perjantai 13. toukokuuta 2016

Väliraportti: Lapin yliopisto ostakoon Lapin amk:n osake-enemmistön...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Mannisen ehdotuksessa Lapin yliopisto saisi 101 osaketta eli 50,5 prosentin enemmistön.

Näyttää siltä, että kysymyksessä on muodollinen, pakollinen "rauhoitusselvitys". Kaiken kaikkiaan tuon Lapin yliopiston aggressiivinen esiintulo oli aikanaan hämmentävä. Kemiläissilmälasien läpi katseltuna en näe em. asiakokonaisuudessa - "selvityksessä" - mitään positiivista. Mitä iloa on "suurella" osakemäärällä, kun kakku on jaettu Lapin yliopistolle 101 osakkeen turvin ärsyttävän 50,5%:n enemmistön muodossa...

Kyllä tässä käy mielessä ne vanhat toteamukset: Herrojen kanssa marjaan lähdöstä... 

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Väliraportti: Lapin yliopisto ostakoon Lapin amk:n osake-enemmistön

JUSSI LEINONEN
Lapin ammattikorkeakoulun suurin kampus sijaitsee Rovaniemen Rantavitikalla. Selvitysmies Hannes Manninen esitti väliraportissa, että omistuslinjauksen tulisi olla selvillä Lapin yliopiston ja opetusministeriön neuvotteluja strategiarahoituksesta. Niitä käydään 25. toukokuuta.
Riku Lavia
Rovaniemi, Tornio ja Kemi odottavat selvitysmies Hannes Mannisen lopullisen raportin valmistumista ennen kuin päättävät, myyvätkö ne Lapin Ammattikorkeakoulu Oy:n osakkeita Lapin yliopistolle. 

Lapin Ammattikorkeakoulu Oy:n osakkeiden myynnissä Lapin yliopistolle ei ole esteitä. Näin toteaa omistajuuskiistaa selvitellyt Hannes Manninen väliraportissaan.
Osakkeita omistavat kunnat aikovat kuitenkin odottaa lopullisen raportin valmistumista, ennen kuin päättävät osakekaupoista.
Ote väliraportista on luettavissa Tornion kaupunginhallituksen ensin maanantain kokouksen esityslistalla. Mannisen ehdotuksessa Lapin yliopisto saisi 101 osaketta eli 50,5 prosentin enemmistön.
Tällä hetkellä Lapin ammattikorkeakoulun suurin omistaja on Rovaniemen kaupunki. Mikäli osakkeet myydään kuten Manninen ehdottaa, Rovaniemelle jäisi 32 osaketta eli siitä tulisi Lapin ammattikorkeakoulun pienin omistaja.
Kemille jäisi 34 osaketta ja Torniolle 33. Rovaniemen koulutuskuntayhtymä möisi kaikki kymmenen osakettaan.
Raportissa Manninen toteaa tehneensä esisopimukseen useita muutoksia, jotka tasapainottavat Kemin-Tornion alueen koulutusta suhteessa Rovaniemeen.
Tornion kaupunginhallituksen kokouksen esityslistan mukaan valtuustolle esitettäisiin, että se hyväksyisi osakekaupat.
Manninen kuitenkin sanoo pyytäneensä, että Tornion kaupunginhallituksen kokouksessa asia jätettäisiin pöydälle.
– Asiasta käydään vielä keskusteluja, koska yksimielisyyttä osapuolten välillä ei ole, hän kommentoi.
Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen kertoo, että esitys on maanantaina jäämässä pöydälle.
– On hyvä, että asia on esityslistalla. Hallituksen jäsenet pääsevät tutustumaan siihen, hän sanoo.
Nousiaisen mukaan Mannisen väliraportti on erittäin hyvin tehty, etenkin kun ottaa huomioon selvitysmiehen tehtävän hankalat lähtökohdat.
Kemissä kaupunginhallitus on varalta kutsuttu ylimääräiseen kokoukseen maanantaiksi. Kaupunginjohtaja Tero Nissinen kertoo, että Lapin ammattikorkeakoulun osakkeiden myyminen on tarkoitus ottaa listalle. On kuitenkin mahdollista, että osakekaupat jäävät kokouksessa pöydälle.
Myös Rovaniemellä valtuuston piti käsitellä osakekauppoja ensi maanantaina. Torstaina kaupunginhallitus kuitenkin päätti, että asiaa ei viedä maanantain valtuustoon.
Kehitysjohtaja Riitta Erola sanoo, että Rovaniemi odottaa loppuraporttia ennen kuin tekee asiassa päätöksiä. Erola on lukenut väliraportin, mutta ei halua kommentoida sitä.
Rovaniemi päätti jo helmikuussa myydä osakkeitaan Lapin yliopistolle. Myöhemmin myös Rovaniemen koulutuskuntayhtymä päätti myymisen puolesta.
Kemi, Tornio ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia tekivät valituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Rovaniemen myyntipäätöksestä.
Kemin valituksen mukaan myyntiasiassa esittelijä toiminut Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen oli esteellinen, koska hän Lapin ammattikorkeakoulun hallituksen varapuheenjohtaja.
TAUSTA

Rovaniemen kaupunki on Lapin Ammattikorkeakoulu Oy:n suurin omistaja

Lapin Ammattikorkeakoulu Oy:ssä on 200 osaketta:
Rovaniemen
kaupunki 88 osaketta.
Kemin
kaupunki 44 osaketta.
Tornion
kaupunki 44 osaketta.
Rovaniemen
koulutuskuntayhtymä 10 osaketta.
Kemi-Tornionlaakson
koulutuskuntayhtymä 10 osaketta.
Lapin
yliopisto 10 osaketta.
Hannes Mannisen
väliraportin mukaan kauppahinta on 122 500 euroa osakkeelta.
“Asiasta käydään vielä keskusteluja, koska yksimielisyyttä osapuolten välillä ei ole.”
Hannes Manninen
Selvitysmies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti