lauantai 29. elokuuta 2015

Asiallinen ja erinomainen kannanotto mutta...

Valitettavasti sanat eivät riitä pakolaisongelman ratkaisemiseksi, vaaditaan konkreettisia tekoja. Nykyisessä akuutissa tilanteessa tekoja siirtolaisten turvallisten, laillisten reittien tekemiseksi ja väliaikaissijoituksen takaamiseksi.

Tärkeintä on puuttua ongelmiin niiden alkulähteillä. Aivan kuten YK:n pääsihteeri muistuttaa: Pakolaisten ja maahanmuuttajien suuri määrä on oire laajemmista ongelmista, kuten loputtomista konflikteista, vakavista ihmisoikeusrikkomuksista, hallinnon epäonnistumisista ja julmasta sorrosta.

Suora nettlainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon siirtolaiskriisistä: "Olen kauhuissani ja surun murtama"

ULKOMAAT 
MIGUEL MEDINA / AFP
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon vetoaa päättäjiin ratkaisujen keksimiseksi, jotta muuttovirroille saattaisiin turvallisia ja laillisia reittejä.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon vetoaa päättäjiin ratkaisujen keksimiseksi, jotta muuttovirroille saattaisiin turvallisia ja laillisia reittejä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa olevansa "kauhuissaan ja surun murtama" viimeisimpien Välimerellä ja Euroopassa tapahtuneiden, kodeistaan paenneiden ihmisten kuolemien johdosta.
Hän viittasi muun muassa viime päivien uutisiin sadoista Välimerellä hukkuneista sekä Itävallasta löytyneeseen kylmäkuljetusautoon, josta löytyi 71 ihmisen ruumiit.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi perjantaina, että Välimeren ylittäneiden määrä on noussut jo nyt 300 000:een. 
Koko viime vuonna luku oli 214 000. Välimereen on hukkunut arviolta 2 600 ihmistä.
"Valtaosa ihmisistä, jotka lähtevät vaaralliselle matkalle, ovat pakolaisia, jotka ovat lähteneet paikoista kuten Syyria, Irak ja Afganistan. Kansainvälinen laki on määrännyt, että pakolaisia tulee suojella ja heille tulee antaa turvapaikka. [--] Kyse ei ole ainoastaan kansainvälisestä laista, se on myös inhimillinen velvollisuutemme", Ban kirjoittaa.
Hän aikoo järjestää syyskuun 30. päivä tapaamisen, jossa pakolaiskriisiä puidaan, ja rohkaisee YK:n ensi kuussa alkavaa yleiskokousta asettamaan pakolaiskriisin etusijalle asialistallaan.
Lausunnossaan Ban kiittää niitä johtajia ja yhteisöjä, jotka ovat ottaneet vastuuta "yhteisestä vastuusta ja velvollisuudesta".
"Tarvitaan kuitenkin paljon enemmän", Ban jatkaa.
"Vetoan kaikkiin asianosaisiin hallituksiin, jotta nämä tarjoaisivat kattavia vastauksia, avaisivat turvallisia ja laillisia kanavia muuttoliikkeelle sekä toimisivat humaanisti, myötätuntoisesti ja kansainvälisten velvoitteidensa mukaan."
Ban muistuttaa myös, että pakolaisten ja maahanmuuttajien suuri määrä on oire laajemmista ongelmista, kuten loputtomista konflikteista, vakavista ihmisoikeusrikkomuksista, hallinnon epäonnistumisista ja julmasta sorrosta.
Jo nyt 40 000 ihmistä päivässä joutuu jättämään kotinsa, ja mikäli konflikteja ei ratkaista, määrä nousee.
"Tämä inhimillinen tragedia vaatii määrätietoista, yhteistä poliittista vastuuta. Tämä ei ole pakolaismääriin liittyvä kriisi vaan solidaarisuuteen liittyvä kriisi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti