sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Kaaos ja sisäiset ristiriidat ovat leimanneet Trumpin ensimmäistä puolivuotiskautta...


Tunnen syvää myötähäpeää amerikkalaisten puolesta...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Kaaos ja sisäiset ristiriidat ovat leimanneet Trumpin ensimmäistä puolivuotiskautta – ”Enteilee presidentin kannalta huonoja asioita”


Obamacaren kumoamisen täydellinen epäonnistuminen tietää vaikeuksia Trumpin presidenttikauden jatkolle. Yhdysvaltojen pitkän sote-uudistussekoilun jäljiltä republikaanipuolue on hajanaisempi kuin pitkiin aikoihin, ja presidentti on kääntynyt omiaan vastaan.



Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole onnistunut viemään läpi mitään suurista vaalilupauksistaan.
PRESIDENTTI Donald Trumpin auktoriteetti murenee, kun sekasorto Yhdysvaltain sisäpolitiikassa syvenee. Kulunut viikko on ollut kaoottinen osoitus siitä, että Trumpilla ja republikaaneilla ei ole yhteistä linjaa politiikassaan. Obamacaren kumoamisen jatkuva epäonnistuminen on ollut paha nöyryytys vallassa olevalle puolueelle ja presidentille.

Trump ei ole onnistunut viemään läpi mitään suurista vaalilupauksistaan. Ne ovat kaatuneet republikaanipuolueen sisäisiin ristiriitoihin. Lisäksi presidentin puoli vuotta kestänyttä valtakautta varjostavat jatkuvat kohut ja vaalikampanjan Venäjä-yhteyksien tutkinta.

”Trump ei ole saanut mitään merkittävää aikaan. Maahantulokiellon rajaukset ovat ainoa keskeinen asia, minkä hän on saanut tehtyä. Sen lisäksi tuloksena on vain sotkua. Yleinen ajatus siitä, että Trump ei osaa johtaa eikä saa diilejä tehtyä, vahvistuu”, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

Ensimmäiset kuukaudet ovat presidentille kullanarvoisia, ja ne määrittelevät pitkälle tulevaa kautta. Aaltola ennustaa toheloivalle Trumpille vaikeita aikoja.

”Kuherruskuukausi Trumpin kanssa on nyt tullut päätökseen. Valtaosa amerikkalaisista on sitä mieltä, että presidentti on kokematon eikä paneudu asioihin. Washingtonissa yleinen käsitys on se, ettei häneltä saa tukea eikä hänellä ole kiinnostusta viedä asioita eteenpäin.”

TRUMPIN ja republikaanipuolueen johdon välillä on alusta alkaen ollut kiistoja ja suuria näkemyseroja. Nyt kiistat alkavat konkretisoitua, ja esimerkiksi senaatti on alkanut toimia presidentin käskyjen vastaisesti. Vastikään senaatti runnoi läpi Venäjä-pakotteita, vaikka Trumpin hallinto vastusti sitä.

”Presidentti on menettänyt perinteisesti hänelle kuuluvaa johtajuusroolia”, Aaltola sanoo.

Trump on itsekin huomannut vastarinnan ja hyökännyt omiaan vastaanTwitterissä. Republikaanit ja jopa demokraatit ovat asettuneet Trumpin kiusaamien ja panettelemien ihmisten, kuten oikeusministeri Jeff Sessionsin, puolelle.

”Tilanne, jossa presidentti kritisoi itse palkkaamiaan ministereitä, kertoo siitä, että hänen lähipiirinsä rakoilee. Se enteilee presidentin kannalta huonoja asioita. Jos presidentistä tulee taakka republikaaneille eikä hänestä ole apua, on todennäköistä, että hänen vaalikampanjansa Venäjä-yhteyksien tutkimusta tehostetaan”, Aaltola sanoo.

OBAMACAREN kaatamisen piti olla republikaanien voimannäyte. Puolue on arvostellut Obamacarea seitsemän vuoden ajan ja luvannut korvata sen paremmalla järjestelmällä, kunhan se pääsee valtaan.

Obamacaren kumoaminen senaatissa osoittautui kuitenkin mahdottomaksi tehtäväksi, sillä puolue ei ole päässyt yhteisymmärrykseen siitä, miten terveydenhuoltoa pitäisi uudistaa. Pelkästään tällä viikolla republikaanit ovat hävinneet Obamacaren kumoamiseksi järjestetyt äänestykset kolmesti.

”Ilmapiiri senaatissa on ollut kaoottinen ja epätietoinen. Senaattorit eivät ole edes tienneet, mitä he ovat menneet äänestämään”, Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen sanoo.

Obamacaren kaataminen on vaikea tehtävä myös sen vuoksi, että jotkut sen osat nauttivat laajaa kansansuosiota. Useiden osavaltioiden kuvernöörit vastustivat republikaanien uudistusehdotuksia, ja Yhdysvalloissa on ollut suuria Obamacarea puolustavia mielenosoituksia. Lisäksi Obamacare toi parannuksia iäkkäiden ihmisten terveydenhoitoon. He ovat republikaanien äänestäjien peruskalliota.

”Kun otetaan huomioon tämä autuas tilanne, missä republikaanit hallitsevat sekä kongressia että Valkoista taloa, eivätkä he sittenkään saa uudistuksia läpi, niin se kertoo kuinka monimutkainen ja kiperä asia tämä terveydenhoitouudistus on”, Heiskanen sanoo.

Kaikkien käänteiden jälkeen näyttää nyt siltä, että Obamacare jää voimaan. Trumpilla on kuitenkin vielä mahdollisuuksia nakertaa terveydenhoitojärjestelmää sisältäpäin, esimerkiksi leikkaamalla tukia, joiden avulla ihmiset voisivat ostaa sairausvakuutuksia.

Presidentti Donald Trump oli kerännyt taakseen Valkoiseen taloon ihmisiä, jotka hänen mukaansa ovat kärsineet Obamacaresta, kun Trump maanantaina vetosi republikaanisenaattoreihin Obamacaren kaatamiseksi.
DRAAMAA ja suuria käänteitä tämän viikon tapahtumissa on riittänyt. Suureen rooliin nousi republikaanisenaattori John McCain. Vastikään aivosyöpädiagnoosin saanut McCain kiidätettiin Arizonasta senaattiin, sillä jokainen republikaaniääni oli tärkeä tiukoissa äänestyksissä.

McCain piti viikon alussa koskettavan puheen, jossa hän torui julkisesti kollegoitaan ja ihmetteli, mihin kongressin jalo päämäärä, eli kansan palveleminen, on kadonnut.

Aluksi McCain äänesti sen puolesta, että Obamacaren kumoamisvaihtoehdot tuotaisiin senaattiin sovittelumenettelyyn. Trump ylisti McCainia ”amerikkalaiseksi sankariksi”.

Viimeisessä äänestyksessä McCain kuitenkin äänesti kahden muun republikaanin kanssa Obamacaren ”laihaa kumousta” vastaan. ”Laiha kumous” oli riisuttu versio lakiehdotuksesta, jonka republikaanit olivat laatineet Obamacaren korvaajaksi. Äänestys meni tiukille, ja McCainin ääni sinetöi puolueen tappion Obamacare-taistelussa.

Tätä seurasi Trumpin tviitti, jossa hän syytti demokraatteja ja näitä kolmea republikaania Yhdysvaltojen kansan pettämisestä.

3 Republicans and 48 Democrats let the American people down. As I said from the beginning, let ObamaCare implode, then deal. Watch!

Mennessään äänestämään McCain tokaisi toimittajille ”watch the show”, seuratkaa esitystä. Se oli suora mielenosoitus Trumpia vastaan. McCainin äänestettyä demokraattisenaattorit taputtelivat häntä selkään ja kiittelivät häntä julkisesti.

”Hänestä on tullut rakentavan amerikkalaisen poliitikon symboli, joka uskaltaa vastustaa vaikka Trumpia, vaikka he ovat samasta puolueesta. Demokraatit ovat kehuneet McCainia, vaikka aiemmin näin ei ole ollut. McCainin muuttuminen yleisesti pidetyksi hahmoksi kertoo polarisaation syvenemisestä”, Aaltola sanoo.

SEURAAVAKSI republikaanit saattavat siirtää katseensa verouudistuksen pariin, mutta senkin toteuttaminen vaikeutuu Obamacare-tappion takia. Obamacaren kaatumisesta saaduilla säästöillä olisi voitu korvata verokevennyksistä koituvia kustannuksia. Lupaukset liittyivät toisiinsa, ja ensimmäisen epäonnistuminen hankaloittaa toista.

Myös lähestyvät välivaalit luovat paineita. Republikaanien pitää päättää, ovatko he Trumpin takana vai alkavatko he tosissaan vastustaa ristiriitaista presidenttiään. Demokraattien taas tulisi pelkän kritiikin sijaan tuoda aitoja vaihtoehtoja pöytään, Mika Aaltola sanoo.

Yhdysvaltain sisäpoliittisesta tulevaisuudesta on muutenkin vaikea tehdä ennustuksia. Kristallipalloa sumentavat hajaantunut valtapuolue, Venäjä-vehkeilytutkinnan eteneminen, Trumpin äkkiarvaamaton Twitter-sota koko maailmaa vastaan ja uuden viestintäpäällikön käsittämättömät möläyttelyt.

”Yhdysvaltain sisäpolitiikasta on tullut poliittista tosi-tv:tä. Käsikirjoitusta ei ole kirjoitettu, vaan kaikki tapahtuu reaaliajassa. Tapahtumia on mahdotonta ennakoida, koska tässä ei noudateta perinteisen poliittisen kulttuurin pelisääntöjä”, Benita Heiskanen sanoo.

Republikaanisenaattori John McCain pyysi toimittajia ”seuraamaan esitystä”, kun hän äänesti oman puolueensa ehdotusta vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti