maanantai 23. toukokuuta 2016

Kotitalousvähennys Suomessa...

Pätkä Wikipediatekstiä:

Kotitalousvähennys on Suomessa valtion- tai kunnallisverosta tehtävä verovähennys, jonka yksityishenkilö voi saada kotona teetetyistä kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Kotitalousvähennys ei ole ansiotuloja pienentävä verovähennys, vaan vähennys joka täysmääräisenä pienentää maksettavien verojen määrää.

Yleistä

Kotitalousvähennys otettiin käyttöön vuonna 1997 tukikokeiluna Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä. Verosta tehtävän vähennyksen rinnalla muualla Suomessa kokeiltiin suoran yritystuen mallia. Kokeilun jälkeen päädyttiin verovähennysmallin käyttöönottoon. Verovähennys laajennettiin vuoden 2001 alusta koko maahan, ja suorasta tuesta luovuttiin.
Vuonna 2016 kotitalousvähennys on 2 400 euroa henkilöä kohden. Vähennys on henkilökohtainen, eli puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4 800 euroa vuodessa. Omavastuuosuus pysyy samana, mutta työn osuudesta on mahdollista vähentää enää 45 prosenttia. Vähennykseen liittyy vuotuinen 100 euron omavastuuosuus.

Ymmärtääkseni nimenomaan eläkeläisten osalta kotitalousvähennys on saavuttanut hyvän vastaanoton.

Liikkeellä on on ollut aktiivisesti monenlaista palvelun tarjoajaa. Varsinkin omakotitaloissa asuvat eläkeläiset ovat saaneet tuta jotakuinkin viikottain mm. kattoremontin, ikkunaremontin, oviremontin, vessaremontin, maalausremontin, tms. yhteydenottoja puhelimitse ja ihan kotiovella face-to-face käyden. Mekin olemme olleet "liipaisimella" monta kertaa - hyvä niin mutta...

Emme ole välttyneet ajatukselta, että nimenomaan eläkeläisille suunnatuissa tarjouksissa on sisään rakennettu eläkeläis-/kotitalousvähennyslisä.
Varsinkin niissä tapauksissa, joissa palvelun tarjoajina ovat kaukaa etelästä tulleet eräänlaisten "Myyntitykki-Huikkasten" houkuttelevat supertarjoukset.

Jos nykyään vielä teetättäisimme jotain kiinteistöissämme, ottaisimme aivan ehdottomasti pari-kolme tarjousta vertailun vuoksi myös paikallisilta yrityksiltä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti