lauantai 14. toukokuuta 2016

Tukholman Euroviisuissa suomalaista tehostetekniikkaa mutta...

Kulttuuri 

Euroviisut on tekniikan Disneyland – Viisulavan räjähteissä luotetaan suomalaisosaamiseen

Suomalaisfirma Pyroman on mukana Euroviisuissa jo seitsemättä kertaa. He vastaavat Tukholmassa viisulavalla nähtävistä räjähteistä sekä tuulikoneesta.

Monet maat laittavat erikoistehosteisiin kymmeniä tuhansia euroja.

Rykka Sveitsistä esiintyi Euroviisujen 2. semifinaalin harjoituksissa 11. toukokuuta.
Sveitsin Rykka Euroviisujen toisen semifinaalin harjoituksissa. Kuva: Maja Suslin / EPA
Azerbaidzanin euroviisuedustajan Samran esitys päättyy näyttävään tulisateeseen. Sitä ennen lavan reunoilta on lähtenyt ilmaan räjähteitä. Niiden tekemisestä vastaa suomalaisyritys Pyroman.
Firma oli ensimmäistä kertaa mukana Euroviisuissa kymmenen vuotta sitten Ateenassa. He vastasivat silloin Lordin esityksen räjähteistä.
– Euroviisuissa ei ollut silloin erikoistehosteita tai pyrotekniikkaa. Saattoi olla tuulikone jos sitäkään. Lordin homma sai tajuamaan, että hetkinen täällähän voi tehdä tällaistakin, kertoo Pyromanin omistaja Markku Aalto.
Slovenian ManuElla esiintyi Euroviisujen 2. semifinaalissa 12. toukokuuta.
Slovenian ManuElla esiintyi Euroviisujen toisessa semifinaalissa 12. toukokuuta. Kuva: Maja Suslin / EPA
Ateenan viisujen jälkeen suomalaisia on pyydetty tekemään pyrotekniikkaa useisiin Euroviisuihin. Lisäksi Pyroman on ollut mukana Ruotsin viisukarsinnoissa Melodifestivalenilla neljänä vuotena.
Ruotsalaisten kanssa hommat sujuvat.
– Kyllä nämä Ruotsissa olleet kahdet viisut ovat olleet kaikkein mukavimpia tehdä. Kulttuuri ja toiminta ovat niin lähellä miten itsekin haluaa niiden olevan. Jos jotain sovitaan, se pitää. Ei tapella siitä, kuka tekee ja mitä. Se helpottaa duunia, Aalto sanoo.
Pyroteknikon työ on raskasta ja Markku Aalto on ollut Tukholmassa jo viisi viikkoa. Töitä on joka päivä.
– Yhtään vapaapäivää ei ole ollut. Se on joka ikinen päivä aamusta iltaan. Mutta kyllä tämä kivaa on. Ei siitä pääse mihinkään. 

Teknistä kilpavarustelua

Euroviisujen näyttävässä lavashowssa esitellään aina uusinta tekniikkaa. Pyromanilla uutuutena ovat räjähteet, jotka ovat piilossa. Ennen viisuja niitä on testattu Nightwishin kiertueella.
- Meillä on paljon liekkikoneita, jotka eivät näy missään lavarakenteessa. Ne on saatu hävitettyä ja upotettua lavan pohjaan, kertoo Markku Aalto.
Erikoistehosteista räjähteiden käyttö Euroviisuissa on vähentynyt viime vuosina. Aallon mielestä kehitys on ollut järkevämpään suuntaan.
– Nyt on tajuttu, että vähemmän on enemmän. Voidaan saada hommia paremmaksi vähentämällä kuin tekemällä isommaksi.
Australian Dami Im esiintyi Euroviisujen 2. semifinaalin harjoituksissa 11. toukokuuta.
Australian Dami Im esiintyi Euroviisujen toisen semifinaalin harjoituksissa 11. toukokuuta. Kuva: Maja Suslin / EPA
Räjähteiden tilalle ovat tulleet lavan screenit ja hologrammit. Niidenkin taustalta löytyy suomalaisosaamista, sillä visuaalisesta ilmeestä vastaa valosuunnittelija Mikki Kunttu.
Jotkut maat panostavat esitysten visuaalisuuteen huomattavia summia rahaa. Kaikkien harjoitusten ja esitysten tehosteet voivat maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Tukholman Euroviisuissa kalleimmasta päästä on Australian esitys, jossa käytetään hologrammeja.
- Kyllähän tämä sellainen tekniikkatoimittajien Disneyland on. Jos jotain maailmassa on, niin kyllä se täällä on, sanoo Markku Aalto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti