tiistai 18. elokuuta 2015

Kehitys kehittyy...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta:
Terveys  | 

Erikoinen pilleri voi pian hoitaa potilaan kaikki sairaudet – "Valtavat mahdollisuudet"

Åbo Akademin professori Niklas Sandler sanoo, että useita lääkkeitä käyttävän potilaan lääkitys voidaan tulevaisuudessa yhdistää jopa samaan pilleriin 3D-tulostimen avulla. Ensimmäiset 3D-tulostetut lääkkeet ovat saaneet myyntiluvan Yhdysvalloissa.


Lääke tabletti pilleri
3D-tulostimen avulla voidaan tulevaisuudessa yhdistää useita lääkeaineita yhteen tablettiin. Kuva: YLE

Suomessa tutkitaan lääkkeiden tulostusmahdollisuuksia. Sairaalaoloissa on selvitetty pienimuotoisesti lääkeryhmiä, joissa voitaisiin hyödyntää 3D-tulostusta.
– Potilailla tulosteita ei ole kokeiltu, mutta esimerkiksi mustesuihkutekniikalla voidaan annostella lääke erittäin tarkasti, kertoo Åbo Akademin farmasian teknologian professori Niklas Sandler.
Sandlerin mukaan lääkkeiden tulostaminen potilaille voitaisiin aloittaa sairaaloissa hyvinkin pian, jos halua löytyy ja sairaaloihin saadaan laadunvarmistuksella varustettuja printtereitä.
– Tulostustekniikat ovat kehittyneet todella paljon kymmenen vuoden aikana. Tulostamisen etu on se, että lääkeaineen määrä voidaan kontrolloida todella tarkasti. Näin voitaisiin annostella erilaisia lääkeaineita tarkasti erilaisille potilasryhmille, Sandler toteaa.

Dosetit romukoppaan?

Yhdysvalloissa on hiljattain myönnetty myyntilupa ensimmäiselle 3D-tulostettavalle lääkkeelle. Kyseessä on epilepsiakohtauksiin käytettävä lääke.
– Tabletti rakentuu kerros kerrokselta jauheen ja nesteen avulla. Lääkkeen etu on huokoinen rakenne, jolloin tabletti liukenee ja vaikuttaa todella nopeasti, Sandler sanoo.
Lääkeaineen määrä voidaan kontrolloida todella tarkasti.
– Niklas Sandler
Kyseisen epilepsialääkkeen 3D-tulostus tapahtuu lääkeyhtiön tiloissa, jolloin logistiikkaketju ei muutu. Sandlerin mukaan tekniikkaa voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa myös niin, että se tulisi lähemmäs potilasta. 3D-tulostuksen avulla voidaan tuottaa pieniä eriä lääkkeitä, tehdä yksilöllisiä lääkekombinaatioita tai säätää annostusta nykyistä tarkemmin.
Vakavasti sairailla ja monilla vanhuksilla on usein käytössään dosetti, sillä päivittäin voi kulua kymmeniäkin pillereitä. 3D-tekniikka voisi vähentää lääkkeiden määrää – jopa yhteen tablettiin.
– Mahdollisuudet ovat valtavat. Yksi skenaario on, että lääkkeitä voisi yhdistellä ja räätälöidä annosmäärät potilaskohtaisesti. Se, että lääkeaineita saataisiin vapautumaan eri rytmissä – yksi nopeasti, toinen hitaasti – avaisi vielä lisää mahdollisuuksia.

Säästöjä lääkeyhtiöille

3D-tekniikkaa voisi Sandlerin mukaan soveltaa myös erilaisten proteesien yhteydessä.
Yksi skenaario on, että lääkkeitä voisi yhdistellä ja räätälöidä annosmäärät potilaskohtaisesti.
– Niklas Sandler
– Sitä voitaisiin hyödyntää ihon alle operoitavissa laitteissa, joissa on lääkeainetta vapauttavia rakenteita. Näitä ovat esimerkiksi proteesit tai ihon alle annosteltavat hormonihoidot.
Sandler uskoo, että 3D-tekniikan käyttö terveydenhuollossa lisääntyy tulevaisuudessa. Hänen mukaansa lääkeyhtiöt voisivat säästää materiaalikustannuksissa, jos tiettyjä lääkkeitä valmistettaisiin vain tarpeen mukaan.
– Tämä vaatii vielä paljonkin selvitystä, päätöksiä lääkelogistiikan muuttamisesta ja ehkä myös ajattelun muutosta. Toisaalta kaikkia lääkkeitä ei ole järkevää ryhtyä tulostamaan vaan perinteisiäkin menetelmiä tarvitaan. Toki sen pitää olla myös yhteiskunnan kannalta kustannustehokasta.
Yksi tärkeä kysymys on se, tulisiko printtereitä apteekkiin, sairaala-apteekkiin vai sairaalan osastolle.

Fimea: Tuotantotapa muiden joukossa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan 3D-tulostus on jatkossa yksi lääkevalmisteiden tuotantotapa muiden joukossa.
– Se voi olla myyntiluvallisille lääkkeille joissakin tilanteissa muita nopeampi, helpompi ja edullisempi valmistusmenetelmä, toteaa Fimean myyntilupayksikön päällikkö, proviisori Marjo-Riitta Helle.
Helle näkee 3D-tekniikassa tulevaisuuden mahdollisuuksia apteekeille, joissa tulostimeen voitaisiin syöttää potilaskohtaiset tiedot.
– Se voi suoda mahdollisuuden tulostaa pieniä annoksia esimerkiksi lapsille. Lääkevalmisteen teho voitaisiin varmistaa ja vähentää haittavaikutuksia nimenomaan kyseisen potilaan kohdalla.
Annostus pitää varmistaa todella tarkasti, vaikka se koskisi vain yhtä potilasta.
– Marjo-Riitta Helle

Tarkkana annostuksen kanssa

3D-tulostuksen riskit eivät Hellen mukaan ole sen suurempia kuin lääkkeiden muidenkaan valmistustekniikoiden, kunhan turvallisuudesta huolehditaan.
– Jos mennään yksilölliseen annostukseen, se pitää varmistaa todella tarkasti vaikka se koskisi vain yhtä potilasta.
Helle muistuttaa, että 3D-tulostettujen lääkkeiden tulo Suomen apteekkeihin on pitkä tie. 
– Se vaatii toimintatapojen muuttumista ja apteekkien ryhtymistä siihen. Järjestelmä ei ole tuotavissa apteekkeihin tuosta vain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti