Hmmmmm - vai niin - olen aikaisemmin kirjoittanut aiheesta Brexit siinä vaiheessa, kun siirtyminen alkoi näyttää todennäköisesltä mm. seuraavaa:
Pitkästä aikaa jotain järkevää tekstiä liittyen Brexitiin. Toivottavasti britit unohtavat saman tien koko Brexitin, joka luotiin täysin järjesttömän populistisen uhon voimin aikanaan. Pahimpia uhoilijoita ei ole näkynyt mediassa sen koommin...
Miten on mahdollista, että kansakunta on ajautunut näin järjettömään tilaan?
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:
Analyysi: Jatkoajan hakeminen ei riitä – sopimukseton ero uhkaa Britanniaa ellei brexit-suosta päästä ylös
Prosessin pitkittyminen voisi avata oven esimerkiksi uudelle kansanäänestykselle, kirjoittaa toimittaja Pasi Myöhänen.
Britannian pääministeri Theresa May lähtee ensi viikolla jälleen kolkuttelemaan EU:n ovia Brysseliin. Tällä kertaa reissun syynä on jatkoajan pyytäminen brexit-prosessille.
Britannian parlamentti äänesti torstaina selvin numeroin läpi hallituksen aloitteen, joka mahdollistaa lykkäyksen brexitille jos EU tähän suostuu.
EU-eroon tulisi lyhyt "tekninen" lykkäys, jos Theresa Mayn EU-erosopimus hyväksytään ensi viikolla. Jo kaksi kertaa hylätystä sopimuksesta äänestetään brittiparlamentissa vielä kolmannen kerran, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin. Äänestyspäivä on todennäköisesti ensi viikon tiistai.
Olisi erittäin yllättävää, että tällä viikolla 149 äänellä tyrmätty sopimus yhtäkkiä hyväksyttäisiin. EU on sanonut, ettei sopimukseen enää tehdä muutoksia.
May pelottelee brexitin peruuntumisella
Pääministeri May luottaa siihen, että kovan linjan EU-eromieliset siirtyvät hänen sopimuksensa tukijoiksi sen pelossa, että koko brexit uhkaa peruuntua.
Torstaina läpi nuijitussa hallituksen lykkäysaloitteessa todetaan, että brexitiin tarvitaan pidempi lykkäys jos Mayn erosopimusta ei hyväksytä. Prosessin pitkittyminen voisi avata oven esimerkiksi uudelle kansanäänestykselle.
Osa jyrkän linjan brexitööreistä onkin siirtynyt Theresa Mayn leiriin. Entinen brexit -ministeri David Davis sanoi yllättäen, että hän on avoin Mayn sopimuksen tukemiselle.
On kuitenkin erittäin vaikea nähdä, että Theresa Mayn sopimuksen kannattajia on ensi viikolla tarpeeksi. Brexitöörien lisäksi Mayn konservatiivipuolueen EU-jäsenyyttä kannattavat kansanedustajat kapinoivat pääministerin sopimusta vastaan, eikä konservatiiveilla ole parlamentissa omaa enemmistöä.
Tukipuolue DUP:n sanoo harkitsevansa Mayn auttamista mutta puolueella on parlamentissa vain 10 kansanedustajaa.
Kompromissin etsiminen kilpistyi äänestystappioon
Brexitin pattitilanteeseen toivottiin eilen ratkaisua muutosesityksestä, joka hylättiin vain kahden äänen voimalla.
Se olisi käytännössä siirtänyt brexit -prosessin aloitteen hallitukselta parlamentille. Esityksen voimalla olisi luotu suuntaa antavien äänestysten sarja, jonka toivottiin selvittävän mitä brexit-ratkaisua brittiparlamentti voisi kannattaa.
Tällä viikollahan parlamentti hylkäsi kaikki sille tarjotut eromallit, eli pääministerin erosopimuksen ja sopimuksettoman eron.
Äänestysten sarja olisi voinut näyttää voisiko parlamentti tukea esimerkiksi Norjan kaltaisia läheisiä EU-suhteita.
Parlamentin "vallankaappausyrityksen" kilpistyminen vähensi toivoa kompromissiratkaisun löytymisestä. Ilman sellaista Britannian sopimukseton ero on edelleen vakava riski.
Sopimukseton äkkiero on edelleen oletusvaihtoehto, johon Britannia lain mukaan päätyy jos muuta erotapaa ei keksitä tai brexitiä ei peruta.
Se, että parlamentti äänesti sopimuksetonta eroa vastaan ja hakee nyt jatkoaikaa ei riitä.
Britanniassa varapääministeri David Lidington väläytti kuitenkin eilen, että suuntaa antavien äänestysten sarja voidaan luoda jos Mayn sopimus jälleen torpataan.
Samalla maassa puhutaan jo nyt neljännestä yrityksestä Mayn sopimuksen hyväksyttämiseksi. Tästä viikosta piti tulla brexit-prosessin kohtalonviikko, mutta paljon jäi edelleen selvittämättä.
Lue myös:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti