Helsingin pörssin nousuavaus kääntyi laskuksi kun yleisindeksin painavin yhtiö Nordea lähti rajuun alamäkeen.
Vajaan kahden tunnin kaupankäynnin jälkeen Nordean osake oli 4,3 prosenttia miinuksella erittäin vilkkaalla yli 100 miljoonan euron vaihdolla. Osake noteerattiin 7,65 euroon.
Alimmillaan Nordea oli aamulla jo yli kuuden prosentin laskussa noin 7,5 eurossa.
Ylen tänään illalla julkaistavan MOT-ohjelman mukaan ”suuri tietovuoto paljastaa, että Nordean kautta on kulkenut satoja miljoonia euroja epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa”.

MOT kertoo haltuunsa saamiensa asiakirjojen paljastavan, miten eurooppalaiset pankit kytkeytyvät valtavan venäläislähtöisen rahanpesukoneen toimintaan.

Tarkempia tietoa MOT:n käsiinsä saamista tiedoista ei toistaiseksi ole. Nordea ei ole toistaiseksi vastannut Kauppalehden kommenttipyyntöihin.
Nordeaa koskevia rahanpesuepäilyjä on aikaisemmin pitänyt esillä Bill Browder, joka on tehnyt asiasta myös tutkintapyyntöjä Pohjoismaiden viranomaisille.

Ruotsissa valvontaviranomaisten Nordea-tutkinta on jo rauennut näyttöjen puutteen vuoksi.

Suomessa Finanssivalvonta julkaisi toissa viikolla selvityksensä tulokset Hermitage Capitalin perustajan Browderin tutkintapyynnöstä keskusrikospoliisille. Keskusrikospoliisi, Finanssivalvonta ja syyttäjälaitos selvittävät, onko Nordeaa syytä epäillä rikoksesta.
Myös Nordean suurimman omistajan Sammon osake on luisussa ja aamun toiseksi vaihdetuin. 12 miljoonan euron vaihdolla. Sampo oli hetki sitten 1,1 prosenttia miinuksella 42,60 eurossa.
Kun kauppaa oli käyty vartti, OMXH-yleisindeksi oli 0,31 prosentin laskussa ja indeksi noteerattiin 9750,37 pisteeseen.
Maailmalla kauppaa on käyty nousevin kurssein. Aasiassa indeksit ovat olleet laajalti nousussa, kun toiveet kauppasovusta ovat kasvaneet. Wall Street Journalin tietojen mukaan USA:n ja Kiinan presidentit voisivat solmia sopimuksen jo maaliskuun lopulla.
Aamun kovin nousija on Caverion, jonka suosituksen Inderes nosti tasolle ”lisää”, kun sen aiempi suositus oli ”vähennä”. Tavoitehinnan se nosti 5,50 eurosta 5,60 euroon. Osake oli hetki 6,8 prosentin nousussa 5,52 eurossa.
First North -listattu Nexstim raportoi aamulla tappiollisesta tuloksesta viime vuoden jälkipuoliskolla. Yhtiön tilikauden tulos oli 3,7 miljoonaa euroa tappiolla, kun vuotta aiemmin tappiota syntyi 3,9 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 1,6 miljoonaa euroa eli saman verran kuin vuotta aiemmin. Yhtiö arvioi liikevaihdon kasvavan tänä vuonna ja tilikauden tuloksen pysyvän tappiolla. Yhtiön osake oli hetki sitten 11,6 prosentin laskussa.
Evli puolestaan nosti Oriolan suosituksen tasolle ”osta”, kun se oli aiemmin ”pidä”. Tavoitehinnan se nosti 2,30 eurosta 2,50 euroon. Osake oli hetki sitten 2,0 prosentin nousussa 2,30 eurossa.
Mascot Bidco tiedotti aamulla käteisostotarjouksen Amer Sportsista päättyvän torstaina 7. maaliskuuta kello 16 eikä tarjousaikaa voida jatkaa. Joulukuussa alkanutta tarjousaikaa pidennettiin helmikuussa. Mascot Bidco ei antanut väliaikatietoja ostotarjouksen etenemisestä. Amerin osake oli hetki sitten 0,10 prosenttia plussalla ja kauppaa käytiin 39,85 euron hintaan.