perjantai 8. maaliskuuta 2019

Lakiesityksen mukaan valeuutisen levittämisestä voi saada Venäjällä 20 000 euron sakon...

Hmmmmm - vai niin - oletettavasti lakiesitys ei koske Pietarin trollitehtaan ja vastaavien ulkomaille lähetettäviä valeuutisia esim. vaalien läheisyydessä vaan omien kansalaisten suitsimista. 
Lakiesityksestä muodostunee Venäjän nykyhallinnolle oikea Raha-Sampo tehokkaasti valvottuna/toteutettuna...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Lakiesityksen mukaan valeuutisen levittämisestä voi saada Venäjällä 20 000 euron sakon

Arvostelijoiden mielestä lakiesitys on epämääräisesti muotoiltu ja sillä olisi paljon mahdollisuuksia väärinkäyttöön.






VENÄJÄN parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi keskiviikkona toisessa käsittelyssä lakiehdotuksen, joka tekee valeuutisten levittämisestä rangaistavaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Lakiesityksen mukaan syyttäjä voi määritellä, mitkä uutiset ovat valeuutisia ja maan median valvojilla on valta käskeä poistamaan uutiset internetistä.

Viranomaisten mielestä internetissä levitetyt valeuutiset voivat johtaa ”massan levottomuuksiin” ja heikentää valtion turvallisuutta.

Sakot lain rikkomisesta ja valeuutisten levittämisestä voivat nousta 1,5 miljoonaan ruplaan eli yli 20 000 euroon, jos rike johtaa vakaviin seurauksiin, kuten kuolemaan tai mellakoihin.

Jos kansanedustajat hyväksyvät lain kolmannella käsittelykerralla myöhemmin tällä viikolla, lähetetään laki parlamentin ylähuoneeseen ja presidentti Vladimir Putinin hyväksyttäväksi.

ARVOSTELIJOIDEN mielestä lakiesitys on epämääräisesti muotoiltu ja sillä olisi paljon mahdollisuuksia väärinkäyttöön. Opposition poliitikko Vladimir Ryzhkov arvosteli lakiehdotusta, jonka myötä viranomaiset voivat estää verkkosivustoja ja sosiaalisen median tilejä ilman oikeudenkäyntiä.

Esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja -järjestö arvosteli lakiesitystä sensuurin lisääntymisellä.

VENÄJÄN parlamentti on hyväksynyt myös lain, jonka mukaan tuomioistuimet voivat vangita ihmisiä hallituksen tai valtion virkamiesten, esimerkiksi presidentti Putinin, ”epäkunnioittamisesta” verkossa, kertoi Guardian keskiviikkona.

Laki määrää 100 000 ruplan eli noin 1 300 euron sakot ”säädyttömästä” internetissä viestimisestä. Tällä tarkoitetaan viestintää, jossa ilmenee ”räikeää epäkunnioitusta Venäjän yhteiskuntaa, virkamiehiä tai perustuslakia kohtaan.”

Toistuvista samantapaisista rikoksista voidaan antaa jopa kaksinkertaiset sakot tai laittaa rikoksentekijä 15 päiväksi vankilaan.

HELMIKUUSSA HS uutisoi Venäjän lakimuutoksesta, jolla maassa toteutettaisiin ”suvereeni-internet”. Laki velvoittaisi Venäjällä toimivat internet-palveluntarjoajat ottamaan käyttöön laitteistot, joiden avulla ne pystyisivät estämään nykyistä tehokkaammin pääsyn Venäjän viranomaisten kieltämille verkkosivuille.

Tavoitteena on, että Venäjän osuus internetistä voitaisiin tarvittaessa kytkeä irti muusta maailmasta.

Nettivitsi voi viedä Venäjällä vankilaan – Maria, 24, pilaili somessa uskonnolla, ajautui yhdeksän kuukauden oikeus­taistoon ja pakeni maasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti