maanantai 3. elokuuta 2015

Fortum pelastajana, kyllä - näinhän siinä todennäköisesti käy...

Mitäpä tuohon alla olevaan tekstiin on muuta sanomista/kirjoittamista...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Fortum saattaa sittenkin pelastaa Fennovoiman


Fortum-konserni pitää venäläisten vesivoimaloiden ostoa ehtona osakkuudelleen ydinvoimayhtiö Fennvoimassa. KUVA: VALERY MISHAKOV
Ratkaisu Venäjän vesivoimaloiden ostosta on etenemässä, hallitus päättää ensi torstaina Pyhäjoen ydinvoimalasta.

Kauppalehden saamien tietojen mukaan Fortum-konserni on pääsemässä ratkaisuun Venäjän Karjalan vanhojen vesivoimaloiden ostossa. Työ- ja elinkeinoministeriö eli TEM sekä hallitus odottavat Fortumin ilmoitusta Venäjän voimaloista heti alkuviikosta.
”Odotamme Fortumin kohdalla myönteistä päätöstä. Kovan paineen alla syntyy useimmiten tulosta”, eräs hallitusta lähellä oleva taho kertoo.
Fortumin johtoryhmän jäsen Kari Kautinen ei kommentoi neuvottelujen nykyistä vaihetta, vaan viittaa yhtiön aikaisempiin tiedonantoihin. Kautinen toimii myös vesivoimaloiden omistajan eli TGC-1-konsernin hallituksen jäsenenä ja omaa siten näköalapaikan voimalakaupan tiimoilta. TGC-1:en hallituksen puheenjohtaja Alexey Barvinok vietti kesälomaansa eikä ollut tavoitettavissa ennen viikonvaihdetta.
Ensi torstai on ratkaiseva päivä Fennovoiman Hanhikiven ykkösen ydinvoimalalle. Suomen hallitus vaatii, että Fennovoimasta kuuluu noin 60 prosenttia kotimaiseen omistukseen tai eri EU-tahoille.
TEM ei ollut perjantaihin mennessä saanut mitään uusia selvityksiä yllätystulokkaan eli kroatialaisen Migrit Solama Energija -yhtiön omistusrakenteesta. Migrit siirtynee salaperäisine rahoittajineen historiaan. Vain Fortum voi pelastaa Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisen.
Valtio käyttää Fortumissa suurinta äänivaltaa.
”Tietenkin tässä yhteydessä on asetettava etusijalle se, että Fortum on pörssiyhtiö, joka toimii itsenäisesti ja osakkeenomistajiensa eduksi myös Venäjän voimaloiden kohdalla”, hallitusta lähellä olevat lähteet kertovat.
”Venäjään kohdistetut uusimmat pakotteet eivät hidasta ydinvoimahanketta. Työprosessi lähti Fennovoimassa liikkeelle jo viisi vuotta sitten. Eli kaikki selvitykset ovat valmiita.”
Fortum pitää edelleen kiinni linjauksestaan, jonka mukaan Fennovoiman osakkuus vaatii ensin kaupan sinetöintiä Karjalan kymmenistä vesivoimaloista. Kun ja jos vesivoimaloiden kaupat onnistuvat, turvaa Fortum riittävän korkean eli noin 60 prosentin kotimaisen omistuksen Fennovoimassa. Hallitus ei aio tinkiä kotimaisuusasteesta.
Venäläislähteet arvioivat, että voimalakaupan kolme osapuolta eli Fortum, ydinvoimayhtiö Rosatom ja venäläinen kaasujätti Gazprom yrittävät kompromissiratkaisua, jossa kolmikko ryhtyy uuden vesivoimaloiden omistusyhtiön osakkaaksi.
Fortumin piti ensin saada uudesta omistusyhtiöstä yli 75 prosentin osuus ja loppu neljännes olisi mennyt Rosatomille. Venäläistietojen mukaan TGC-1:n suurin osakas eli Gazprom asettui heti lähdössä poikkiteloin voimaloiden myynnille. Se on pitkittänyt Fortumin voimalakauppoja ja asettanut vaakalaudalle Hanhikivi ykkösen rakentamisen.
Eri lähteiden mukaan Gazprom pyrkii nyt ottamaan vesivoimaloiden omistusyhtiöstä vähemmistöosakkuuden. Operaatio säästäisi käytännössä TGC-1:n pilkkomisen, jota on ajanut Fortum ja vastustanut Gazprom. TGC-1 hankkii valtaosan liikevaihdostaan vesivoimasta.
Fortum tuskin lähtee tinkimään enemmistöosakkuudestaan vesivoimaloiden omistusyhtiössä, mitä voi pitää yhtenä pullonkaulana. Fortum ja Rosatom eivät ole vieläkään julkistaneet tietoja siitä, kuinka paljon yhtiöt sijoittavat pääomaa uuteen vesivoimavoimayhtiöön. Se on kuvastanut kaupan epävarmuutta ja monimutkaisuutta.
Vesivoimaloiden nykyisen omistajan eli TGC-1:n osakkeista kuuluu Gazpromin tytäryhtiölle eli Gazprom Energiholdingille hieman yli 51 prosenttia ja Fortumille 29,45 prosentin osuus. Rosatom ei omista TGC-1:en osakkeita.
Gazprom pitää siten hallussaan suurinta päätösvaltaa kymmenien Karjalan vesivoimaloiden myynnistä tai siirrosta uuteen omistusyhtiöön. Kaasujätti sanelee ehkä pitkälle koko TGC-1-konsernin kauppahinnan Fortumille ja Rosatomille.
Jos voimalakauppa onnistuu, tulee Fortumista noin 15 prosentin osuudella Fennovoiman omistaja. Suomalaiset osakkaat, kuten Outokumpu ja sähköyhtiöt kuuluvat voimaosakeyhtiö SF:ään, joka ryhtyy omistamaan noin 66 prosenttia Fennovoiman osakepääomasta. Fortum ottaisi samalla noin 15 prosentin osuuden SF:stä, mikäli Venäjän voimalakaupat menevät maaliinsa.
Suomen hallitus voi sitten lopultakin puoltaa lupaa Hanhikivi ykköselle. Eli Fennovoiman osakkeista kuuluisi Fortumin osakkuuden jälkeen yli 60 prosenttia kotimaisille tahoille. Venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom osuus on 34 prosenttia Fennovoimasta, ja se pysyy jatkossakin ennallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti