sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Hiilinielu, hiilinielu, hiilinielu...

Katselin hetki sitten TV-uutisia. Yksi uutisista liittyi Suomen mahdollisuuksiin lisätä hakkuita hallituksen suunnitelmien mukaisesti.
Uutisissa haastateltiin elinkeinoministeri Mika Lintilää, joka totesi Suomen vaikka ostavan "hakkuuoikeuksia" turvatakseen mm. biotalouteen liittyvät investoinnit.

Heti perään vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala julisti tuttua viherpiipertäjien itkuvirttä hakkuiden "turmiollisuudesta" ja veronmaksajien rahojen käytöstä.

Suomessa on varaa runsaisiin lisähakkuihin vuositasolla, on ollut jo vuosikymmeniä. Puuta ei kannata jättää lahoamaan metsiin.
Siksi mm. biotalouteen liittyvät investoinnit ovat erittän tervetulleita. Niitä ei kannata missään olosuhteissa vaarantaa.

Henkilökohtaisesti uskon ja luotan vielä EU:ssakin järjen voittavan...


Suora nettilainaus Maaseudun tulevaisuus-lehdestä hiukan tuunattuna:

Metsän lisääntyvät hakkuut voivat tuoda Suomelle lisälaskun

Suoma­lais­mep­pien yritys muuttaa EU-parlamentin hiilinielu-mietintöä epäonnistui
STT / Anniina Luotonen11.7.2017 18:07
Muokattu
11.7.2017 18:28
A-
A+
Politiikka EU-parlamentin ympä­ris­tö­va­li­o­kunnan mietintö hiilinielujen lasken­ta­ta­vasta on Suomelle selvä tappio.
Hiilinielujen epäedullinen laskentatapa voi johtaa siihen, että Suomi joutuu ostamaan muilta EU-mailta hiili­nie­lu­kiin­ti­öitä, jos hakkuita lisätään kuten on suunniteltu.
Ympä­ris­tö­va­li­o­kunta lähtee tiistaina antamassaan mietinnössä siitä, että metsien kehitystä verrataan histo­ri­a­tie­toon, vuosiin 2000–2012.
Suoma­lais­mepit yrittivät estää histo­ri­a­tiedon käytön vertai­lu­koh­tana, mutta yritys kaatui valiokunnan äänestyksessä luvuin 38–29.
YMPÄ­RIS­TÖ­VA­LI­O­KUN­NASSA istuva euro­par­la­men­taa­rikko Nils Torvalds (r.) tapasi heti tiistaina ympä­ris­tö­mi­nis­teri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) Porissa tarkoituksena sopia lobbaamisen jatkamisesta.
– Jos viisi ääntä olisi mennyt toiseen suuntaan, olisi lopputulos ollut erilainen. Odotamme, että se on kään­net­tä­vissä, Torvalds sanoi STT:lle.
Koko EU-parlamentti äänestää kannastaan syksyllä, minkä jälkeen alkavat ratkaisevat neuvottelut jäsenmaiden neuvoston ja komission kanssa.
BIOTALOUTEENnojaava Suomi on nostamassa lähivuosina tuntuvasti hakkuiden määrää.
Runkopuun hakkuiden arvioidaan kasvavan noin 80 miljoonaan kuutiometriin nykyisestä noin 65 miljoonasta vuodessa.
Metsää on paljon, mutta hakkuut näyttävät pahalta EU:n laskelmissa, jos niissä vertaillaan metsän määrän kehitystä histo­ri­al­li­sesti.
HALLITUS on arvioinut, että lisääntyvät hakkuut pienentävät hiilinielun noin puoleen nykyisestä vuoteen 2030 mennessä.
Metsät muodostavat silti edelleen hiilinielun, minkä takia hallitus pitää kohtuuttomana, että Suomi joutuisi ostamaan kiintiöitä sellaisilta EU-mailta, joilla ei välttämättä juuri edes ole metsää.
MTK:Ntoimin­nan­joh­tajan Antti Sahin mielestä valiokunnan mietintö oli Suomelle selvä tappio.
– Teettää lisää töitä, että suomalainen metsätalous ymmär­ret­täi­siin Brysselissä paremmin, Sahi sanoi.
Hän arvioi, että epävarmuus metsien käytöstä huomataan myös yrityksissä.
– Nämä ovat poliittisia riskejä, jotka vaikuttavat myös yritysten inves­toin­ti­ha­luk­kuu­teen.
EU-TASOLLA valmistellaan parasta aikaa toistakin lainsäädäntöä, joka voi vaikuttaa Suomen biohank­kei­siin.
Lainsäädäntö biomassan kestä­vyysk­ri­tee­reistä on Suomen biohankkeiden kannalta vähintään yhtä merkittävä kuin hiili­nie­lu­las­kelmat.
Se säätelee, minkälaista puuta tai haketta voidaan käyttää biomassan tuotannossa.
LUON­NON­SUO­JE­LU­LIITTOarvostelee Suomen yritystä vesittää hiilinielujen vertailu, joka perustuisi histo­ri­a­tie­toon.
Ajatus siitä, että metsien kehitystä verrataan nimenomaan menneeseen, on suoje­lu­a­si­an­tun­tija Otto Bruunin mielestä Pariisin ilmas­to­so­pi­muksen hengen mukaista.
– Jos jokin maa heikentää hiilinieluaan merkittävästi aikaisempaan verrattuna, sen vaikutus ilmakehän näkökulmasta on saman­tyyp­pinen kuin jos päästöt lisään­tyi­sivät, Bruun sanoo.
Hän pitää ympä­ris­tö­va­li­o­kunnan mietintöä hyvänä, koska se tunnustaa hiilinielujen merkityksen ilmas­ton­muu­toksen estämisessä.
LUON­NON­SUO­JE­LU­LIITON mielestä Suomen ei olisi järkevää lisätä hakkuita niin paljon kuin on suunniteltu, koska metsien ikärakenne on verrattain nuori.
– Hakkuutasojen nostaminen söisi hyvin paljon myöhempää potentiaalia. Osa hakkuista kohdistuisi nuoriin metsiin, joista saataisiin myöhemmin ehkä jopa parem­pi­laa­tuista puuta, Bruun sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti