Uhomaininnat - pysäytämme Suomen - on turhaa, sillä Suomi on jo nyt aika lailla pysähtyneisyyden tilassa. Liikkeelle tämän maa on saatava - yhdessä...
Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:
Sipilän sopimuksen laineet lyövät
28.8.2015 5:00
Vaikka pääministeri Juha Sipilän (kesk) tavoittelema yhteiskuntasopimus kaatui näyttävästi viime viikolla, vaikean sopimusprosessin laineet lyövät vielä pitkälle.
Työnantajat ovat tyytyväisiä siihen, että pääministeri vihelsi pelin poikki, eikä mammutiksi paisunutta asialistaa ryhdytty vääntämään. Suotuisasta lopputulemasta ei olisi ollut takeita. Kun yhteistä tahtoa ei löytynyt, on parempi ryhtyä hakemaan sisäisen devalvaation konsteja hallituksen mandaatin avulla.
Hallitus on luvannut syyskuun loppuun mennessä esittää keinot, joilla suomalaisen työn kilpailukykyä parannetaan.
Tuoreessa muistissa on, että kun hallitusohjelma toukokuussa julkistettiin, hallitus laittoi työmarkkinaosapuolten pään päällä roikkumaan 1,5 miljardin euron giljotiinin. Moni koiranleuka jää nyt hämmästelemään, miksei hallituksella ollutkaan ronttia laittaa aikeitaan toimeksi, vaan harkintaa tarvitaan useita viikkoja. Viestiikö tämä muutoinkin hallituksen löperyydestä?
Realisti sanoisi, että hallitus halusi tosissaan katsoa yhteiskuntasopimuksen kortin ja ryhtyi toden teolla valmistelemaan muita sopeutustoimia vasta sitten, kun prosessin lopputulema oli selvä.
Moni on ennustanut suomalaiselle korporatismille vaikeita aikoja yhteiskuntasopimuksen kaaduttua. Selvää onkin, että 1970- ja 1980-luvuilta periytyvä neuvottelujärjestelmä ei välttämättä ole itsensä työllistämisen ja pätkätöiden maailmassa paras mahdollinen. Molemmin puolin pöytää on varmasti syytä keksiä itsensä uudelleen. Yhtiöissä tunnetaan toimialan pulssi varmasti paremmin kuin hyvän kädenmitan päässä liiketoiminnasta operoivissa etujärjestöissä.
Asian toinen puoli on se, että työmarkkinajärjestöissä karsastetaan kovasti sitä, että hallitus uhkaa sopeutustoimillaan tulla - vaikkakin parlamentaarisesti aivan oikeutetusti ja hyvin tarkoituksin - järjestöjen tontille. Jos hallitus ei tee tätä operaatiotaan taitavasti, se on omiaan lisäämään lakkoherkkyyttä. Merkkejä siitä on ollut jo ilmassa.
”Jos jotain todella palkansaajille vahingollista esitetään, kuten työehtosopimusten yleissitovuuden romuttamista, pysäytämme Suomen”, kommentoi rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas Rakennusliiton blogissaan.
Vastakkainasettelua, luokkavihaa ja muuta vastenmielistä sapelinkalistelua ei tässä tilanteessa tarvita. Jokaisen osapuolen on tunnettava vastuunsa.
Kirjoittaja on Kauppalehden vastaava päätoimittaja.
Luokkavihaa ei tässä
tilanteessa tarvita.”
tilanteessa tarvita.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti