keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Opettajien lomat voivat lyhentyä...

Hmmmmm - ne kuuluisat kesä-, heinä- ja elokuu opettajien osalta ovat vaaravyöhykkeellä.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Opettajien lomat voivat lyhentyä

JOEL MAISALMI
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder haluaa tietää ensi viikon aikana, kuinka monella miljoonalla hallitus verotusta keventää ja kuinka kevennykset siirretään valtion verotaulukkoon.
Riikka HapponenHelsinki
Akavan liittokohtaiset työehtosopimusneuvottelut ovat pitkällä, kertoo keskusjärjestön puheenjohtaja Sture Fjäder.
Tiistaina neljän vuoden jatkokaudelle valittu Fjäder uskoo kilpailukykysopimuksen syntyyn, mikäli hallitus vain pitää kiinni omista lupauksistaan.
Kuntapuolella avoinna on enää työaikakysymys, jossa palkansaajat esittävät päivittäisiä ja viikottaisia pidennyksiä ja työnantajat kokonaisia päiviä.
Fjäderin mukaan 24 tunnin lisätyöaikaa ei tulla ottamaan kuntaväen pitkistä kesälomista.
– Kv-tes (kunnallinen yleistä työehto- ja virkasopimus) ratkeaa vain sillä, ettei tule kokonaisia päiviä. Täytyy muistaa, että nyt julkissektorin lomarahoja leikataan 15 prosentilla. Se on hinta sille, että pitkät lomat säilyvät, Fjäder sanoo.
Sen sijaan muiden kuin kv-tes:iä noudattavien työntekijöiden lomatkin voivat olla vaarassa. Fjäderin mukaan yleisestä kuntalinjasta poikkeavia ratkaisuja on kenties luvassa lääkärien, opettajien ja tekniikan alakohtaisiin sopimuksiin.
– Kilpailukykysopimus pitää nyt viedä maaliin, koska toinen vaihtoehto on vielä huonompi suomalaiselle palkansaajalle. Koskaan Suomen historiassa ei ole ollut näin paljon korkeastikoulutettuja työttömiä, Fjäder painottaa.
Neuvottelut saataneen päätökseen ensi viikon alussa.
– Sanotaan nyt näin, että meidän kuntasektorin ihmiset eivät ainakaan ota aurinkoa ensi viikonloppuna.
Ilman ehtoja Akavakaan ei ole kilpailukykysopimusta hyväksymässä. Akavan hallitus odottaa saavansa Suomen hallitukselta linjauksen tulevasta veroratkaisusta ennen ensi viikon lopun kokoustaan.
Akava haluaa tietää, kuinka monella miljoonalla hallitus verotusta keventää ja kuinka kevennykset siirretään valtion verotaulukkoon.
– Hallitusohjelmassa on selkeä linja, ettei kenenkään palkansaajan verotus kiristy. Eli se pitää laittaa läpi taulukon ilman mitään kikkailua, jossa on rajusti jotain painopisteitä. Sellainen olisi sekä hallitusohjelman että myös kilpailukykysopimuksen vastaista, Fjäder huomauttaa.
Hallituksen verokevennysten on siis koskettava myös akavalaisia.
– Jos veroale koskee vain pieni- ja keskituloisia, emme koskaan saa muita Pohjoismaita kiinni kannustavammassa verotuksessa, ja he voivat jatkaa osaajiemme houkuttelemista.
Käytännössä Akava odottaa hallitukselta verolinjausta ensi viikon keskiviikkona tai torstaina. 
Akavan hallinto on kutsuttu koolle perjantaina 3. kesäkuuta.
– Sitten vasta kuittaamme tämän, jos on jotain kuitattavaa.
Fjäder on toiveikas työnantajapuolen ja hallituksen sopimushaluihin.
– Tuskinpa kukaan haluaa tuhlata 1,5 miljardia työnantajamaksuja. Jos sopimusta ei tule, myös paikallisen sopimisen pakka on taas auki. Tämä on paketti: kaikki tai ei mitään.
KUKA

Sture Fjäder

Sture Fjäder jatkaa Akavan puheenjohtajana seuraavan nelivuotiskauden.
58-vuotias Fjäder on toiminut Akavan johdossa vuodesta 2011 alkaen.
Tuona aikana Akavaan on siirtynyt 9 ammattijärjestöä, joissa on yli 34 000 jäsentä. Enemmistö on STTK:sta.
Akavan kasvustrategia jatkuu uusilla neuvotteluilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti