maanantai 17. elokuuta 2015

Kuntavaalit lähestyvät - oletko valmis...

Suomessa seuraavat kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 9. huhtikuuta 2017.

Lyhyt tekstinpätkä Wkipediasta:
Uusi kuntalaki astui voimaan 1. toukokuuta 2015 ja kunnallisvaalien vaalipäivä siirrettiin lokakuulta huhtikuulle. Vaalipäivä on jatkossa huhtikuun kolmas sunnuntai, mutta pääsiäisen vuoksi vaaleja aikaistetaan viikolla vuonna 2017. Myös vaalien nimi muutettiin kunnallisvaaleista kuntavaaleiksi.

Mikäli oikein muistan, olen muutaman kerran muistuttanut kunnallisvaalien/kuntavaalien lähestymisestä noin puolitoistavuotta aikaisemmin.
Kukaties joku lukija on jo aikaiseminkin suhtautunut lievästi säälien kirjoitukseeni tyyliin: Mitähän horinaa tuo on nyt olevinaan mutta...

Aika kuluu pelottavan nopeasti. Kahden jopa viidenkin vuoden tapahtumat tuntuvat olleen juuri hetki sitten. Asiaan huomaa konkreettisesti, kun jostain syystä joutuu selailemaan vanhoja pöytäkalentereitaan.

Keskustelin kuntavaaleista viime viikolla kahden - ymmärtääkseni politiikasta ja nimenomaan kuntapolitiikasta - perillä olevan henkilön kanssa. Olin havaitsevinani, että hekin hiukan havahtuivat esittämääni asiaan tyyliin: Tosiaan nehän ovat aivan kohta.

Varmaan aktiivipoliitikot pohdiskelevat jo nyt potentiaalisia kuntavaaliehdokkaita. Mikäli oikein ymmärsin em. kuntavaaliasiantuntijani antoivat ymmärtää, että sopivien/pätevien ja motivoituneiden ehdokkaiden löytäminen on kiven takana. Toisaalta jokainen kivi tulee samalla käännetyksi.
Joka tapauksessa niin sanottuja vanhoja pieruja jäänee lähestyvissä kuntavaaleissa sivuun, joten uutta verta kaivataan kipeästi kehiin.

Asetelmat mm. Kemissä kariutuneiden kuntaliitosrypistysten jälkeen ovat mielenkiintoiset.
Naapurikunnissa - Keminmaassa ja Simossa - lähinnä keskustalaiset ja perussuomalaiset - kaatoivat orastavan kuntaliitoksen. Näkyykö kemiläisten "muiluuttaminen" em. puolueiden kannatusluvuissa Kemissä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti