lauantai 8. elokuuta 2015

Perussuomalaiset suurennuslasin alla/alle...

Yrjö Raution asiallisia tekstejä on mukava lukea. Yleensä hän käsittelee teksteissään asiaa monelta kantilta niin kuin tääläkin kerralla. Tekstien julkaisuajoitus osuu myös yleensä kohdalleen...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Rasismin leima istuu sitkeästi Perussuomalaisissa

POLITIIKKA  
Yrjö Rautio 
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.
Perussuomalaiset ovat joutuneet myrskyn silmään pääosin omaa syytään, mutta on Immos-kohusta alkanut kritiikki lyönyt myös yli. Yksi Olli Immonen ei tee kaikista persuista rasisteja ja fasisteja.
En pidä Perussuomalaisia puolueena rasistisena tai äärioikeistolaisena. Vielä vähemmän määreet sopivat Soiniin. Hän on rehti, hauska, älykäs ja humaani ihminen. Populisti puhuu asioista räväkästi, mutta ei ole koskaan ilkeä ihmisille. Hän on osoittanut empatiaa jopa vastustajiaan kohtaan, kun nämä ovat joutuneet kohtuuttoman lujille, kuten Jutta Urpilainen aikanaan.
Persut ovat ottaneet marttyyrin roolin nyt, kun ovat joutuneet ryöpytykseen. Se on ikiaikainen temppu, jota politiikassa käytetään, kun ei mitään muutakaan keksitä. Persujen kohtelu on ollut mediassa varsin asiallista ja tasapuolista, jopa kilttiä.
Sosiaalisessa mediassa he ovat saaneet likasankoja niskaansa, mutta osaavat he heittää niitä itsekin, jopa muita paremmin.
Suuri osa etenkin nuorista ja koulutetuista kaupunkilaisista suhtautuu persuihin jopa halveksien. Heihin kuuluu myös toimittajia. He eivät tunne lainkaan maailmaa, josta Perussuomalaisten kannatus kasvaa.
Vennamolaisuuden perintö on heille täysin vieras. He tuntevat perussuomalaisuuden vain nykyisenä kaupunkilaisena ilmiönä, joka henkilöityy Jussi Halla-ahoon, Olli Immoseen ja muihin äärilaidan kulkijoihin.
Osallistuin toimittajana Perussuomalaisten Seinäjoen puoluekokoukseen vuonna 2009. Tärkein havaintoni oli, ettei todellisuus vastannut lainkaan kuvaa, jonka julkisuus oli luonut puolueesta. Keskustelu oli maltillista ja asiallista.
Äärimmäisiä mielipiteitä ei esittänyt kukaan. Kokousedustajat olivat aivan tavallisia suomalaisia, eivät sen tyhmempiä, rumempia tai fanaattisempia kuin vaikkapa Sdp:n tai keskustan kokouksissa.
Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että Perussuomalaisia ei saisi olla edes olemassa. Minusta oli demokratiaa tervehdyttävää, jopa välttämätöntä, että persut saivat ensimmäisen jytkynsä vuoden 2011 vaaleissa. Minusta on aivan oikein, että heidän kykynsä kantaa hallitusvastuuta punnitaan nyt, kun he saivat jo toisen jytkynsä.
Puolueeseen on tullut Seinäjoen kokouksen jälkeen runsaasti uutta väkeä, myös ääriaineksia. En silti usko, että ääriainekset hallitsisivat myöskään tämän viikonvaihteen Turun kokousta. He ovat sittenkin pieni fraktio puolueessa. He eivät saisi yksin läpi yhtään kansanedustajaa. Siksi he loisivat Perussuomalaisissa.
Ääriainekset imevät puolueesta elinvoimansa kuin kasvi- ja eläinmaailman parasiitit. On vaikea ymmärtää, miksi Soini tämän sallii. Ainoa selitys on opportunismi. Ääriainekset tuovat muutamia kymmeniä tuhansia ääniä ja muutaman edustajapaikan.
Hinta on kuitenkin kova. Ääriainekset pilaavat koko puolueen maineen. Mutta syyllinen on myös puolueväen suuri enemmistö, nämä tavalliset ihmiset. Juuri heidän suvaitsevaisuutensa ja välinpitämättömyytensä raivaa teitä ääriaineksille kohti valtaa. Sen tiedämme historiasta liiankin hyvin.
Puolue antaa itse helppoja todisteita niiden käsiin, jotka näkevät koko puolueen rasistisena ääriliikkeenä.
Korkein oikeus on tuominnut Jussi Halla-ahon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. On täysin perusteltua pitää häntä rasistina.
Kuitenkin hänen asemansa puolueessa on vain noussut. Hän on eurokansanedustaja. Hän sai kirjoittaa puolueensa maahanmuuttopoliittisen ohjelman. Nyt siihen voivat vedota kaikki pikku olli-immoset.
Kuvaa persuista puolueena muokkaa myös se, millaisia ihmisten itse tuntemat persut ovat.
”Olli Immonen on oikeassa. (….) Somalit ja muut mustat ovat saaneet sellaisen kasvatuksen, että nainen ei ole ihmisen arvoinen. (…) Jos minä saisin päättää, niin laittaisin yhden neekerin uimaan Ruotsiin päin ja kaksi hurria selkärepuksi.” (…) Eihän me persut olla rasisteja” (kirjoitusvirheet korjattu), kirjoitti hyvin tuntemani Ylitornion kunnallispolitiikassa vaikuttanut persu kaikkien aikojen ensimmäisessä Facebook-päivityksessään.
Hänen kaltaisiaan riittää joka pitäjään, eivätkä heihin Soinin mahtikäskyt yllä. Ei ole ihmisten vika, jos heille syntyy kuva, että juuri he ovat perussuomalaisten kannatuksen kivijalka – oli se kuva sitten oikea tai väärä.
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti