maanantai 24. heinäkuuta 2017

Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea...


Hmmmmm - vai niin - mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

Esimerkiksi Wall Street Journalin juttu Helsingin alle rakennetuista tunneleista kääntyi Venäjän mediassa todisteeksi siitä, että Suomi valmistautuu sotaan Venäjää vastaan, kirjoittaa Jarmo Mäkelä.


VENÄJÄN media on parin viikon ajan valmistellut presidentti Vladimir Putinin Suomen-vierailua pehmittämällä Suomea ja suomalaisia perusteellisesti.

Käytössä ovat olleet kaikki tunnetut keinot: syyllistäminen, nöyryyttäminen, vähättely ja valehtelu.

Osa höykytyksestä menee amerikkalaisten piikkiin. Wall Street Journalin juttu Helsingin alle rakennetuista tunneleista kääntyi Venäjän mediassa todisteeksi siitä, että Suomi valmistautuu sotaan Venäjää vastaan.

Muutamassa jutussa muistettiin mainita, että tunnelit ovat kyllä olleet olemassa kylmän sodan ajoista lähtien. Nyt niitä venäläisen tulkinnan mukaan kuitenkin varustetaan kiireen vilkkaan uuteen käyttötarkoitukseen.

UUTISOINNIN valtavirta käy ilmi Kremlin ohjastamien televisiokanavien otsikoinneista: Helsingissä on alkanut bunkkerijärjestelmän rakentaminen, tuloksena Suomeen syntyy uusi Mannerheim -linja (Ren TV 17.7.), Suomi valmistautuu sotaan Venäjää vastaan, mikä on aggression merkki (TV-kanava 5 16. ja 17.7.)

Radio Sputnikin haastattelema Komsomolskaja Pravdan toimittaja Viktor Baranets selitti, että bunkkereiden ja tunneleiden rakentaminen on osoitus vainoharhasta, joka “on aiheuttanut yhteiskunnallista jakomielitautia ensin Ruotsissa ja Norjassa, ja nyt leviää enenevässä määrin myös Suomeen”.

Monien tiedotusvälineiden mukaan vainoharhaisuuden taustalla ovat Venäjän elokuussa alkavat suuret Zapad-2017 -sotaharjoitukset. Niihin liittyen lainattiin Suomen puolustusministeriön entistä työntekijää, jonka mukaan “suomalaiset haluavat vain olla varmoja siitä, että heillä on yliote maan alla, jos Venäjä joskus ilmestyisi paikalle”.

SUOMALAISIA myös peloteltiin. Uutistoimisto Novostin Vladimir Bytškov kysyi: Pelastavatko bunkkerit suomalaiset venäläisiltä Iskandereilta? Ja vastasi näin: Suomalaissotilaiden kannattaisi tutustua Iskander-ohjusten tuhovoimaan. Ehkä he silloin ymmärtävät, että paras suoja Venäjää vastaan on hyökkäämättömyys.

Bunkkerikohun ohella Venäjän media uutisoi ja kommentoi samoina päivinä näkyvästi, että 15.7. Suomessa tuli voimaan laki, joka antaa viranomaisille laajemmat toimivaltuudet tilanteissa, joissa tunnustuksettomat sotilaat eli ns. vihreät miehet muodostavat turvallisuusuhan Suomelle.

Venäläisten tunnot kiteytti vanha kunnon Pravda. Sen mukaan Suomessa on “hyväksytty laki Venäjän invaasiota vastaan”. Lehti toteaa Baltian maiden joutuneen jo kauan sitten Venäjän uhkaa koskevan vainoharhaisuuden valtaan. Mutta nyt myös pohjoismaiset asiantuntijat “ovat esittäneet, että Venäjä voisi Zapad-2017 -harjoituksen varjolla aloittaa operaation Naton itäistä sivustaa vastaan”.

MITÄ nöyryyttämiseen tulee, niin erinomaisen esimerkin tarjoaa Natalja Ovsjannikovan New Inform -portaalissa julkaisema artikkeli. Se käsittelee Suomen osuutta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa.

Kirjoittaja kertoo, että Suomesta on tullut Venäjän luotettavin kumppani tämän hankkeen toteuttamisessa. Koska monet maat ovat poliittisista syistä asettuneet hanketta vastaan, Suomen valmius yhteistyöhön Venäjän kanssa on kirjoittajan mielestä “suorastaan ällistyttävää”.

“Suomen lojaalia asennetta voi ymmärtää vain siltä kannalta, että suomalaiset ovat täysin riippuvaisia Venäjältä tulevista kaasutoimituksista”, kirjoittaja arvioi. Suomessa uskotaan myös, että hanke tuo tilauksia suomalaiselle teollisuudelle.

Yhteenvetona Ovsjannikova toteaa, että “Venäjällä on EU:n sisällä saksalaisten lisäksi myös suomalainen Nord Streamia ajava eturyhmä. Todisteeksi riittää se, että Suomi hyväksyi venäläisen putken rakentamisen alueelleen jo ennen kuin Gazprom oli edes jättänyt virallista anomusta”.

HEINÄKUUN alussa julkaistiin lista Suomen etsityimmistä rikollisista. Joukossa oli Svetlana Hytti (nyk. Demidenko), joka Venäjän median mukaan oli täysin ilman omaa syytään joutunut listalle yhdessä “huumekauppiaiden, raiskaajien, irakilaisten ja pakistanilaisten pedofiilien ja suomalaisen murhamiesten ja rosvojen kanssa”.

TV-kanava 5 paljasti 11. heinäkuuta, että nainen oli etsintäkuulutettu, koska Suomen viranomaiset olivat kiinnittäneet huomiota hänen tuottoisaan liiketoimintaansa ja alkaneet puristaa häneltä rahaa, jota hänen ei olisi tarvinnut maksaa. Hän oli paennut Pietariin, otti takaisin Venäjän kansalaisuuden ja odottaa nyt Venäjän viranomaisten suojeluksessa Suomessa tehtyjen rikosten vanhenemista.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ulkomaantoimittaja, joka on työskennellyt Moskovassa, Washingtonissa ja Brysselissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti