"Ei ollut liittojen välistä luottamusta, ainakaan ay-pomojen kesken", Jarkko Eloranta arvioi palkansaajaliittojen uuden keskusjärjestöhankkeen epäonnistumista.
SAK:laista Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa JHL:ää johtava Eloranta on toiminut viime vuoden helmikuusta lähtien keskusjärjestöä valmistelevan ohjausryhmän puheenjohtajana. Vielä huhtikuun puolivälissä hän arveli, että hanke on pelastettavissa, mutta nyt hänkin myöntää sen ajautuneen umpikujaan.
"On surullista, että tämä näyttää nyt siltä, että palkansaajaliike lisääntyy jakautumalla", Eloranta sanoo Talouselämän haastattelussa.
Viittaus jakautumiseen tarkoittaa sitä, että osa hankkeeseen lähteneistä toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsenliitoista näyttää vaihtavan joka tapauksessa keskusjärjestöä: poliisit siirtyivät jo ja osa terveydenhoitoalaa ovat siirtymässä akateemisesti koulutettujen Akavaan, kun taas teollisuuden Pro harkitsee siirtymistä SAK:hon.
STTK:n puheenjohtajasta Antti Palolasta kaavailtiin vielä viime syksynä uuden keskusjärjestön puheenjohtajaa, mutta nyt hänestä näyttää tulevan järjestökarusellin häviäjä. Palola syyttää epäonnistumisesta Akavan jäsenkalastelua, joka on ollut keskusjärjestöhankkeen aikana "ennenkuulumattoman vahvaa ja röyhkeää".
Eloranta sen sijaan selviää tuolileikistä voittajana: hän on ainoa varteenotettava ehdokas SAK:n puheenjohtajaksi kesäkuun edustajakokouksessa, jossa vanha puheenjohtaja Lauri Lyly jää eläkkeelle.
SAK:n johtajana Eloranta ei aio haudata uutta keskusjärjestöä lopullisesti: "Toivon, että hanke pakastetaan sopuisasti, jotta se saadaan tarpeen tullen uudestaan esiin."
Lue koko reportaasi Jarkko Elorannasta uudesta Talouselämä-lehdestä. Reportaasi löytyy kokonaisuudessaan myös Summasta.