torstai 21. maaliskuuta 2019

Trump kuittasi Isisin kukistamisen omaksi ansiokseen – rehentely on paitsi mautonta myös totuudenvastaista...

Hmmmmm - niinpä - mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat    |   Kommentti

Trump kuittasi Isisin kukistamisen omaksi ansiokseen – rehentely on paitsi mautonta myös totuudenvastaista

Isisin sotilaallinen tappio on todella hieno uutinen. Julistuksiin kannattaa silti suhtautua varovaisesti. Sairas ääri-islamilainen ideologia ei ole kadonnut. Oletettavasti ja valitettavasti se löytää pian seuraavan purkautumiskanavansa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

ÄÄRI-ISLAMILAISEN Isisin niin sanottu ”kalifaatti” jää historiankirjoihin yhtenä 2010-luvun vastenmielisimmistä vaiheista.
Isisin eteneminen alkoi keväällä 2014. Sen niin sanotut taistelijat ovat tappaneet, raiskanneet, silponeet, kiduttaneet ja orjuuttaneet.

Nyt tämä kaikki on ohi. Niin sanotaan.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump vieraili keskiviikkona Ohiossa panssarivaunutehtaalla. Hän piti puheen lavalla, taustanaan suurikokoinen tähtilippu ja neljä M1A2 Abrams -taistelupanssarivaunua.
Trump esitteli yleisölle Syyrian ja Irakin karttaa. Siinä oli laaja punainen alue, Isisin hallitsemat alueet marraskuussa 2016, ”kun me juhlimme pientä voittoa, muistatteko?”

Trump viittasi omaan voittoonsa marraskuun 2016 presidentinvaaleissa. Yleisö hurrasi.

Mutta nyt, Trump esitteli, kartalla ei enää ole punaista väriä. Isis on pyyhkäisty olemattomiin.

”Tänä yönä kalifaatti on historiaa”, Trump ilakoi.

TRUMP kertoi perineensä edeltäjältään Barack Obamalta ”sekasotkun”. Hän siis kuittasi Isisin kukistamisen omaksi henkilökohtaiseksi ansiokseen.

Trumpin rehentely on paitsi mautonta myös totuudenvastaista. Isisin alamäki alkoi paljon ennen marraskuuta 2016, ja taistelu Mosulin kaupungin takaisin valtaamiseksi oli silloin jo käynnissä.
Iloon on sinänsä aihetta. Pahimmillaan Isisin hirmuvalta ulottui alueelle, joka kooltaan vastaa Lapin eteläpuolista Suomea.

Torstaina Yhdysvaltain tukemat kurdijohtoiset SDF-joukot siivosivat Isisin valtakunnan viimeisiä rippeitä, Baghuzin kyläpahasta Eufratjoen rannalla itäisessä Syyriassa, aivan Irakin rajan tuntumassa.

ISIS ON jättänyt jälkeensä mittaamattoman määrän kärsimystä. Se jatkuu vielä kauan.


Kuten BBC:n toimittaja Quentin Somerville viime viikonloppuna riipaisevasti raportoi, viimeisiä taisteluita paenneiden joukossa on paljon lapsia.

Joukossa on myös jesidivähemmistöön kuuluvia orpolapsia. Isis-järjestön niin sanotut taistelijat ovat oletettavasti tappaneet heidän vanhempansa ja sen jälkeen kohdelleet lapsia kuin orjia tai roskaa.

Nämä lapset eivät voi ymmärtää, mitä heidän ympärillään on tapahtunut, eikä heillä ole maailmassa paikkaa. Tämän suuremmaksi ei vääryys muutu.

Isisin sotilaallinen tappio on todella hieno uutinen. Julistuksiin kannattaa silti suhtautua varovaisesti. Sairas ääri-islamilainen ideologia ei ole kadonnut. Oletettavasti ja valitettavasti se löytää pian seuraavan purkautumiskanavansa.

YHDYSVALTAIN presidentit ovat ennenkin olleet kerkeitä julistamaan voittoja.

Trumpin keskiviikkoisesta lavashow’sta tulee mieleen vapunpäivä 2003. Silloin George W. Bush laskeutui lentotukialukselle San Diegon edustalla ja kehui, kuinka hienosti Irakin valtaaminen oli sujunut. Hyökkäys Irakiin oli alkanut 20. maaliskuuta.

”Irakin vapauttaminen on ratkaiseva edistysaskel terrorisminvastaisessa taistelussa”, Bush julisti.

Irakissa seurasi verinen kaaos, josta sikisi myös sunnalainen ääriliike Irakin al-Qaida, josta taas tuli myöhemmin Isis.

Bushin puheen taustana oli lentotukialuksen komentotorni, jonka seinämässä komeili iso teksti: ”Tehtävä suoritettu.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti