tiistai 11. elokuuta 2015

Nyt alkaa helpottaa vai alkaako sittenkään...

Joko Suomessa voimme huokaista helpotuksesta ja hengittää vapaasti Kreikka-rahojemme suhteen? Emme varmasti vuosikausiin, sillä niin kovan kuurin Kreikka joutuu käymään, että lopputuloksesta ei kukaan voi olla varma. Toivotaan kuitenkin parasta...

 

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Kreikka ja lainoittajat pääsivät sopuun tukipaketista

TALOUS  

Fakta

Pankkipelastus puhuttaa

 Kreikka joutuu mahdollisen uuden apupaketin vastineeksi tekemään kovia hallinnollisia ja taloudellisia uudistuksia.
 Vero-, työmarkkina- ja eläkeuudistusten lisäksi hallitus joutuu velkojien vaatimuksesta myymään valtion omaisuutta yksityisille jopa 50 miljardin euron arvosta.
 Kreikan pankkisektori on tuorein kiistanaihe. Hallituksella ja velkojilla on eri käsitykset, millaisilla toimilla kalliiksi tuleva pankkien pelastus hoidetaan.

Kreikka ja sen lainoittajat ovat päässeet sopuun Kreikan uudesta lainaohjelmasta ja neuvottelut ovat päättyneet.

Kreikan valtiovarainministeriön edustajan mukaan uusi sopimus estää maata joutumasta konkurssiin. Tukipaketti on kolmevuotinen ja arvoltaan noin 86 miljardia euroa. 
"Sopimus on nyt tehty, muutamia pienempiä yksityiskohtia vielä keskustellaan", lähde kertoi toimittajille yön yli venyneiden neuvottelujen päätteeksi kertoo uutistoimisto Reuters.
Uutistoimisto Reuters kertoi aikaisin aamulla, että Kreikka ja kansainväliset lainoittajat ovat vasta päässeet sopuun Kreikan tulevien vuosien talouskasvu- ja budjettitavoitteista.
Reutersin haastattelema nimetön virkamieslähde sanoi, että Kreikan kasvutavoitteista on syntynyt yhteisymmärrys vuosiksi 2016– 2017.
Hallituslähteen mukaan Kreikan, Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kesken käytävät neuvottelut yksityiskohtaisista lainaehdoista ovat kuitenkin yhä käynnissä.
Osapuolet ovat nyt päässeet sopuun siitä, että Kreikan budjettitavoitteeksi tulee 0,5 prosentin ylijäämä ensi vuonna. Vuonna 2017 ylijäämää on määrä olla 1,75 prosenttia ja vuonna 2018 yhteensä 3,5 prosenttia.
Pahan velkakriisin kanssa painivan Kreikan bruttokansantuotteen on tarkoitus kasvaa 2,3 prosenttia vuonna 2017.
Kreikan 3,2 miljardin euron maksu Euroopan keskuspankille (EKP:lle) erääntyy 20. elokuuta, eikä maa todennäköisesti pysty huolehtimaan vastuistaan keskuspankille ilman tukipakettia tai jonkinlaista siltarahoitusta.
ANGELOS TZORTZINIS AFP
Kreikan talousministeri Giorgos Stathakis saapui sunnuntaina ateenalaiseen hotelliin neuvottelemaan maan velkojien kanssa.
Kreikan talousministeri Giorgos Stathakis saapui sunnuntaina ateenalaiseen hotelliin neuvottelemaan maan velkojien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti