sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Krimin liittämisestä Venäjään viisi vuotta – UM: Suomi on huolestunut huononevasta ihmisoikeus­tilanteesta...

Hmmmmm - niinpä - Mikään maailmassa ja nimenomaan Euroopassa ei ole entisellään vuoden 2014 jälkeen...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Politiikka

Krimin liittämisestä Venäjään viisi vuotta – UM: Suomi on huolestunut huononevasta ihmisoikeus­tilanteesta

Suomen kannan mukaan kansainvälisille järjestöille tulee sallia esteetön pääsy Krimille.

ULKOMINISTERIÖ (UM) tiedotti sunnuntaina, että Suomi on huolestunut Krimin huononevasta ihmisoikeustilanteesta. Krimin liittämisestä Venäjään tulee maanantaina kuluneeksi viisi vuotta.

Ministeriö kertoo olevan myös huolestunut Venäjän vangitsemien lähes 70 ukrainalaisen siviilin kohtalosta.

Siviilien kohtelu on ollut esillä muun muassa krimiläisen elokuvaohjaajan Oleh Sentsovin viime lokakuussa päättyneen syömälakon takia.

Sentsov aloitti syömälakon viime vuoden toukokuussa. Lakolla vaati Venäjää vapauttamaan 64 poliittisena pitämäänsä ukrainalaisvankia.
TASAVALLAN PRESIDENTTI Sauli Niinistö otti elokuvaohjaajan tilanteen esiin, kun hän tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime vuoden syyskuussa Sotšissa.

Suomen kannan mukaan kansainvälisille järjestöille tulee sallia esteetön pääsy Krimille. ”Pidämme tärkeänä, että Venäjä vapauttaa perusteettomasti vangitut ukrainalaiset, tutkii ihmisoikeusloukkaukset ja saattaa syylliset oikeuden eteen”, ministeriön tiedotteessa lukee.

KRIMIN LAITTOMASTA liittämisestä Venäjään tulee maanantaina 18. maaliskuuta kuluneeksi viisi vuotta.

Vuosipäivän kunniaksi ministeriö , että Suomi tuomitsee Venäjän toimet kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan vastaisina. Suomi on myös antanut vahvan tuen Ukrainan itsenäisyydelle, itsemääräämisoikeudelle ja alueelliselle koskemattomuudelle, eikä tunnusta Krimiä osaksi Venäjää.

Suomi on mukana EU:n linjassa, jonka mukaan Kertshinsalmen ylittävän sillan rakentaminen rikkoo Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja rajoittaa vapaata merenkulkua salmen kautta.

SUOMI KEHOTTAA Asovanmeren ja Kertshinsalmen ongelmien rauhanomaiseen ratkaisuun ja välttämään tilannetta uudelleen kärjistäviä toimenpiteitä.

”Venäjän vangitsemien 24 ukrainalaisen merimiehen välitön vapauttaminen on tärkeää. Krimin lisääntyvä sotilaallinen varustaminen kiristää Mustanmeren alueen jo ennestään jännittynyttä turvallisuustilannetta”, ministeriö ilmoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti