sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Niinistö: Putin ja Yhdysvaltain uusi presidentti ehkä huippukokoukseen Suomeen...




Suora nettilainaus Yle Uutuset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat  | 


Niinistö: Putin ja Yhdysvaltain uusi presidentti ehkä huippukokoukseen Suomeen

Presidentti Niinistö kertoo tehneensä alustavia tunnusteluja Suomessa järjestettävästä arktisesta huippukokouksesta.

Presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa 28.5. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Presidentti Sauli Niinistö kertoi TV1:n Ykkösaamussa tehneensä "alustavaa tunnustelua" Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain seuraavan presidentin saamiseksi yhteiseen huippukokoukseen Suomeen.

Suomesta tulee ensi vuonna arktisen neuvoston puheenjohtajamaa seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Niinistö kertoi keskustelleensa Suomessa pidettävän arktisen huippukokouksen järjestämisestä sekä Yhdysvaltain-matkallaan, että Moskovassa.
- Kokouksen järjestämisen edellytyksenä on tietysti se, että kansainvälinen tilanne sen sallii. Ennen kaikkea kovien tekojen pitäisi päättyä, arvioi Niinistö Ykkösaamussa.

Krimin tapahtumat jäädyttivät ilmapiirin

Niinistö kertoi esittäneensä ajatuksen arktisesta huippukokouksesta jo vuonna 2013 presidentti Obamalle. Tuolloin Krimin tapahtumat kuitenkin viilensivät kansainvälisen ilmapiirin ja suunnitelmat laitettiin jäihin. Nyt asiaan on suhtauduttu myönteisesti, arvioi Niinistö.
- Olen kovin viehättynyt sanomaan että sehän on tuollainen sopivan viileä ympäristö, jossa tunnekuohuja ei pääse syntymään kovin paljon.
Kokouksen asialistalla olisivat arktisen alueen suojeluun liittyvät asiat, mutta myös kysymys siitä säilyykö arktinen alue sotilastoimien ulkopuolella, arvioi Niinistö.
Arktiseen neuvostoon kuuluvat Kanada, Tanska, Suomi, Islanti, Norja, Venäjä, Ruotsi ja Yhdysvallat. Kahdeksan arktisen maan välinen yhteistyö syntyi Suomen aloitteesta vuonna 1991.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti