torstai 10. elokuuta 2017

Uhittelu USA:n ja Pohjois-Korean välillä kiihtyy ...


Hmmmmm - vai niin - nokittelupanokset alkavat olla turhan kovia. Mielestäni on ylitetty jo kohtuuden raja. Arvovallakin on hintansa nimenomaan Yhdysvaltojen osalta. Pohjois-Korea ei ilmeisesti nauti minkään ulkopuolisen tahon osalta minkäänlaista arvovaltaa, sillä on uhittelevan rakkikoiran rooli - ollut jo vuosikymmeniä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Uhittelu USA:n ja Pohjois-Korean välillä kiihtyy – Ennaltaehkäisevän iskun mahdollisuus diktatuuria vastaan kasvaa, mutta riskit olisivat valtavat

Guamin saarin ja Etelä-Korea ovat Pohjois-Korean tulilinjalla. Yhdysvalloilla ei puolestaan ole varaa tyhjiin uhkauksiin.



Armeijan henkilökuntaa ja muuta yleisöä kokoontui Kim Il Sungin aukiolle Pjongjangissa 6. heinäkuuta juhlimaan Hwasong-14-ohjuksen onnistunutta laukaisua.
YHDYSVALTAIN ja Pohjois-Korean keskinäinen nokittelu sai uudet mittasuhteet keskiviikkona, kun presidentti Donald Trump uhkaili diktatuuria kovalla retoriikalla, joka sopisi itsensä Kim Jong-unin suuhun.

Pohjois-Korea vastasi pohtivansa ydinohjuksen laukaisemista Yhdysvalloille kuuluvalle Guamin saarelle.

Keskimatkan ohjuksella saateltu ydinase ”ympäröisi saaren tulella”, maan uutistoimisto kertoi.

Trump ei hiljentynyt, vaan vihjasi myöhemmin keskiviikkona julkaisemassaan Twitter-viestissä jopa ydinaseiden käyttöön.

Rajut uhkaukset ja vastauhkaukset herättivät huolta tilanteen kehittymisestä ydinsodan partaalle.

Trump uhkasi Pohjois-Koreaa tulella ja raivolla


VUODEN mittaan on spekuloitu, että Yhdysvallat tekisi ennaltaehkäisevän iskun johonkin Pohjois-Korean kohteeseen pelotellakseen maan hiljaiseksi ja tuhotakseen sen ydinasevarustelua.

Ennaltaehkäisevä isku olisi kuitenkin suuri riski. Pohjois-Korean vastareaktio voisi olla tuhoisa etenkin Etelä-Korealle. Rajalle sijoitettu tykistö on valmistautunut muuttamaan rajan toisen puolen tulimereksi alta aikayksikön. Tämä taas johtaisi Yhdysvaltain ja sen liittolaisten vastahyökkäykseen.

Sota olisi todennäköisesti pahin, mitä valtaosa ihmisistä on koskaan nähnyt, ainakin Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisinmukaan.

Ennaltaehkäisevän iskun mahdollisuus kasvaa jatkuvasti suuremmaksi. Jos Trump jättää uhkauksensa tyhjiksi, syö se Yhdysvaltain vaikutusvaltaa.

Tehokkain vaihtoehto Pohjois-Korealle olisi siis iskeä ensin, ennen kuin Yhdysvallat ehtisi tuhota sen ydinaseet.



JOS Yhdysvallat aikoisi vastata sotilaallisesti Pohjois-Korean uhkailuihin, tapahtuisi se todennäköisesti juuri Pohjois-Korean uhkaamalta Guamin saarelta, uutiskanava CNN:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat.

Guamin saari on Yhdysvaltain armeijan läntisin lento- ja laivastotukikohta. Keskellä Tyyntämerta lepäävä Guam on lähempänä Pohjois-Koreaa kuin Yhdysvaltain mannerta.

Yhdysvalloilla on lentotukikohtia Japanissa, mutta sieltä hyökkääminen asettaisi myös Japanin osapuoleksi konfliktiin.

Yhdysvaltain ilmavoimiin kuuluva Tyynenmeren ilmavoimat julkaisi keskiviikkona Twitterissä kuvan hävittäjistään saapumassa Guamiin. Kuvatekstin mukaan hävittäjät olivat ”valmiita taistelemaan tänään”.




”Pidämme aina valmiustason korkealla, ja meillä on valmiudet minkä tahansa uhkan torjumiseen, myös Pohjois-Korean”, puolustusministeriön tiedottaja Johnny Michael sanoi CNN:lle.

Guamin kotimaan turvallisuuden neuvonantaja George Charfauroskertoi CNN:lle luottavansa saaren puolustusjärjestelmään sen sijainnista ja Pohjois-Korean uhkauksista huolimatta.

”He ovat hitaasti kehittäneet kapasiteettiaan, mutta me luotamme Yhdysvaltain kykyyn puolustaa Guamia ja mannerta. Torjuntaohjusjärjestelmiä on useassa kerroksessa”, Charfauros sanoi.

GUAMIN kuvernööri Eddie Baza Calvo rauhoitteli saaren asukkaita sanomalla, että saaret eivät ole todellisen uhkan alaisena. Guamilla ja Mariaanien saarilla asuu noin 200 000 ihmistä.

Turismista ja armeijan läsnäolosta elävä pieni saari on tottunut olemaan uhkailujen kohteena. Guamin yliopiston johtaja Robert F. Underwoodsanoi Guamin olevan usein osapuolena maailmanpoliittisessa sapelinkalistelussa.

”Guamilaisille se on huolestuttavaa, mutta ei epätavallista”, Underwood sanoi Washington Postille.

Jotkut ovat Underwoodin mukaan kyllästyneitä olemaan jatkuvan jännityksen alaisia.

”Ihmiset sanovat, että olemme keihään kärki, mutta kysyvät, voisimmeko olla jokin muu osa keihäästä?”

MITÄ Pohjois-Korealle kävisi, jos se iskisi ydinaseella ensin? Ei hyvin, asiantuntijat sanovat. Se olisi käytännössä itsemurhaisku.

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sotavoimat ovat valtavat, ydinasekapasiteetista puhumattakaan.

Jos Yhdysvallat turvautuisi ydinaseisiin, kykenisi se tuhoamaan Pohjois-Korean ydinkoealueet, varastot, Pjongjangin, kaiken. Kim Jong-unin valtakunta häviäisi maailmankartalta.

Kahden arvaamattoman valtionpäämiehen impulsseja on kuitenkin vaikea ennakoida. Siksi Guam ja muu maailma seuraavat tilannetta jännityksellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti