Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan. Näin se Ollin pelikuvio etenee pelimies kun on...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Fennovoima hilasi kotimaisen omistuksen yli 60 prosenttiin
Rehn: Valtio ei painostanut Fortumia ydinvoimalahankkeeseen
RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
Fennovoiman ydinvoimalahanke pystyi viime hetkillä nostamaan kotimaisen omistusosuuden eduskunnan ja hallituksen edellyttämälle yli 60 prosentin tasolle.
Keskiviikkoaamuna ensin rakennusyhtiö SRV kertoi lähtevänsä mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen 1,8 prosentin omistusosuudella.
Heti perään Outokumpu ilmoitti nostavansa omaa omistusosuuttaan 1,8 prosenttiyksiköllä, jolloin se nousee 14 prosenttiin.
Kolmantena energiayhtiö Fortum kertoi lähtevänsä hankkeeseen mukaan 6,6 prosentin osuudella.
"Koska kotimaisen omistuksen edellytys täyttyy, voidaan rakentamislupahakemuksen käsittelyä jatkaa ydinenergialaissa säädetyn mukaisesti", elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.
Hakemuksen käsittelyn arvioidaan vievän vähintään kaksi vuotta.
Fortum tiedotti osallistuvansa Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen samoilla ehdoilla kuin muutkin suomalaiset tällä hetkellä hankkeeseen sitoutuneet yritykset. Fortumin osallistuminen hankkeeseen toteutetaan Voimaosakeyhtiö SF:n kautta.
Rehn kertoi keskiviikkona, että kroatialainen Migrit Energija -yhtiö sen sijaan ei ole tulossa Voimaosakeyhtiö SF:n omistajaksi.
Fortum osallistuu Fennovoimaan, vaikka neuvottelut venäläisen alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n uudelleenjärjestelyjä koskien eivät ole edenneet. Fortum kertoi talvella, että se lähtee Fennovoiman omistajaksi – mutta sitoutumus oli ehdollinen. Fortumin ehtona oli se, että se saa ostaa venäläisen TGC-1:n vesivoimalaitokset Pietarin alueelta.
Neuvottelut TGC-1:n osalta ovat kuitenkin olleet vaikeita. Nyt Fortum kertoi lähtevänsä joka tapauksessa mukaan. Tosin pienemmällä osuudella kuin talvella oli aikomus.
Valtio ei painostanut Fortumia Fennovoiman omistajaksi, Rehn sanoi tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa sekä Fortum että Outokumpu tekivät omat ydinvoimaratkaisunsa itsenäisesti ja bisnesperusteisesti.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi tuoreeltaan hanketta kitkerästi ja kysyi, miksi Fortum tuli hankkeeseen mukaan, vaikka vesivoimakauppaa venäläisen Rosatomin kanssa ei syntynyt.
"Miksi Rehn kävi Moskovassa, kuka on painostanut Fortumia?"
Kun rakennusliike SRV:kin lähtee Fennovoiman omistajaksi, voimalan kotimainen omistus kohoaa Fennovoiman mukaan 65,1 prosenttiin.
Valtio omistaa Fortumin osakepääomasta 50,1 ja Outokummusta 26,2 prosenttia.
”Nämä kolme yhtiötä tekivät täysin itsenäisesti omat ratkaisunsa”, Rehn sanoi.
Hän tunnusti, että Fortumin johdon kanssa on oltu ”suhteissa” ja viittasi Väinö Linnan kirjoittamaan romaaniin Täällä pohjantähden alla. Kirjassa Aune Leppänen odotti lasta, ja Aune väitti olleensa eninten suhteissa Oskari Kivivuoren kanssa.
”Keskustelua on käyty, tietenkin, mutta jokainen yhtiö tekee aivan omat itsenäiset ratkaisunsa”, ministeri sanoi.
SRV kertoi lähtevänsä mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen sekä rakentamisen projektinjohtoon että sijoittajaksi. SRV on antanut rahoitussitoumuksen Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:lle.
SRV tiedotti allekirjoittaneensa projektinjohtosopimuksen Fennovoiman laitostoimittaja Rusatom Overseasin sekä pääurakoitsija Titan-2:n kanssa.
“Nyt allekirjoitettu sopimus on merkittävä lisäys SRV:n toimintaan ja vahvistaa entisestään SRV:n asemaa projektinjohtourakoinnin edelläkävijänä Suomessa. Kyseessä on yhtiön historian kannalta erittäin merkittävä sopimuskokonaisuus”, SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala sanoo.
SRV toimii hankkeessa ensisijaisesti projektinjohtajana erityisesti suomalaisten yhteistyökumppaneiden osalta, yhdessä pääurakoitsija Titan-2:n kanssa. Sopimus edellyttää vielä Säteilyturvakeskuksen hyväksyntää.
Outokumpu puolestaan tiedotti nostavansa osuuttaan Fennovoimasta. Outokumpu nostaa omistustaan 1,8 prosentilla ja näin ollen sen omistusosuus Hanhikiven ydinvoimalasta nousee 14 prosenttiin.
”Outokumpu on ollut Fennovoima-hankkeessa mukana sen perustamisesta asti, koska yhtiö on katsonut suomalaisen perusteollisuuden kilpailukyvyn edellyttävän riittävää energiaomavaraisuutta ja sähkömarkkinoiden tervettä kilpailua. Olemme tyytyväisiä, että hankkeella on nyt aidosti kotimainen enemmistöomistajuus”, sanoi Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta.
”Tehtaamme Torniossa ovat Suomen suurin yksittäinen sähkönkäyttäjä, ja haluamme varmistaa vakaan, ennustettavan ja vähäpäästöisen energian saannin Suomessa. Fennovoima mahdollistaa sen, että noin kolmannes sähköntarpeestamme Pohjoismaissa katetaan omakustannehintaan.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti