keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Imatra! Tuttu juttu...




Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kotimaa 

Voimalaitospato uusitaan Imatralla – koskinäytösten määrää on vähennetty

Fortumin Imatran vesivoimalaitoksella tehdään suurremonttia. Tänä kesänä kunnostetaan yksi Vuoksen ylittävän padon kolmesta vedenjuoksutusluukusta.



Imatran voimalaitoksen patoluukkua korjataan Fortum
Imatran vesivoimalaitoksen rakentaminen alkoi 1922. Nyt on meneillään padon historian ensimmäinen laaja peruskorjaus. Kuva: Pasi Tapanainen / Yle
IMATRA
Imatran historiallisen vesivoimalaitoksen patoluukut ovat niin suuria, että yhden luukun peruskorjaukseen kuluu yksi kesä. Tänä kesänä työn alla on patoluukuista ensimmäinen ja erikoisin, niin sanottu sektoriluukku. Seuraavina kesinä ovat vuorossa padon kaksi muuta luukkua, valssiluukut.
Fortum teettää Imatran vesivoimalaitoksella peruskorjauksen, jossa kunnostetaan paljon muutakin kuin suuret patoluukut. Peruskorjaus on suunniteltu Museoviraston valvonnassa eikä lopputuloksen ulkonäkö saa poiketa alkuperäisestä patorakennuksesta.
– Padon turvallisuus paranee ja käyttöikä pitenee vuosilla, kertoo projektipäällikkö Heikki Puuska Fortumista.
Työt alkoivat jo viime kesänä, kun Vuoksen ylittävän säännöstelypadon kulkusilta uusittiin. Aiempi, alkuperäinen kulkusilta oli vain noin puolitoista metriä leveä, eikä siinä mahtunut kulkemaan juuri muuten kuin kävellen.
Tiedossa oli, että patoluukkujen kunnostusta varten tarvitaan tilaa järeälle kalustolle, joten nelivuotinen peruskorjaus aloitettiin kulkusillan uusimisella. Nyt sillalle mahtuu useampikin betoniauto kerrallaan.

Työtä virtaavassa vedessä

Betonia työmaalla kuluukin, sillä padon betonikuorta korjataan sitä mukaa kun sen kunto työmaan edetessä selviää. Osa korjaustöistä tehdään varsin haastavissa oloissa virtaavan veden alla.
– Sukeltajat työskentelevät häkin sisällä, kaksi tuntia kerrallaan, kuvailee työoloja työmaapäällikkö Jari Tirri Destialta.
Osa sukeltamalla tehtävästä kunnostustyöstä tapahtuu yöaikaan, kun sähkönkulutus on päiväaikaa vähäisempää ja vesi virtaa voimalaitokseen hiljaisemmalla voimalla. Kaikkea rakentamista ei kuitenkaan onnistuta tekemään niin, ettei siitä olisi haittaa sähköntuotannolle.
– Jonkin verran joudumme pienentämään voimalaitokseen tulevaa virtaumaa, projektipäällikkö Heikki Puuska Fortumista selittää.

Koskinäytöksiä vielä tänä kesänä

Imatran voimalaitos on Suomen suurin vesivoimalaitos. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1922 ja valmista oli vuonna 1929.  Patoa ei ole kertaakaan valmistumisensa jälkeen kunnostettu näin perusteellisesti kuin nyt. 
Imatran vesivoimalaitos sijaitsee aivan yhden Suomen kuuluisimman matkailunähtävyyden, Imatrankosken vieressä. Tänä kesänä Fortum on luvannut järjestää vielä 12 koskinäytöstä, joista yksi on jo pidetty. Kahdelta tulevalta kesältä koskinäytökset on peruttu kokonaan.
– Syynä on työmaan turvallisuus. Valssiluukkujen kunnostus ei salli veden juoksutusta näytöksen tarpeeseen, Heikki Puuska kertoo. Hänen mukaansa Fortumin johdossa ei ole vielä päätetty, jatkuvatko koskinäytökset padon peruskorjauksen valmistuttua vuonna 2018.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti