tiistai 31. toukokuuta 2016

Salattu Talvivaara-asiakirja julki: Samoja ympäristöongelmia alasajossa ja jatkamisessa...

ANTTI LANKINEN

Talvivaaran kaivosalueen näkymät kuvattiin 700 metrin korkeudesta.
Yllä olevasta Anntti Lankisen ottamasta ilmavalokuvasta on aistittavissa Sotkamon Talvivaaran valtavat mittasuhteet. Prosessia ei voi "sammuttaa" tuosta vaan ikään kuin katkaisimesta vääntäen - naks...

Itselläni ainakin tässä vaiheessa on vahva tunne, että Terrafame löytää tämän vuoden aikana uuden rahoitusvaihtoehdon ja tuotanto jatkuu.



Suora nettilainaus Yle uutiset-sivuilta hiukan tuunattuan:
Talous 

Salattu Talvivaara-asiakirja julki: Samoja ympäristöongelmia alasajossa ja jatkamisessa

Kainuun ELY-keskus käy lausunnossaan läpi, miten kaivoksen sulkeminen tai toiminnan jatkaminen vaikuttaisivat ympäristöasioiden hoitoon. Ongelmat ovat yhteisiä molemmissa skenaarioissa, mutta alasjossa tapahtuva louhinnan lopettaminen aiheuttaisi haasteita muun muassa metallitehtaan toiminnalle.

Terrafame.

Terrafamen kaivostoimintaa. Kuva: Terrafame

Entistä Talvivaaran kaivosta valvovan Kainuun ELY-keskuksen arvion mukaan valtion Terrafame-yhtiön on ratkottava samoja ympäristöongelmia riippumatta siitä, aiotaanko toimintaa jatkaa vai ajaa alas. Tiedot ilmenevät Ylen saamasta asiakirjasta, jonka Kainuun ELY-keskus aluksi salasi.
Ratkottavat asiat liittyvät muun muassa ympäristölupien hakemiseen, sulfaatinpoistoon vesistä, keskuspuhdistamon rakentamiseen, vesienkäsittelysakkojen sijoittamiseen, uusien kaatopaikkojen suunnitteluun ja valuma-alueen pienentämiseen

Louhinnan lopettaminen aiheuttaisi kuitenkin haasteita liuoskierron hallinnassa ja metallitehtaan toiminnassa.
ELY-keskus totesi aluksi Ylelle, ettei se luovuta kyseistä asiakirjaa, koska se on "osa viranomaisen varautumista". Sittemmin ELY perui päätöksensä ja totesi, että salauksesta ilmoittanut virkamies oli tehnyt virheen kiireisessä tilanteessa. Asia siirrettiin työ- ja elinkeinoministeriölle, joka luovutti lopulta asiakirjan Ylelle. Sen ovat allekirjoittaneet Kainuun ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen ja asiantuntija Joni Kivipelto.
Lausunnossa huomautetaan, että kaivoksen ympäristöluvissa sulkemisesta ei ole tehty yksityiskohtaista suunnitelmaa eikä sitä koskevia määräyksiä ole annettu. Alun perin luvissa lähdettiin siitä, että kaivoksen eri osia suljettaisiin vähitellen toiminnan elinkaaren aikana.
– Sulkemista ei tule lähteä suorittamaan ennenaikaisesti ilman asianmukaisia suunnitelmia ja ympäristölupia, lausunnossa todetaan.

Sulfaatinpoistoon panostettava

Kaivoksen keskeinen ongelma on sen alueelle kertynyt vesimäärä, yhteensä noin 8,5 miljoonaa kuutiota. Kaivos ei pysty poistamaan vesistä riittävästi sulfaattia niin, että se voisi juoksuttaa niitä ulos kaivokselta noudattaen lupamääräyksiä.
ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että sulfaatin poistotekniikkaa on hankittava, oli ratkaisuna sitten kaivoksen sulkeminen tai jatkaminen. Yhtiöllä on käynnissä kahden miljoonan euron pilottihanke, josta odotetaan sulfaatinpoistoon käytännön apua aikaisintaan 2-3 vuoden kuluttua.
Lisäksi Terrafamella on jo nyt suunnitteilla keskuspuhdistamo. Se ei kuitenkaan ELY-keskuksen mukaan paranna oleellisesti vesien laatua, vaan keskittää niiden ja sakkojen käsittelyä. Asiakirjasta käy ilmi lisäksi, että kaivos aikoo korottaa kipsisakka-altaan lohkojen reunoja tilavuuden lisäämiseksi.

Metallitehtaan toiminta keskiössä

Lausunnossa käydään läpi useita alasajoon liittyviä vaiheita. ELY-keskus toteaa muun muassa, että bioliuotuksen niin sanottujen primäärikasojen sulkemisen yhteydessä tulee huolehtia siitä, että kasoilta vapautuvalle kiertoliuokselle on kaivoksella riittävästi varotilavuutta. Vaarana on muuten väkevän liuoksen purkautuminen hallitsemattomasti ympäristöön. Ympäristöriski syntyy myös, mikäli kasat jäätyvät.
ELY painottaa kaivoksen metallitehtaan keskeistä roolia alasajovaihtoehdossa. 

Tehtaassa bioliuoksesta saostetaan muun muassa nikkeliä. ELY:n mukaan louhinnan lopettaminen tarkoittaisi muun muassa sitä, että bioliuotuskasoja ei enää ylläpidetä tuoreella malmilla, mikä johtaisi niiden bioaktiivisuuden hiipumiseen.
Samalla kasoilta metallitehtaaseen johdettavan liuoksen lämpötila alkaisi laskea ja metallien saostaminen tehtaalla vaikeutuisi. ELY arvioi, että saostusta pystyttäisiin tekemään rikkivedyn avulla parin talven ajan, minkä jälkeen rikkivety voitaisiin vaihtaa natriumvetysulfidiin. Sillä saostus onnistuu matalammassakin lämpötilassa. Tätä Terrafame kokeili jo viime vuonna.
– Natriumvetysulfidisaostus kuluttaa suuren määrän kemikaaleja lisäten kustannuksia eikä sen käytöstä talviolosuhteissa ole vielä riittävää kokemusta, lausunnossa todetaan.
ELY-keskus ehdottaa myös, että kun arvometallien saostaminen muuttuu mahdottomaksi, Terrafamen pitäisi tutkia mahdollisuutta muuttaa prosessia niin, että tehtaalla ryhdyttäisiin käsittelemään metallipitoisia vesiä.

Alasajon kustannusarvio 300 miljoonasta ylöspäin

ELY-keskus kertoo sulkemisen kustannusarvioksi 300 miljoonaa euroa, mutta toteaa, että kustannukset voivat nousta kaivosalueelle tarvittavien investointien myötä. Terrafame-yhtiö on puhunut julkisuudessa jopa 500 miljoonan euron kustannuksista.


Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ilmoitti viime viikolla hallituksen kannaksi, että kaivoksen alasajoa ryhdytään valmistelemaan. Samalla Terrafamelle kuitenkin annettiin 144 miljoonan euron pääoma toiminnan jatkamiseen.
Yhtiöllä on joulukuun loppuun asti aikaa vielä yrittää löytää yksityistä rahoitusta, jotta kaivos voisi jatkaa toimintaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti