sunnuntai 20. elokuuta 2017

Mitä Isis haluaa?

Toimin tällä kerralla tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/välikätenä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

lkomaat    |   HS-Analyysi

Mitä Isis haluaa? – Terroristit tappavat viattomia ihmisiä, mutta umpimähkäisellä väkivallalla on myös laajempia tavoitteita

Kansainväliset jihadistit ovat jo vuosia pyrkineet luomaan terrori-iskuista tiheään toistuvan ja kaikkialle ulottuvan ilmiön.



Ihmiset kerääntyivät perjantaina Barcelonan La Ramblalle jättämään kukkia, kynttilöitä ja muita esineitä terrori-iskun uhrien muistolle.
PARIISI, Bryssel, Berliini, Pietari, Tukholma, Lontoo, Barcelona.

Kuolinkouristuksissaan Syyriassa ja Irakissa kamppaileva Isis haluaa selvästi näyttää länsimaailmalle, etteivät sen päivät ole vielä luetut.

Eivätkä luultavasti olekaan. Uusin todiste tästä on torstaina Barcelonassa tehty autoisku, jonka Isis otti nimiinsä. Ainakin 14 ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui, kun terroristi kaahasi pakettiautolla vilkkaalle La Rambla -kadulle ja ajoi jalankulkijoiden yli.

Katalonian terrori-iskuja Barcelonassa ja Cambrilsissa oli suunniteltu pitkään ja niiden oli tarkoitus olla vielä toteutunutta tuhoisampia.

KANSAINVÄLISET jihadistit ovat jo vuosia pyrkineet luomaan terrori-iskuista tiheään toistuvan ja kaikkialle ulottuvan ilmiön. Maailmanlaajuiseksi ulotetun terrorin tavoite on jihadististrategikko Abu Musab al-Surin mukaan ”saada vihollinen tuntemaan, että vastarinta on muuttunut yleisen kansannousun kaltaiseksi ilmiöksi heitä vastaan”.

VAIKKA Isis on menettämässä kalifaattinsa, sillä on ehkä paremmat edellytykset kuin millään aiemmalla ääri-islamilaisella terroristijärjestöllä toteuttaa iskuja Euroopassa.

Syitä on ainakin kaksi: Isis on ottanut käyttöön auto- ja puukkoiskut, joita on hyvin vaikea täysin estää. Isisillä on myös tiiviit yhteydet Eurooppaan. Tästä todistavat ne arviolta viisituhatta eurooppalaista ja 70 suomalaista, jotka ovat vuosien varrella liittyneet Isisin riveihin.

Nämä ovat tosiasioita, joista on syytä olla huolissaan.

SANOTAAN, että paras apu pelkoja vastaan on tieto. Tietämällä keitä terroristit ovat ja mihin he pyrkivät voi jokainen ainakin suhteuttaa asioita ja pohtia omaa suhtautumistaan terrori-iskujen synnyttämiin tunteisiin.

Ja vaikkei terrorismiin liittyviä huolia voi täysin hälventää, tieto voi ainakin auttaa ymmärtämään sitä, miten mutkikkaiden kysymysten kanssa viranomaiset, poliitikot ja myös median edustajat painivat.

Mitä terroristit haluavat? Viattomien ihmisten tappaminen on terroristeille oikeastaan vain väline tai keino laajempien tavoitteiden saavuttamiseen. Saksalainen terrorismin asiantuntija ja turvallisuuskonsultti Florian Peil on jakanut terrori-iskujen tavoitteet viiteen kohtaan.

1. Terroristit haluavat huomiota

Terroristit ovat yleensä ei-valtiollisia kapinallisia, jotka pyrkivät väkivallalla saavuttamaan poliittisia tai uskonnollisia tavoitteita. Terrori-iskuja tehdään, koska ne ovat yllättäviä ja dramaattisia tapahtumia ja niiden avulla voidaan kaapata laaja huomio. Ilman huomiota terroristit eivät voi saavuttaa mitään. Mahdollisimman laaja mediahuomio on jokaisen, erityisesti länsimaissa toteutetun ja suunnitelmallisen iskun keskeisin tavoite. Jihadistijärjestöt Isis ja al-Qaida ymmärtävät median tärkeyden. Tämä onkin niiden menestyksen tärkein syy.

2. TERRORISTIT HALUAVAT LEVITTÄÄ PELKOA JA KAUHUA

Jokainen isku on järkytys kohdemaan kansalaisille mutta myös niille, joilla on yhteyksiä iskukohteeseen. Terroristit haluavat luoda vaikutelman, ettei kukaan ole turvassa. Levittämällä pelkoa ja kauhua he pyrkivät näyttämään suuremmilta kuin ovatkaan ja lietsoa siten epävakautta. Siinä mielessä terrorismi on ennen kaikkea psykologista sodankäyntiä. Tosiasiassa terroristit ovat sotilaallisesti heikkoja. Juuri siksi he lymyilevät varjoissa ja iskevät viattomien kimppuun selän takaa.

3. TERRORISTIT HALUAVAT RAIVOSTUTTAA

Jihadistit yrittävät saada terrori-iskun kohdemaat ylireagoimaan, saamaan heidät suunniltaan, sillä heidän tavoitteenaan on laajempi konflikti ja epävakaus, joka merkitsee terroristeille parempia toimintamahdollisuuksia. Terroristit haluavat suututtaa myös kansalaiset osoittamalla, ettei laillinen yhteiskuntajärjestys pysty suojelemaan heitä terroristeilta. Jihadistit haluavat provosoida länsivaltoja ja erityisesti Yhdysvaltoja pitkiin väsytyssotiin, jotka heikentävät ylivoimaista jättiläistä ja toisaalta houkuttelevat uusia jihadisteja liittymään riveihin.

4. TERRORISTIT HALUAVAT KÄRJISTÄÄ VASTAKKAINASETTELUA

Isis sanoo avoimesti, että se haluaa päästä eroon ”politiikan harmaasta alueesta” – se haluaa jakaa maailman tosimuslimeihin ja muihin. Jihadistit ovat käyttäneet terrorismin polarisoivaa taktiikkaa aiemmin esimerkiksi Irakissa lietsomalla shiiojen ja sunnien vastakkainasettelua. Euroopassa Isis haluaa lyödä kiilan (sunni-)muslimien ja kaikkien muiden välille. Jokainen terrori-isku nostattaa epäilyksiä kaikkia muslimeja vastaan, mistä Isis iloitsee. Iskuja seuraavat ratsiat ja tiukentunut poliisikontrolli taas saattaa synnyttää muslimiväestössä epäluuloja valtiota kohtaan, mikä myös on terroristien tietoinen tavoite.

5. TERRORISTIT HALUAVAT VÄRVÄTÄ UUSIA TERRORISTEJA

Jokainen isku on viesti terroristien kannattajille tai niille, jotka ovat vielä kannastaan epävarmoja: nyt on aika toimia! Jihadistit ovat ääriajattelijoita, joiden toiminnan tärkein motivoija on uskonto. He uskovat olevansa jumalan asialla ja toimivansa siksi oikein. Iskujen saaman laajan mediahuomion aikana jihadistit kiihdyttävät propagandaa, joka kohdistetaan tukijoihin ja mahdollisiin tukijoihin. Iskuista syntynyttä mediamateriaalia hyödynnetään myös uusien värväys- ja propagandavideoiden teossa.

Lähde: Florian Peil. Terrorismus. Wie wir uns schützen können. Murmann Publishers, 2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti