tiistai 11. elokuuta 2015

Itärintamalta ei mitään uutta - uhotulitus jatkuu - ilmeisesti puolin ja toisin...

Kumman hiljaista tuolla Itä-Ukrainassa on ollutkin tai ainakaan tapahtumista ei ole viime aikoina liiemmälti uutisoitu.

Kuka teki mitäkin, on ainainen kiistan aihe. Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että nykytekniikalla jokainen tulitus on paikallistettavissa - ilmeisesti paikallistetaankin, mutta niistä ei ainakaan toistaiseksi ole pidetty isoa älämölöä. Uskon, että dokumenttia on kerätty, joka sopivassa tilaisuudessa julkistetaan.

Ehkä siinä vaiheessa kun kymmenestuhannes (10.000.) kuolonuhri kirjataan... 

Paikallistettavuuteen liittyvänä totean, että jo USA:n käymän Vietnamin sodan aikoihin - kymmeniä vuosia sitten - lehdissä näytettiin kuvia, joissa kuorma-auton etupenkillä oleva lehden otsikkoteksti oli luettavissa. Siinä toki ei mitään ihmeellistä ollut, mutta kuva oli otettu ties kuinka korkealla lentävästä lentokoneesta tai ettei peräti sen aikaisista ns. tietoliikenne- = vakoilusateliitista.

Nykylaitteilla varmaan em. tyyppisissä tapauksissa otsikon alla oleva tekstikin olisi luettavissa.

Niin edelliseen "aasinsiltaan" liittyen, Itä-Ukrainassa jokainen ulkosalla oleva tykki, panssarivaunu, panssaroitu ajoneuvo, raketinheitin, kranaatinheitin, taistelija/sotilas, jne. on bongattavissa/koordinoitavissa. Varastojen suojissa oleva/lymyävä kalusto on asia erikseen...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Taistelut kiihtyneet Itä-Ukrainassa – Ukraina siirsi raskasta tykistöä lähelle tulitaukolinjaa

ULKOMAAT 


Ukrainan pääesikunnan mukaan sen alaisilla joukoilla on vastedes lupa vastata vihollisen hyökkäyksiin myös tykistökeskityksillä, uutistoimisto Interfax-Ukraine kertoi tiistaina.
Samalla Ukraina ilmoitti siirtäneensä raskasta tykistöä lähelle tulitaukolinjaa, josta se oli vedetty tulitaukosopimuksen mukaisesti pois.
"Tykistöä vietiin sinne ja se on yhä siellä", armeijan tiedottaja Andrii Lysenko sanoi uutistoimisto Bloombergille tiistaina.
"Asemiehet jatkavat hyökkäyksiään joukkojamme vastaan ja meillä on oikeus puolustautua."
Pääesikunnan ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Ukrainan joukkojen ja Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten taistelut olivat roihahtaneet maanantaina. Ukrainan mukaan kapinallisten maanantainen hyökkäys oli voimakkain sen jälkeen, kun osapuolet solmivat helmikuussa tulitauon.
Tulitauko on ollut hatara koko ajan, ja monin paikoin ammunta on jatkunut siitä huolimatta.
Ukrainan mukaan 400 kapinallista hyökkäsi Ukrainan asemiin maanantaina Starohnativkassa noin 50 kilometriä Mariupolista pohjoiseen, uutistoimisto Reuters kertoi. Kranaattituen lisäksi kapinallisten tukena oli Ukrainan mukaan myös hyökkäysvaunuja.
Presidentti Petro Porošenko puolestaan kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan noin 200 kapinallisen hyökänneen Novolaspassa Ukrainan asemiin aikaisin maanantaiaamuna. Novolaspa sijaitsee Mariupolin ja kapinallisten hallussa olevan Donetskin puolivälissä.
Tiistaina oli vielä epäselvää, oliko kyseessä saman hyökkäyksen eri vaiheet tai osat.
Ukrainska Pravda -lehden mukaan kapinalliset ovat käyttäneet viime päivinä myös Grad-raketinheittimiä.
Kapinallisten edustaja Eduard Basurin kiisti hyökkäyksen ja syytti Ukrainan joukkoja tulituksesta, Reuters siteerasi kapinallisten tiedotuspalvelua DAN:ia.
Tilanne on viime aikoina kiristynyt ja uhreista on raportoitu lähes päivittäin.
Sunnuntaina Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden neljä autoa poltettiin Donetskissa. Tarkkailijoiden liikkumista on myös yritetty rajoittaa.
Viime vuoden huhtikuussa alkaneessa sodassa on kuollut YK:n mukaan jo ainakin 6 800 ihmistä. Sen seurauksena yli 1,3 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.
Porošenko on vaatinut Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministereitä kokoontumaan maanantaisen hyökkäyksen takia. Maat olivat mukana synnyttämässä Minskin tulitaukosopimusta helmikuussa.
Kapinallisia tukeva Venäjä on kiistänyt olevansa sodassa osapuoli, vaikka venäläisiä sotilaita on jäänyt kiinni Ukrainassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti