Elektroniikka voi tulevaisuudessa syntyä itsestään, kun molekyylit järjestäytyvät ilman ulkopuolista vaikutusta haluttuun muotoon, kertoo ScienceNordic.
Kööpenhaminan yliopiston apulaisprofessori Thomas Just Sørensen kertoo, että molekyylikerroksista voi valmistaa tulevaisuudessa vaikka mitä. Elektroniikkaa voi valmistaa kaatamalla nestettä pullosta. Neste voi muodostaa vaikkapa aurinkokennoja tai näyttöjä.
Itsevalmistuvat molekyylit ovat molekyylejä, jotka järjestyvät itsestään johonkin toiminnalliseen rakenteeseen ilman ulkopuolista vaikutusta. Riittää, että kemikaaliseos kaadetaan lasialustalle ja annetaan molekyylien liikkua keskenään.
Tavallisesti seoksissa lilluvat molekyylit järjestyvät satunnaisesti, mutta nyt Sørensenin ryhmä on keksinyt, kuinka järjestäytyminen saadaan tapahtumaan säännönmukaisesti.
Ratkaisuna on saippua.
Saippuan molekyylit järjestävät itsensä, kun seos kaadetaan pinnalle. Saippuamolekyylit muodostavat alustalle siistejä, päällekkäisiä molekyylikerroksia.
Saippuan seassa voidaan järjestellä tulevaisuudessa ehkä myös muita molekyylejä, joilla olisi toivotun laisia ominaisuuksia, kuten kyky tuottaa sähköä tai valoa.