torstai 6. heinäkuuta 2017

Analyysi: Trumpin puheessa kiitosta Puolalle, kritiikkiä Euroopalle ja rajan asettamista Venäjälle...

Hmmmmm - vai niin - kerrankin mies oikealla, merkittävällä muistomerkillä.

Oli aivan pakko kaivaa vanhoja paperikuvia esiin. Kuinka ollakaan sieltä löytyi valokuva Krasinskin aukion muistomerkistä. Se oli aivan pakko kuvata käydessäni vaimoni kanssa Varsovassa ja Krakovassa kohta kaksikymmentä vuotta sitten. Kerta kaikkiaan vaikuttava ja mieleenpainuva kokonaisuus.

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Analyysi: Trumpin puheessa kiitosta Puolalle, kritiikkiä Euroopalle ja rajan asettamista Venäjälle

Trump teki selväksi, että Euroopassa on puolustettava raja lännen ja muun maailman välissä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.
Donald Trump

Donald Trump Krasinskin aukiolla Varsovassa
Donald Trump puhui Krasinskin aukiolla Varsovassa torstaina.Saul Loeb / AFP
Presidentti Donald Trump piti Varsovassa toistaiseksi ystävällisimmän kansainvälisen puheensa. Hän pysyi kirjoitetussa tekstissä eikä lausunut spontaaneja välikommentteja.
Puheeseen oli kuitenkin rakennettu kritiikki Euroopan instituutioita vastaan ja uhkakuva länsimaista sivilisaatiota hajottavasta terrorismista ja siirtolaisuudesta.
Kuulijoina oli täysi aukiollinen paikalle tuotuja puolalaisia, jotka tasaisin väliajoin katkaisivat lyhyin taputuksin runsaan puolen tunnin puheen. Hurraa-huutoja ei sentään kuultu.
Puhe toimi omana kokonaisuutenaan, mutta siinä oli Trumpille tyypillisiä ristiriitoja verrattaessa aiemmin Varsovassa pidetyn lehdistötilaisuuden lausuntoihin.

Puolalaisia käsissään Yhdysvaltain ja Puolan presidentin kuvia sekä maiden lippuja.
Trumpin vierailua seuranneilla puolalaisilla oli Yhdysvaltain ja Puolan presidentin kuvia sekä maiden lippuja.Jakub Kaminski / EPA

Puheesta erottui kolme kohtaa

Puolan historian ja nykyisen lujan Nato-liittolaisuuden ylistys oli rakennettu paikalliselle yleisölle ja konservatiivihallitukselle. Trump kehui puolalaisten vahvaa tahtoa kaataa yhdessä kommunismi ja sitoutua arvoihin. Siinä puolalaisen Karol Józef Wojtyłan valinta paaviksi oli ratkaisevaa. Lyhyen maininnan sai myös Solidaarisuus-liike.
Eniten kiitosta tuli Puolan sitoutumiselle maksaa puolustusliitto Natolle vaaditut kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.
Samalla kun Trump ylisti Puolan lujaa tahtoa sekä läntisen maailman voimaa ja arvoja, hän ei millään tavoin ottanut esiin Puolan konservatiivihallituksen kiistanalaista politikkaa, jolla se suitsii yksilönvapautta, mediaa ja oikeusjärjestelmää.
Länsimaista sivilisaatiota, turvaa ja elämäntapaa uhkaavat terrorismin vaarat, Trump sanoi useaan kertaan.
Toiseksi puheeseen oli taitavasti rakennettu ristiriitainen kritiikki Euroopalle ja sen instituutioille. Länsimaista sivilisaatiota, turvaa ja elämäntapaa uhkaavat terrorismin vaarat, Trump sanoi useaan kertaan. Hän ei katsonut maininnan arvoiseksi Euroopan unionin toimintaa.
Trump kritisoi puheessaan ylenmääräistä byrokratiaa, joka suitsii yksilönvapautta ja estää kehitystä. Tämä oli osoitettu EU:lle.
Puheen kolmas viesti valmisteli huomista tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Trump teki selväksi, tosin lyhyesti, että Venäjän on lopetettava Ukrainan kiristäminen sekä Syyrian ja Iranin tukeminen. 
Keskustellaanko näistä huomenna, sitä Trump ei maininnut.
Erikoista oli, että ennen puhetta pitämässään lehdistötilaisuudessa Trump yhä kyseenalaisti, oliko Venäjä vai jokin muu taho Yhdysvaltoihin kohdistuvan vaalihakkeroinnin tekijä. On myös poikkeuksellista, että presidentti haukkuu edeltäjäänsä kansainvälisellä areenalla.
Mutta selväksi tuli, että Euroopassa on puolustettava raja lännen ja muun maailman välissä – yksi sivusta on idässä Putinin Venäjää vastaan ja toinen puolustettava raja etelämpänä siirtolaisuutta ja terrorismia vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti