torstai 6. elokuuta 2015

Usko Talvivaaraan on kova ja niin sen on oltavakin...

Tällä hetkellä Talvivaara-prosessi etenee myönteisessä hengessä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Suomen valtio on tiukasti - viimeinkin - mukana asiassa...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Talvivaaran osake on käytännössä arvoton – Pekka Perä uskoo silti yrityksen osakkeisiin

Osakkeiden arvo ja Perän oma tulevaisuus riippuvat lähiajan neuvotteluiden tuloksesta

TALOUS  

Pörssiyhtiö
 Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä sanoo, että Talvivaaran osakkeella Helsingin pörssissä voi hyvinkin olla arvoa lähiaikoina. Nyt osakkeen vaihto on keskeytetty eli käytännössä se on arvoton.
"Talvivaaran osakkeen arvo pörssissä riippuu siitä, mitä lähiajan neuvotteluissa käy", Perä sanoi keskiviikkona toista päivää jatkuneiden Talvivaara-käräjien jälkeen.
Perä istui aamupäivän syytettyjen penkillä Kajaanissa, mutta lennähti illaksi Helsinkiin neuvotteluihin. Neuvotteluissa on pelissä Talvivaaran osakkeenomistajien rahojen lisäksi Perän oma tulevaisuus pörssiyhtiön toimitusjohtajana.
Lähiajan neuvotteluilla Perä tarkoittaa valtion kanssa kaivostoiminnan järjestämisestä käytäviä neuvotteluita.
"Neuvottelut jatkuvat hyvässä hengessä pörssi-Talvivaaran roolista uudessa Talvivaaran ylösajossa", Perä sanoo.
Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että valtio aikoo ottaa kokonaan vetovastuun Talvivaaran ongelmakaivoksen pelastusoperaatiosta. Jälleen uusi tilanne syntyi, kun neuvottelut kumppaniyhtiöiden kanssa eivät ole tuottaneet kesän aikana tulosta.
Valtio on päätymässä vaihtoehtoon, jossa uusi valtionyhtiö Terrafame Mining yksin ryhtyy nostamaan kaivostoimintaa kaupallisesti kannattavaksi yritykseksi.
Perän neuvottelukumppani on tuon yhtiön uusi hallituksen puheenjohtaja.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan hän on teollisuusneuvos Lauri Ratia. Ratia on kokenut yritysjohtaja ja hallitusammattilainen.
Myös Terrafame Miningin toimitusjohtajan nimitys olisi HS:n tietojen mukaan jo loppusuoralla. Haussa on ollut kansainvälisesti ansioitunut osaaja.
"Se en ole minä, mutta minulla on kyllä aavistus nimestä", Perä sanoo.
KIMMO RAUATMAA LEHTIKUVA
"Puhuin tunti sitten hallituksen puheenjohtajan kanssa ja olen edelleen toimitusjohtaja", sanoi Pekka Perä keskiviikkoiltana (takana). Aiemmin päivällä hän osallistui Talvivaaran ympäristörikosjutun oikeudenkäyntiin asianajaja Markus Kokon kanssa.
"Puhuin tunti sitten hallituksen puheenjohtajan kanssa ja olen edelleen toimitusjohtaja", sanoi Pekka Perä keskiviikkoiltana (takana). Aiemmin päivällä hän osallistui Talvivaaran ympäristörikosjutun oikeudenkäyntiin asianajaja Markus Kokon kanssa.
Talvivaaran varsinainen liiketoiminta on tällä hetkellä Talvivaara Sotkamon konkurssipesässä. Terrafame Miningin on tarkoitus ostaa liiketoiminta siltä.
"En tiedä kauppahintaa, mutta se on varmasti alhainen. Valtion hankkeeseen myöntämät 209 miljoonaa euroa kuluvat käytännössä tuotannon uudelleen käynnistämiseen kaivoksella", Perä sanoo.
Talvivaarassa ei ole louhittu malmia 2013 jälkeen ja kannattavan tuotannon käynnistäminen edellyttää Perän mukaan muun muassa kasojen rakentamista.
Miksi Talvivaaran nikkelikaivoksen käynnistämiseen tarvitaan pörssiyhtiötä, jos liiketoiminta kerran on Talvivaara Sotkamon konkurssipesällä?
Tähän on Perän mukaan yksinkertainen syy: Pörssiyhtiö Talvivaara omistaa tuotannon ja ympäristönsuojelun kannalta vältättämättömiä laitteita, tekniikkaa ja henkilökuntaa.
"Osaaminen on meillä, meidän henkilöstöllä. Tuotannon kuluessa pitää muun muassa säätää pH-pitoisuutta. Jotta saostuskemikaalit toimisivat, niin silloin on pakko olla neutralointiaineitta, jota valmistetaan pörssiyhtiö Talvivaaran omistamalla kalkkilaitoksella", Perä sanoo.
Lisäksi veden puhdistamiseen ja metallien talteenottoon tarvitaan sammutettua kalkkia, joten myös ympäristön suojeluun tarvittavat laitteet ja taidot ovat pörssiyhtiöllä.
"Kaivoksen ydinosaaminen on pörssiyhtiössä kirjoilla olevalla henkilökunnalla", Perä kiteyttää.
Perä uskoo, että päätös Talvivaaran liiketoiminnan uudelleen käynnistymisestä tulee pian. HS:n tietojen mukaan asia on talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ensi viikolla.
"On kiire saada kivimateriaalia liikutettua louhoksella, jotta saamme lämmönmuodostuskapasiteettiä talveksi ja ympäristöasiat kuntoon", Perä sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti