tiistai 25. heinäkuuta 2017

Valtavat venäläiset sota-alukset sivuuttivat Helsingin ...

Minäkin ruokin omalta osaltani tätä "mediasirkusta" ja "pullistelua" mutta menköön nyt siten näin...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Valtavat venäläiset sota-alukset sivuuttivat Helsingin – HSTV:n helikopterivideo näyttää ydinsukellusveneen saattueen Suomenlahdella

Suomen Merivoimat ei saattanut Pietariin matkalla olevia sota-aluksia Helsingin edustalla.

Nyt toistetaan: Maailman suurin ydinsukellusvene Helsingin edustalla
JÄTTIMÄISET VENÄLÄISET sota-alukset ovat saapuneet Suomenlahdelle ja sivuuttaneet Helsingin. Maailman suurin ydinsukellusvene Dmitri Donskoi ja ydinkäyttöinen taisteluristeilijä Pjotr Veliki eli Pietari Suuri ovat matkalla Pietarin edustalla sijaitsevaan Kronstadtin tukikohtaan. Ydinalusten mukana kulkevan Nikolai Tšiker -nimisen aluksen liikettä voi seurata Marine Traffic-sivustolla.

Alusten on määrä osallistua Venäjän laivaston päivän paraatiin ensi sunnuntaina. Ne ovat lähteneet liikkeelle Kuolan Severomorskin sotasatamasta.

Alukset ovat valtavia. Dmitri Donskoin pituus on 172 metriä, Pjotr Velikin 252 metriä. Esimerkiksi Helsingin ja Tallinnan väliä kulkeva Silja Europa on 202 metriä pitkä.

Ydinsukellusvene Dmitri Donskoi on 172 metriä pitkä.
MAANANTAINA VENÄLÄISET sota-alukset saivat liikkua Suomenlahdella Helsingin, Espoon ja Porvoon edustalla yksin, ilman Suomen Merivoimien seuraa. Venäläisten sota-alusten matkaa seurannut valokuvaaja Leif Rosas ihmettelee suomalaisten saattajien puutetta.

Rosas kertoo, että Tanskan, Saksan, Puolan, Latvian ja Viron edustalla paikalliset merivoimat saattoivat venäläisiä sota-aluksia.

”Venäläiset sota-alukset saivat ajaa Helsingin edustalla omin päin, mikä on hieman erikoista”, Rosas sanoo.

Puolustusvoimista vahvistetaan, että Merivoimat ei osallistunut Suomenlahdella Helsingin edustalla venäläisten alusten saattamiseen.

VIIME PERJANTAINA alukset kulkivat Tanskan salmien läpi. Tanskalaislehti Politiken kertoi ydinsukellusvene Dmitri Donskoin ajaneen pinnassa Ison-Beltin sillan alta.

Asiantuntijat ovat olettaneet Venäjän hakevan paraatilla huomiota kotimaassa ja ulkomailla. Esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Petteri Lalu arvioi HS:n haastattelussa kesäkuussa, että Venäjän tärkeimpänä tavoitteena on medianäkyvyys.

Myös HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala vahvistaa, että sota-alusten matkasta Pietarin edustalle on rakennettu mediatapahtumaa. Hänen mukaansa alusten reittiä on myös seurattu venäläismedioissa.

”Tämä alusten matka on paraati ennen varsinaista laivaston paraatia. Tämä on pullistelua ja voimannäyttö”, Hakala luonnehtii.

Ensi sunnuntaina järjestettävästä paraatista on tulossa jättimäinen yleisötapahtuma, Hakala sanoo. Katsojat voivat seurata laivaston aluksia rannoilta. Paraati myös televisioidaan suorana lähetyksenä Venäjällä.

”Käsittääkseni Pietarissa ei ole koskaan järjestetty paraatia tällaisessa mittakaavassa. Siitä ollaan luultavasti kehittämässä uutta isänmaallista tapahtumaa Venäjälle. Toukokuisesta voitonpäivästähän on tullut Venäjällä kuin toinen joulu”, hän kuvailee.

Venäjän merivoimien ydinkäyttöiset alukset, taisteluristeilijä Pjotr Veliki, maailman suurin ydinsukellusvene Dmitri Donskoi ja huoltoalus Nikolai Tšiker sivuuttivat Helsingin maanantaina.
MIKSI VENÄJÄ haluaa esitellä sotilaallista voimaansa tällä tavalla?

”Venäjällä vallitsee näkemys, että se olisi uhattuna. Pyrkimyksenä on palauttaa Neuvostoliiton aikainen suurvalta-asema. Ulkoisen uhkan korostaminen on ollut pysyvä teema Vladimir Putinin valtakaudella. Sehän on tavallaan kansakuntaa yhdistävä tekijä, että sillä on yhteinen vihollinen”, Hakala vastaa.


Hän näkee nykyisessä sotilaallisen voiman esittelemisessä yhtäläisyyksiä kylmän sodan aikaan.

”Pitäähän niin kutsutun toisen osapuolen tietää, millaisia kauheuksia meillä on käytettävissä”, hän kuvailee Venäjän logiikkaa.

Ydinsukellusvene Dmitri Donskoi matkasi venäläissaattueessa Helsingin edustalla kansainvälisellä merialueella maanantaina. Takana turvasi ydinkäyttöinen taisteluristeilijä Pjotr Veliki, edessä valtamerihinaaja Nikolai Tšiker.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti