keskiviikko 12. elokuuta 2015

Mielenkiintoista, tosi mielenkiintoista...

Melkein voisi jo todeta: "Ei mopolla mahottomia!" Mutta varmaan alla olevasta "Alphabet-kartasta" löytyy tulevaisuudessa lähes jokaista suomalaistakin koskettavia sovellutuksia. Ken elää, hän näkee...



Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Google haluaa tehdä "hulluja" juttuja uudella Alphabet-yhtiöllään

Perustettavasta Alphabetista tulee hakukoneyhtiö Googlen emo

TALOUS  

Kuolemattomuus saattoi tällä viikolla tulla askeleen lähemmäksi, kun monialayhtiö Googlen perustaja Larry Page ilmoitti blogissaan uudesta yhtiörakenteesta.
Perustettavan Alphabet-yhtiön toimitusjohtajaksi siirtyvä Page kirjoittaa, että muutoksella halutaan selkiyttää yhtiötä ja luoda vapautta tehdä "hulluja" juttuja.
"Olemme tehneet paljon asioita, jotka ovat vaikuttaneet hulluilta. Monilla noista hulluista asioista on nyt yli miljardi käyttäjää", Page kertoo ja mainitsee esimerkkeinä karttapalvelu Google Mapsin, videopalvelu Youtuben, verkkoselain Chromen ja Android-käyttöjärjestelmän.
"Emmekä ole pysähtyneet. Yritämme edelleen tehdä asioita, joita muut pitävät hulluina, mutta joista me olemme todella innoissamme."
Page aloittaa kirjoituksensa muistutuksella siitä, että "Google ei ole tavallinen yritys" eikä aio sellaiseksi muuttua. Hänen mukaansa tuttuja asioita olisi mukava tehdä, mutta niin ei synny teknologisia mullistuksia.
Laihtuvasta Googlesta tulee perustettavan holding-yhtiön toistaiseksi merkittävin tytäryhtiö. Google jatkaa internetiin liittyvien palveluiden kehittämistä. Samalla muut hankkeet pääsevät itsenäistymään Googlesta.
Jos kuoleman arvoituksen selvittäminen tuntuu liian hullulta, niin Alphabetin tytäryhtiöissä luodaan myös paljon muuta. Fiberissa kehitetään huippunopeaa laajakaistaa ja Nestissä älykkäitä energiaratkaisuja.
Alphabetin alle tulevat myös Googlen sijoitusyhtiöt, jotka poimivat lupaavimmat yritykset emon haltuun. Google-yhtiö perustettiin vuonna 1998, ja yritys on paisunut paitsi omilla luomuksillaan myös hankkimalla pitkälti toistasataa yritystä.
Kuoleman arvoitusta ja elämän pidentämistä selvitetään kaksi vuotta sitten perustetussa Calicossa. Hulluin tytäryhtiö on kuitenkin salaperäinen Google X, jossa kehitetään itseohjautuvaa autoa ja kuljetuslennokkeja. Google X:n epäonnistumisille ja ideoille, esimerkiksi älylaseille, on naureskeltu, mutta vapaus kokeilla on säilynyt. Itse asiassa epäonnistumisista palkitaan, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Yksi tärkeimmistä kehitysalueista on terveydenhoito. Google on kehittänyt esimerkiksi verensokerin mittaamista piilolinssien avulla ja syöpää hoitavaa ranneketta. Onnistuessaan keksinnöt voisivat vaikuttaa miljardien ihmisten elämään.
Monialayhtiön rakenteen myllääminen tarkoittaa, että Googlen perustajat Larry Page ja Sergey Brin siirtyvät Alphabetiin. Googlen toimitusjohtajaksi nousee Intiassa syntynyt Sundar Pichai, joka aloitti Googlessa vuonna 2004. Pichai on vaikuttanut muun muassa pilvipalvelu Google Driven ja sähköpostipalvelu Gmailin kehitykseen.
"Me [Page ja Brin] hoidamme tarkasti pääomien kohdentamisen ja huolehdimme jokaisen toimialan suorituksesta. Varmistamme myös sen, että jokaisella toimialalla on erinomainen johto", Page kirjoittaa.
Hän kertoo blogissaan, että rakenteen muuttaminen antaa enemmän itsenäisyyttä asioille, jotka eivät suoraan liity toisiinsa.

Hullujen
 ideoiden kehittäminen ei ole ainoa syy rakenteen muuttamiseen.
Googlen liikevaihto on kasvanut yli 66 miljardiin dollariin, ja työntekijöitä sillä on lähes 60 000. Muutoksella helpotetaan sijoittajien elämää, kun Googlen vakaimmat perustoiminnot, kuten mainonta, pysyvät erossa epävarmoista kokeiluista.
"Tärkeintä on se, että Alphabetin yritykset ovat itsenäisiä ja kehittävät omia brändejään."
"Googlen liiketoiminnan ydin on erittäin kannattava ja rahoittaa kaiken muun, ja sitten on kaikkia uusia juttuja, joista useimmat eivät ole kannattavia vuosiin", kertoo analyytikko Jack Dawson teknologialehti Wiredille.
Brittilehti Guardianin mukaan perustajat ovat sijoittaneet varoja riskialttiisiin hankkeisiin, ja muutoksen myötä sijoittajat pysyvät paremmin selvillä siitä, mihin rahoja käytetään. Google aikookin kertoa internetiin liittyvien liiketoimintojensa tuloksen erillään muista yhtiön aloista tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä.
Guardianin mukaan uusi rakenne on samankaltainen kuin sijoituksillaan kymmenien miljardien dollarien omaisuuden keränneen Warren Buffettin Berkshire Hathaway -yhtiössä, jonka kautta Buffett sijoittaa omaisuuttaan erityyppisiin hankkeisiin.
Uusi rakenne alkaa näkyä Alphabetin toiminnassa viimeistään ensi vuoden alussa. Datakeskuksiin, joista yksi sijaitsee Haminassa, muutoksen ei kerrota vaikuttavan.
Pagen mukaan Alphabet valittiin nimeksi siksi, että aakkoset ovat hakukoneiden ydin ja lisäksi "alpha-bet" tarkoittaa pörssikielessä, että sijoitus tuottaa enemmän kuin vertailukohteena oleva tulos.
Mikroblogipalvelu Twitterin keskusteluissa arveltiin, että uusi yhtiö haluaisi jokaiselle kirjaimelle hyvän tuotteen tai -palvelun. Aakkosista g-kirjain on jo varattu Googlelle, n-kirjain älytermostaatti Nestille ja y-kirjain videopalvelu Youtubelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti