maanantai 31. heinäkuuta 2017

Putin kulkee digitaalisessa kuplassa kuin avaruusolento – turvatoimien takia tietoliikenne sekoaa kilometrien alueelta...

Hmmmmm - vai niin - mielenkiintoinen artikkeli...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Sunnuntai    |   Kolumni

Putin kulkee digitaalisessa kuplassa kuin avaruusolento – turvatoimien takia tietoliikenne sekoaa kilometrien alueelta

Vladimir Putinin turvatoimet alkavat olla maailmanlaajuisesti omaa luokkaansa. Esimerkiksi Pietarin-vierailulla Putin lähellä navigaattorit lakkasivat toimimasta ja matkapuhelimet temppuilivat, kirjoittaa kolumnissaan Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.






TÄTÄ kirjoittaes­sani suomalais­poliisit ovat parhaillaan tarkistamassa Savonlinnan sataman viemäreitä ja parkki­mittareita pommien pelossa, samaan aikaan kun puolustusvoimien sukeltaja perehtyy satama-altaan pohjan mahdollisiin yllätyksiin. Poliisi on jo aiemmin jaellut viereisiin kerrostaloihin lappuja, joissa asukkaita pyydetään pysymään poissa parvek­keilta torstai-iltana, jolloin Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön on määrä astua satamalaiturilta höyrylaiva Saimaan kyytiin.

Niinistön Saimaan-purjeh­duksesta selvit­täisiin varmaan vähemmälläkin mekastuksella, mutta Putinin kanssa asiat ovat toisin. Suomalaisia huvittaa ja hämmästyttää, oma valtiojohto kun lorvii kesäaikaan missä lystää kissanristiäisissä ja jos turvamiehiä on, he näyttävät vähän vaivautuneilta.

Mutta voiko tästä Putinia syyttää? Venäjän itse­valtaisella presidentillä on varmasti yllin kyllin oikeita syitä olla huolissaan turvallisuudestaan. 
Aivan riippumatta siitä, minkälaista sisä- tai ulkopolitiikkaa hän on toteuttanut. Sitä paitsi Putinillakin on tapana kotimaassaan pölähtää välillä jollekin entiselle kolhoosille ilman julkista ennakkovaroitusta. Kesäisestä käynnistä Valamon luostarissa Laatokalla on tullut jo rituaali.

Väitän silti, että Putinin turvatoimet alkavat olla maailmanlaajuisestikin ajatellen omaa luokkaansa. Antakaa kun selitän.

OLIN kesäkuun alussa poistumassa Pietarin talousfoorumista samaan aikaan Putinin kanssa. Pietarin etelälaidalla sijaitsevan messukeskuksen portille tavalliset taksit eivät saaneet pysähtyä, joten suunnistin läheiselle bussipysäkille. Tuuli vihmoi toistakymmentä metriä sekunnissa, lämpötila oli hädin tuskin plussalla, ja tihkusadetta tuli vaakasuoraan. Päällystakin olin jättänyt viisaasti aamulla sängyn viereen, mitäpä takilla sisätiloissa tekee.

Kaivoin kännykkäni esiin ja avasin Uberin taksi­sovelluksen. Muuten kätevä palvelu, mutta nyt se väitti sinnikkäästi, että puhelimeni on Pulkovon lentokentällä, 20 kilometrin päässä. Yandex-taksin kännykkäsovellus oli samaa mieltä. Nappasin jonkin taksifirman numeron ohi ajavan auton kyljestä ja soitin sinne. Auto luvattiin paikalle aikaisintaan puolen tunnin päästä, joten kiitin, kieltäydyin ja ryhdyin heiluttamaan jäisiä käsiäni ohi ajaville mittariautoille, kunnes yksi pysähtyi.

”Hähää, noin siinä aina käy kun Vova on täällä”, taksikuski naureskeli viitaten liittovaltion presidenttiin. Hänen navigaattorinsa ei toiminut sen enempää kuin omanikaan, joten opastin kuljettajan ulkomuistista majapaikkaani. Hyvin meni, tuplahinnalla tietysti. Poistuin Pietarista muutaman tunnin kuluttua ja ohitin messukeskuksen. Navigaattorini oli sillä kohdalla pitkään pimeä.

VENÄJÄN presidentistä on tullut eräänlainen avaruusolento, jonka mukana seuraa ihmeellinen digitaalinen kupla, läpimitaltaan kilometrien laajuinen ilmatila, jossa tietoliikenne sekoaa. 
Päässäni alkoi soida Veltto Virtasen vanha käännös CCR-klassikosta It Came Out of the Sky. Virtasen versiossa ufo ”tuli alas taivaalta Ypäjältä pohjoiseen” ja kaikki kumi sulaa, traktorin renkaat ja maanviljelijän verryttelyhousujen kuminauha mukaan lukien.

Tarkistin ajoneuvoni renkaiden ilmanpaineet, kaikki oli kunnossa. Vainoharhaa vai viisautta, kas siinä pulma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti