä kaikkensa vahvistaakseen yhteistyökumppaneiden asemaa alueella.

Obaman sanotaan saaneen Pohjoismaat omille linjoilleen

Venäjän hallituksen lehti Rossiskaja Gazeta kirjoitti jo vierailun alussa, että Yhdysvallat on huolissaan, koska kaikki Euroopan valtiot eivät halua konfliktia Venäjän kanssa. Lehti viittaa maiden taloudellisiin tappioihin, jotka johtuvat Venäjän vastaisista sanktioista.
Lehden mukaan Obama piiloutui Pohjoismaiden taakse ja onnistui sillä tavalla pääsemään tavoitteisiinsa edelleen pitää sanktiot voimassa.
Venäjällä on hyvin usein annettu ymmärtää, että EU vain tanssii Yhdysvaltojen pillin mukaan koskien pakotteita.

Itämeri ja Nato

Useat lehdet ja myös uutistoimisto Tass kirjoittivat Naton ja Pohjoismaiden vahvistavan sotilaallista läsnäoloaan Itämerellä. Lehden mukaan Pohjoismaiden johtajat ja presidentti Obama kehottivat Venäjää vahvistamaan turvallisuutta alueella käyttäytymällä kaikissa sotilaallisissa toimissaan kansainvälisten normien mukaisesti.
Samalla lehti totesi, että Yhdysvallat ja Pohjoismaat haluavat sekä ylläpitää dialogia Venäjän kanssa että jatkaa pakotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti