sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Euroviisuvoittaja Jamala: Kappalettani ei pitäisi olla edes olemassa




Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kulttuuri 

Euroviisuvoittaja Jamala: Kappalettani ei pitäisi olla edes olemassa

Ukrainalaislaulaja uskoo voittaneensa, koska hänen kappaleensa tositapahtumiin perustuva tarina kosketti ihmisiä. Ukrainalaisen toimittajan mukaan voitto merkitsi Euroopan tukea Ukrainalle sen ja Venäjän välisessä konfliktissa.


Video: Euroviisuvoittaja Jamala lähettää lentosuukon
00:51

Vuoden 2016 Euroviisujen voittaja, ukrainalainen Jamala kertoi voiton aikaansaamista tuntemuksista lehdistötilaisuudessa Tukholmassa. Video: Yle

Euroviisut 1944-kappaleella voittanut Jamala saapui kisan jälkeen pidettyyn lehdistötilaisuuteen iloisena, mutta hämmentyneenä. Hän ei kyennyt ilmaisemaan tunnetilaansa täysin englanniksi.
– Tämä on uskomatonta, Jamala pystyi sanomaan.
Jamalan voittajakappale kertoo vuodesta 1944, jolloin Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin määräsi neljännesmiljoona Krimin tataaria karkotettavaksi. Tarina perustuu hänen isoäidinäitinsä kokemuksiin.
– Olin varma, että jos laulaa ja kertoo totuudesta, se voi koskettaa ihmisiä, Jamala sanoi.
Lehdistötilaisuudessa kysyttiin, mitä hän haluaisi sanoa isoäidinäidilleen nyt.
– Toivon, että niitä hirveitä asioita ei olisi tapahtunut lainkaan. Tätä kappaletta ei pitäisi olla edes olemassa.

Euroopan viesti Venäjälle

Tukholman Euroviisuissa monessa esityksessä korostui uuden tekniikan käyttö. Euroviisukommentaattori Mikko Silvennoisen mielestä Ukrainan esitys erottui joukosta vahvalla kappaleella ja tulkinnalla.
– Ukrainalle tämä tarkoittaa varmasti myös kansallista ylpeyttä, ja että Eurooppa kuuntelee ja välittää. He tekivät sen tyylikkäästi yhden henkilön historian kautta.
Euroviisujen lehdistökeskuksessa ukrainalaiset juhlivat viisuvoittoa Ukraina-huudoin. Ukrainalaisen toimittajan Andriy Chemesin mielestä Eurooppa antoi selkeän viestin Ukrainan ja Venäjän väliseen konfliktiin.
– Ehkä tämä antaa venäläisille ja Venäjän päättäjille ajattelemisen aihetta tekemisistään, kun eurooppalaiset tukivat Ukrainaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti