Alla olevan artikkelilin luettuani tuli vahva tunne, että jos tämä mies ei hommaa pistä haisemaan = toimimaan niin sitten ei kukaan.
Hänen työtään toki helpottaa se, että pöytä on niin sanotusti alkutilanteessa puhdas lähes viimeisintä murusta myöten...
Pörssissä olevan Talvivaara Kaivosyhtiön osakkeenomistajien tilanteen ratkaisee käynnissä oleva saneerausmenettely. Toivottavasti juuri tämän - yli 80.000 suomalaisen piensijoittajan edut huomioidaan. Tämä on loppujen lopuksi pääasiassa se porukka, joka on uskonut Talvivaaran menestykseen.
Kuinka monta kertaa olen kirjoittanut: Valtion olisi pitänyt tulla vomallisemmin mukaan jo vuosia sitten suurimpana osakkeenomistajana Solidiumin kautta. Hyvä että edes nyt...
Suoran nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:
Lauri Ratia etsii Talvivaaralle pelastusta
Lauri Ratia aikoo osallistua alkuvaiheessa tiiviisti liiketoimintaan. Se pitää saada tehokkaaksi, samalla korostuvat työturvallisuus ja ympäristöasiat. Tulevan toimitusjohtajan tontille hän ei silti halua mennä. KUVA: OUTI JÄRVINEN/KL
Hallitusammattilainen Lauri Ratia on lionnut niin monessa liemessä, ettei pelästynyt edes Talvivaaran bioliuotusta. Nyt hänen pitää löytää resepti, joka muuttaa kaivoksen murheet mahdollisuuksiksi ja toiminnan kannattavaksi.
Lauri Ratian teesit
Perehdy tilanteeseen mahdollisimman
nopeasti. Monesti aikaa on vain 4-6 viikkoa.
nopeasti. Monesti aikaa on vain 4-6 viikkoa.
Kuuntele eri osapuolia avoimin mielin.
Kannattaa myös olla aika nöyrä.
Kannattaa myös olla aika nöyrä.
Pitää uskaltaa päättää ja pitää ryhtyä
tekemään niitä nopeasti.
tekemään niitä nopeasti.
Lauri Ratia
Teollisuusneuvos, hallitusammattilainen
Koulutus: Diplomi-insinööri, Teknillinen korkeakoulu
Sponda Oyj:n hallituksen puheenjohtaja ja jäsen vuodesta 2007
Keskeinen työkokemus: Lohja Rudus Konserni, toimitusjohtaja, 1994-2006
Keskeisiä aiempia luottamustehtäviä: STX Finland Oy/Meyer Turku Oy:n hallituksen jäsen 2013-2015, Paroc Group Oy Ab, hallituksen puheenjohtaja 2010-2015, Inspecta Group Oy, hallituksen jäsen 2007-2015, Edita Oyj, hallituksen puheenjohtaja 2005-2013, VR-Yhtymä Oy, hallituksen puheenjohtaja 2008-2011,
YIT Oyj, hallituksen jäsen 2009-2011
Syntynyt 1946
Perhe kaksi lasta ja viisi lastenlasta
Harrastukset aamuvoimistelu, meriuinti, trumpetin soitto Suomen orkesteri ja Retun Wihtorit, vuoden 2015 Sibelius-viulukilpailun järjestelykomitean varapuheenjohtaja
Lauri Ratia on niitä, jotka olisivat jo aikaa sitten voineet jättääTalvivaaran tapaiset maailmanluokan murheet muille ja keskittyä itse intohimoihinsa, kuten torvensoittoon. Se alkoi jo teekkariaikoina Retuperän WBK:sta.
Mutta ei. Hän on samanlainen kuin parhaillaan yhteiskuntasopimusta sovitteleva Juhani Salonius. Se kova luu, joka kutsutaan paikalle, kun on todella totinen paikka. Nyt sellainen on Terrafamessa, entisessä Talvivaara Sotkamon kaivosyhtiössä.
Kutsu toimiin tuli työ- ja elinkeinoministeriöltä juhannuksen tiimoilla. Muutaman viikon harkinnan ja perheen kanssa käytyjen syvällisten keskustelujen jälkeen hän päätti ottaa työn vastaan.
Kaivoksen toiminnan käynnistyksen ohella Ratian on löydettävä marraskuuhun mennessä sille toimitusjohtaja ja ensi kesään mennessä kehityksen suunnan pitää olla niin uskottavaa, että kaivoksella on paitsi asiakkaita myös neuvotteluja uusien yksityisten sijoittajien kanssa.
Meriittiensä perusteella Ratia ei pienistä pelästy.
Ratia oli se, joka yhytti ministeriön ja saksalaisen Meyerin telakkaperheen Turussa STX-ratkaisuun. VR:n hallitusta hän veti kolme vuotta, ja tuloksina nähdään nyt uusiutuneen kaluston ohella dynaaminen hinnoittelumalli sekä täsmentyviä aikatauluja.
Kolmas vastaava ja mielenkiintoinen valtion yhtiö oli Edita, joka aikanaan painoi 45 prosenttia Suomen aikakauslehdistä. Editan Ratia taivutti moderniksi digiajan palveluyritykseksi.
Monia muitakin vastaavia tilanteita hän on työstänyt, mutta tähän mennessä vain Talvivaarassa hän on saanut tiedotustilaisuudessa työntekijöiltä aplodit.
Ratiasta tuli Terrafamen hallituksen puheenjohtaja vasta muutama viikko sitten. Siitä lähtien hän on viettänyt kaivoksella 2-3 päivää viikossa ja jatkaa samaa tahtia ainakin pari seuraavaa kuukautta.
Kun tilanne on päällä, yleishahmotus tilanteesta ensimmäisiin toimenpiteisiin saa viedä korkeintaan 4-6 viikkoa. Tuona aikana on päätettävä, millaista apua tarvitaan ja mistä se hankitaan. On sovittava, että apu on käytettävissä ja aloitettava toimet heti.
”Päätöksiä on tehtävä nopeasti, vaikka osa niistä voi myöhemmin osoittautua vääriksikin”, Ratia sanoo. Ensimmäiset kolme kuukautta ovat olennaisen tärkeitä.
Vaadittua ripeyttä hän on havainnut myös kaivoksella.
”Tapasin äskettäin kaivoksen väen ja meininki oli käsin kosketeltavaa. Nyt jo on koossa joukkue, joka yhdessä pystyy käynnistämään kaivoksen uudelleen ja saamaan kaupalliset asiat järjestykseen.”
Julkisselvittäjä on tiimeineen kuronut kaivoksen korjausvelat kiinni niin, että ensimmäiset sivukivien räjäytykset alkavat tällä viikolla ja malmin louhinta syyskuun alussa. Eräitä kuljettimia on vielä korjaamatta.
Uraanitehdas on myös valmis, mutta luvat puuttuvat. Uraanin mahdollinen aika koittaa Ratian mukaan vastan sen jälkeen, kun sinkin ja nikkelin tuotanto on täydessä vauhdissa.
Viime perjantaina Talvivaara Sotkamon osakkeet siirtyivät konkurssipesältä ”nimellisellä summalla” Terrafamelle. Tarkemmin kauppasummasta ei puhuta.
Lauantaina kello 00.00 Terrafame Mining muuttui Terrafame Oy:ksi ja Terrafamesta tuli Terrafame Group.
Valtio omistaa toistaiseksi Terrafame Groupin kokonaan ja Terrafame Group puolestaan Terrafamen. Emokonserni keskittyy rahoituskuvioihin ja tytär kaivokseen sekä sen toiminnan ylösajoon ja tervehdyttämiseen.
Uusia kumppaneita etsitään koko ajan, ja valtion neuvottelumahdollisuuksien pitäisi parantua sitä mukaa, kun kaivoksen toiminta etenee. Ykkösvaihtoehto olisi metallien osaaja, jolla on hyvä kansainvälinen kontaktiverkosto. Operatiivista partneria valtio ei ole toistaiseksi löytänyt, mutta monella pääomasijoittajallakin on vankkaa osaamista.
Valtio-omistajan yksi vaihtoehto voi Ratian mielestä olla myös pörssi. Se on aikanaan sitten oma tarinansa.
Valtion 209 miljoonan euron alkupääoma riittää Terrafamelle vajaaksi kahdeksi vuodeksi. Sillä voi jo Ratian mukaan näyttää, että suunta on oikea.
”Ja jos niin on, valtiolla on uskoakseni kiinnostusta miettiä jatkorahoitustakin.”
Terrafame aloittaa puhtaalta pöydältä ilman velkoja ja vastuita. Taakse Ratia haluaa jättää entisen Talvivaaran muutkin murheet ja nähdä kaivoksen sen sijaan mahdollisuutena. Niin ympäristölle, liiketoiminnalle kuin työntekijöille, alihankkijoille ja muillekin alueen palveluille.
Jo tämän syksyn aikana työpaikkojen määrä nousee 400:sta yli 500:aan ja alihankkijoitakin on 150. Kun kaivos on täydessä toiminnassa vuonna 2018, työntekijöitä on alihankkijoineen 800-900. Kun vielä otetaan huomioon muut palvelut, Terrafame vaikuttaa alueella noin 2 000 työpaikkaan.
Kaivosalueelle on investoitu noin miljardi euroa.
Ratia muistuttaa, että toiminnan jatkaminen on paras vaihtoehto myös veronmaksajien ja kannalta. He ovat jo kustantaneet liki 100 miljoonaa euroa maksaneen julkisselvityksen ja hallittu alasajo maksaisi vähintään 300 miljoonaa sen päälle. Parempi on saada omansa pois.
”Jos mukana on vähänkään tuuria, kyllä ne saadaan”, hän sanoo.
Mitä sitten tehdään toisin, etteivät entiset ongelmat toistu?
Bioliuotuksen perusprosessi ei muutu, mutta oppivuosien jälkeen se osataan nyt hallita entistä paremmin.
Malmikasat pystytään rakentamaan ja käsittelemään oikeilla parametreillä, jotta liuosten kierto kasoissa ja syöttö metallitehtaalle ovat tasapainossa. Kaupallisen näkökulman vuoksi se on ehdottoman tärkeää.
Vesien käsittelyssä on kaivoksen käynnistysvaiheessa pakko tukeutua entisiin järjestelmiin, mutta jatkossa emoyhtiö aikoo tarttua myös uusiin, puhtaan teknologian projekteihin.
”Terrafame on myös mahdollinen cleantech-projektien ja tuoteinnovaatioiden kohde. Kaivokselle on varattu kaksi miljoonaa euroa uusiin vesien puhdistukseen ja veden käyttöön liittyviin pilotteihin”, Ratia kertoo.
Esimerkiksi keskitetyn puhdistuslaitoksen esisuunnittelu on jo meneillään ja se käynnistyy ensi vuonna. Laitos tehostaa osaltaan vesien puhdistusta eikä vesiä enää tarvitse siirrellä puhdistuksen vuoksi altaista toisiin.
Vesien hallinta helpottuu, kun Nuasjärven purkuputki saadaan käyttöön. Ratia muistuttaa, että kaivosalueen altaiden 10 miljoonasta vesikuutiosta vain 800 000 kuutiota on prosessivesiä.
Viime viikolla Ratia kiersi kaivoksen allasalueilla viisi tuntia. Vesitilanne vaikutti haastavalta, mutta mitään välitöntä ympäristö- tai tulvavaaraa ei hänen mukaansa ole ennen putken valmistumista. Altailla on lisäksi jatkuva päivystys.
”Talvivaaraa syytettiin siitä, ettei se varautunut riittävästi asioihin. Jatkossa pyritään pitkän tähtäimen suunnitteluun ja siihen, että eri tilanteet hallitaan”, Ratia sanoo.
Neljälle primääriliuotuskasalle pitää Ratian mukaan saada tänä vuonna malmia noin neljä miljoonaa tonnia. Mittasuhteista kertoo se, että jokainen kasa on 1,2 kilometriä pitkä, 400 metriä leveä ja 8 metriä korkea.
Vuoteen 2018 mennessä malmia louhitaan 18 miljoonaa tonnia vuodessa, kun tuotanto on täydessä käynnissä. Jos maailmanpankin ennusteet nikkelin ja sinkin hinnoista pitävät kutinsa vuodenvaihteessa 2017-2018 Terrafamen kassavirta kääntyy positiiviseksi.
Nikkelin hinnan pitäisi tuolloin olla noin 15 000 dollaria tonnilta ja sinkin noin 2 450 dollaria tonnilta. Tällä hetkellä esimerkiksi nikkeli maksaa vain 10 800 dollaria ja sinkki 1 900 dollaria tonnilta.
Tärkein tuote on nikkeli, mutta tuloksen tekemiseen Terrafame tarvitsee myös sinkin. Kaivoksen onneksi sen sinkkituote on korkealaatuista ja sille riittää asiakkaita.
Vuonna 2018 Terrafamen pitäisi tuottaa 30 000 tonnia nikkeliä ja 50 000 tonnia sinkkiä.
Talvivaara Kaivosyhtiön kanssa Terrafamella on palvelusopimus ja kaivos vuokraa entiseltä emoltaan tiettyjä laitteita. Suhde on siinä toistaiseksi.
Mahdolliset uudet omistuskuviot ovat Terrafamen valtio-omistajan käsissä ja Talvivaara Kaivosyhtiön täytyy puolestaan hankkia siihen rahat esimerkiksi annilla.
Pörssissä olevan Talvivaara Kaivosyhtiön osakkeenomistajien tilanteen ratkaisee käynnissä oleva saneerausmenettely. Lopputulos näyttää, onko osakkeilla enää arvoa.
Asiakkaiden ja kumppaneiden ohella Terrafamen on saatava alan tunteva, karaistunut toimitusjohtaja. Alkumetrit Ratia vetää toimintaa itse, mutta kaivoksella on myös varamiesjärjestelmä niin, että hommat hoituvat saumatta ja ammattimaisesti.
Hallituksen, puheenjohtajan ja toimitusjohtajan välinen työnjako on välillä veteen piirretty viiva. Periaatteessa hallituksen pitäisi keskittyä tulevaisuuden strategioihin, kunhan sinne saadaan vielä lisää kaupallista ja ympäristöosaamista.
Ratian mielestä toimitusjohtaja hyötyy kuitenkin eniten sellaisesta kombosta, jossa hallitus ja puheenjohtajakin ovat liiketoiminnan hermolla.
”Olen muutoinkin operatiivinen ihminen ja haluan ymmärtää yksityiskohtia. Alkuvaiheessa osallistun liiketoimintaan varmaan aika tiiviisti, kun toiminta pitää saada tehokkaaksi ja samalla korostetaan työturvallisuutta ja ympäristöasioita. En silti halua mennä toisen tontille”, hän vakuuttaa.
Vielä ei ole ollut puhetta siitä, miten kauan Ratian oma pesti kestää.
”Kyllä tällainen savotta on ainakin parin vuoden pituinen”, hän arvioi itse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti