maanantai 11. maaliskuuta 2019

Tuhannet mielenosoittajat vastustivat internetin sensuuria Moskovan keskustassa...

Hmmmmm - niinpä - kirjoitin viime viikolla osittain tähänkin artikkeliin liittyvänä valeuutisista mm. seuraavaa:
Hmmmmm - vai niin - oletettavasti lakiesitys ei koske Pietarin trollitehtaan ja vastaavien ulkomaille lähetettäviä valeuutisia esim. vaalien läheisyydessä vaan omien kansalaisten suitsimista. 
Lakiesityksestä muodostunee Venäjän nykyhallinnolle oikea Raha-Sampo tehokkaasti valvottuna/toteutettuna...

Lisäksi: Suomen eduskuntavaalit lähestyvät. Onpahan mielenkiintoista nähdä, mitä soopaa kohta alkaa levitä netissä. Toki kaikki ei tule ulkoapäin, kyllä Suomessakin tarvittaessa osataan riittävässä määrin loanheitto.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Tuhannet mielenosoittajat vastustivat internetin sensuuria Moskovan keskustassa

Myös pikaviestipalvelu Telegram kehotti käyttäjiään osallistumaan mielenosoitukseen.



MOSKOVA

AINAKIN 10 000 ihmistä osoitti sunnuntaina Moskovan keskustassa mieltään tiukkenevaa internetsensuuria vastaan.

Akateemikko Saharovin valtakadulla pidetyn mielenosoituksen virallisia järjestäjiä olivat pieni Libertaaripuolue ja Internetin puolustajat -niminen yhdistys.

Merkittävämpää oli kuitenkin, että viranomaisten kanssa datasta pitkään kiistellyt venäläinen pikaviestipalvelu Telegram lähetti käyttäjilleen jo keskiviikkona viestin, jossa se kertoi tukevansa mielenosoitusta.

Myös oppositiohahmo Aleksei Navalnyi kehotti kannattajiaan osallistumaan mielenosoitukseen. Paikalle saapuneista huomattava osa olikin nuoria.

VENÄJÄN viranomaiset ovat kiinnittäneet viime aikoina selvästi aiempaa enemmän huomiota internetiin, kun se on vallannut asemia televisiolta. Valtakunnalliset televisiokanavat ovat vallanpitäjien kontrollissa, mutta internet on ollut verrattain vapaa.

Jonkin aikaa kohteena olivat sosiaalisessa mediassa internetmeemejä jakaneita, mutta nyt viranomaisten huomio on keskittynyt palveluntarjoajiin.

Mielenosoituksen varsinaisena aiheena oli Venäjän johdon lakihanke toteuttaa Venäjän ”suvereeni internet”, jota yleisesti pidetään vallanpitäjien pyrkimyksenä saada internet tiukempaan kontrolliin.

Laki velvoittaisi Venäjällä toimivat internet-palveluntarjoajat ottamaan käyttöön valvontalaitteistot, joita hallinnoitaisiin yhdestä keskuksesta. Nimi ”suvereeni internet” tulee siitä, että Venäjän internet voitaisiin järjestelmän avulla periaatteessa irrottaa maailmanlaajuisesta internetistä, kun liikenne kulkisi vain venäläisten palvelimien kautta.

VASTUSTAJAT eivät usko perusteluita Yhdysvaltain kyberuhkiin varautumisesta, vaan huomauttavat, että järjestelmän avulla viranomaiset voisivat suodattaa verkkoliikennettä ja esimerkiksi eristää kokonaisia alueita eli tiukentaa selvästi otettaan internetistä.

Telegram ilmoitti kannatusviestissään, että lain tavoitteena on ”täydellinen sensuuri”.

Lisäksi parlamentin alahuone duuma hyväksyi aiemmin tällä viikolla lait, jotka kieltävät verkossa ”valeuutiset” sekä hallinnon ja sen edustajien ”epäkunnioittavan” kohtelun. Määrittelyvalta jää tapauskohtaisesti vallanpitäjille, joiden alaisuudessa oikeuslaitos toimii.

Venäjä on myös vaatinut isoja sosiaalisen median yhtiöitä säilyttämään venäläisten käyttäjien tietoja Venäjällä sijaitsevilla palvelimilla. Monet venäläiset ovat pelänneet viranomaisten pääsevät sen seurauksena helpommin tietoihin käsiksi.

”Vallanpitäjät taistelevat vapautta vastaan, mukaan lukien internetin vapautta vastaan. Voin sanoa tämän ihmisenä, joka on ollut kuukauden vankilassa twiitin takia”, mielenosoituksessa puhunut aktivisti Sergei Boiko sanoi.

”INTERNET on vielä vapaa, mutta kohta ei ole”, mielenosoitukseen iltapäivällä saapunut Julija Gainullina sanoi.

Uskooko hän mielenosoituksen vaikuttavan?

”Olen varma, ettei se vaikuta”, hän naurahti.

”Mutta pitää näyttää, että eri mieltä olevia on”, Gainullinan kanssa saapunut Vladimir Baturin jatkoi.

Mielenosoitus oli niin sanotusti luvallinen, mutta poliisit ottivat useita ihmisiä kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti