keskiviikko 16. elokuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 17...

Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:

Onko minulla ollut em. henkilöiden kautta mahdollisuus vaikuttaa kuntapolitiikkaan, mene ja tiedä.
Joka tapauksessa kaikkien em. henkilöiden kanssa minulla on ollut erittäin myönteistä kassakäymistä. Mikäli oikein muistan, kenenkään kanssa eivät "sukset ole niin sanotusti menneet ristiin" - oikeastaan päinvastoin...

Entä luottamushenkilöiden - kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus - kanssa ajanjaksolla 2001-2004?
______________________________________________________________________

Kävin tänään keskiviikkona 16.08.2017 aamulla Kemin kaupungintalolla ja lunastin arkistosihteeri Tuula Korpikosken monistamat luottamustoimitiedot lautakunnista asiakaspalvelupisteestä. Nyt minulla kasassa kaikki ”muistelemiseen” tarvittava tieto - hyvä niin.

Niin kuin aikaisemmin kirjoitin olin ensimmäisen valtuustokauteni valtuuston varajäsen ja kulttuuriasiainlautakunnan varsinainen jäsen.
Kyseisessä lautakunnassa Kemin Keskustan toisena varsinaisena jäsenenä oli Antti Pasanen. Puheenjohtajana oli Vasemmistoliiton (ent. SKDL > Puolue luotiin vuonna 1990 Suomen Kansan Demokraattisen Liiton ja Suomen Kommunistisen Puolueen pohjalle.)  Pertti Henttinen. Kaupunginhallituksen edustaja kulttuuriasiainlautakunnassa oli Vasemmistoliiton Ritva Leppikangas.

Antti Pasaseen olin tutustunut 1990-luvun loppupuolella Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994- puitteissa.
Meillä oli ajatus viedä Nine Lives-bändi Murmanskiin/Severomorskiin keikalle. Nimenomaan tuo Luoteis-Venäjän suljettu kaupunki Severomorsk olisi ollut mielenkiintoinen, koska länsimaisen bändin konsertti olisi ollut siellä ensimmäinen. 

Olin asiasta keskustellut Severomorskissa käydessäni siellä kuvataideasioissa. Tein alustavat suunnitelmat, kävimme em. bändin kanssa neuvotteluja meillä Haukkarissa "keittiöpöydän ääressä". Asiaan oli aitoa kiinnostusta mutta...

Hyvät asiat kaatuvat yleensä rahoituksen puutteeseen niin tämäkin. Kummassakaan kaupungissa - ei Kemissä eikä Severomorskissa - löytynyt taloudellisia resursseja em. asiaan, joka ei olisi edes maksanut paljoakaan. 
Nuoret miehet olisivat lähteneet liikkeelle aidosta kiinnostuksesta ja jotakuinkin talkoilla.

Poliittisessa päätöksenteossa em. tyyppiset asiat peitetään usein "aikataulukysymyksiin" ja "väärin sammutettu" kysymyksiin, jotka havaitsin tässäkin toteutuvan... 

Kultturiasiainlautakunnassa ensimmäiset kokemukseni olivat mielenkiintoisia  Kokoukset pidettiin illanssuussa pääsääntöisesti Kemin kulttuurikeskuksessa. Ensimmäinen kokous oli 2. kerroksen 215 kokoushuoneessa.

Minulla on aina ollut tapana mennä kokouksiin ajoissa. Jopa viisitoista minuuttia ennen kokouksen alkua tuntuu minusta melkein myöhästymiseltä.

Ensimmäiseen kulttuuriasiainlautakunnan kokoukseen menin hyvissä ajoin ja hämmästykseni oli jonkinmoinen havaitessani, että pääosa lautakuntajäsenistä ja virkamiehistä oli kokoustilan ulkopuolella.
Taisinpa kysäistä:"Onko ovi lukossa? Miksi ette mene sisään?" Kokeneet lautakuntajäsenet aistivat aidon ihmetykseni. Joku heistä totesi:"Vasemmistoliitto pitää ryhmäpalaveria." 
Taisipa hyvin tuntemani kulttuuritoimen- ja museojohtaja Unto Käyhkö täydentää toisin sanakääntein:"Vassareiden ryhmä!" 

Kemin suurimman poliittisen ryhmän perinteisiin ainakin siihen maailman aikaan kuului "ryhmän" pitäminen ennen kokouksia. Muut odottivat kiltisti kokoustilan ulkopuolella. 

Eikä siinä kaikki, hämmästykseni oli vieläkin suurempi, kun totesin kulttuuripuolen Vasemmistoliittoon orientoituneiden virkamiestenkin ottavan osaa myös ryhmäkokoukseen.

Kävi sarkastinen ajatus mielessä, tarvitseeko kulttuuriasiainlautakunnan kokousta enää pitääkään. Asiat on etukäteen päätetty.

No pääsimmehän me muutkin sitten valtuustokauden 2001-2004 ensimmäiseen Kemin kulttuuriasiainlautakunnan kokoukseen. Kokous alkoi ehkä hivenen myöhästyneenä, pitkä iltapuhde oli edessä... 

Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti