Hmmmmm - niinpä - loppujen lopuksi Pohjois-Koreaan liittyvillä pakotteilla ei ole suuratkaan merkitystä, koska mm. Kiina ja Venäjä eivät niitä noudata, vaikka YK:kin pakotelista on mittava.
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:
"Kaikessa oli kyse pakotteista" – Nämä pakotteet Pohjois-Korea olisi halunnut purkaa, mutta Donald Trump ei suostunut
Pohjois-Korealle asetetut pakotteet kurittavat sen taloutta, ulkomaankauppaa ja asevarustelua.
Pohjois-Koreaa on kuritettu toinen toistaan ankarammilla pakotteilla jo vuosikausia. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan juuri pakotteet olivat syynä siihen, että neuvottelut Pohjois-Korean Kim Jong-unin kanssa kaatuivat.
– Kaikessa oli kyse pakotteista. Käytännössä he halusivat saada pakotteet purettua kokonaisuudessaan, ja me emme voineet suostua siihen, Trump sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa neuvottelujen kaaduttua.
Trumpin mukaan Pohjois-Korea tarjoutui vastineeksi purkamaan Yongbyonin ydinlaitoksen. Tämä ei riittänyt Yhdysvalloille, joka haluaa Pohjois-Korean luopuvan kokonaan ydinohjelmastaan, ydinaseistaan ja ohjuksistaan.
Vaikka neuvotteluja on käyty jo yli vuoden ajan, kaikki Pohjois-Koreaa koskevat pakotteet ovat yhä voimassa. Ne rajoittavat tuntuvasti sen ulkomaankauppaa, taloutta ja asevarustelua.
Pakotteita on koonnut yhteen muun muassa Council of Foreign Relations -ajatushautomo.
YK:n pakotteet
YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut laajoja pakotteita Pohjois-Korealle sen ydinohjelman takia. Pakotteet eivät koske humanitaarista apua, joten Pohjois-Koreaan virtaa yhä ruokaa ja muita avustuksia.
YK:n pakotteet
- kieltävät Pohjois-Korealta aseiden, kaksikäyttöteknologian, ajoneuvojen, teollisuuslaitteiden ja metallien kaupan.
- jäädyttävät ydinohjelmaan sekaantuneiden pohjoiskorealaisten varoja.
- kieltävät useiden luksustuotteiden tuonnin Pohjois-Koreaan.
- kieltävät sähkölaitteiden, hiilen, mineraalien, puun, tekstiilien, kiven sekä monien maatalous- ja ruokatuotteiden viennin Pohjois-Koreasta.
- rajoittavat pohjoiskorealaisten vierastyöläisten määrää.
- rajoittavat öljyn ja öljyjalosteiden tuontia Pohjois-Koreaan.
- kieltävät maakaasun tuonnin Pohjois-Koreaan.
- rajoittavat Pohjois-Korean kalastusoikeuksia.
Näitä pakotteita Yhdysvallat ei voi purkaa omin voimin, vaan sen pitäisi suostutella myös muut turvallisuusneuvoston jäsenmaat purkamaan pakotteita.
Yhdysvaltain pakotteet
Yhdysvallat on määrännyt myös omin päin pakotteita, jotka ovat YK:n pakotteita laajempia. Niitä on asetettu, koska Yhdysvallat syyttää Pohjois-Koreaa ydinohjelman kehittelyn lisäksi myös kyberhyökkäyksistä, ihmisoikeusrikkomuksista ja rahanpesusta.
Yhdysvaltain pakotteet koskevat itse valtion ohella myös pankkeja, yrityksiä ja ihmisiä, jotka ovat olleet tekemisissä Pohjois-Korean ydinohjelman kanssa.
Vaikka presidentti Donald Trump on neuvottelujen aikana puhunut ylistävään sävyyn Kim Jong-unista, hänkin on asettanut Pohjois-Korealle ankaria pakotteita.
Hänen määräyksestään Pohjois-Korean kanssa toimivat yritykset ja ihmiset eristettiin Yhdysvaltain eli samalla käytännössä koko maailman rahoitusmarkkinoilta vuonna 2017.
Lisäksi Trump on määritellyt Pohjois-Korean terrorismia tukevaksi valtioksi, mikä on merkinnyt jälleen uusia pakotteita.
Muut pakotteet
Myös Japani, Etelä-Korea ja Euroopan unioni ovat asettaneet Pohjois-Korealle pakotteita. Japani on esimerkiksi kieltänyt pohjoiskorealaisten pääsyn maahan, ja EU on kieltänyt investoinnit Pohjois-Koreaan.
Toimivatko pakotteet?
YK ja Yhdysvallat kiristivät huomattavasti pakotteitaan vuosina 2016–2017, kun Pohjois-Korea teki useita ohjuskokeita ja kaksi ydinkoetta.
Uusien pakotteiden uskotaan olevan yksi syy siihen, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un päätti aloittaa neuvottelut Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen kanssa. Neuvottelujen aikana uusia pakotteita ei ole asetettu.
Kaikki asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita pakotteiden tehosta. Etenkin aiemmin Kiina valvoi pakotteita laiskasti, sillä se pelkäsi Pohjois-Korean romahtavan pakotteiden takia.
On myös epäselvää, olisiko Pohjois-Korea todella valmis luopumaan ydinohjelmastaan vastineeksi pakotteiden purkamisesta. Se pitää ydinaseitaan henkivakuutuksena, jonka ansioista Yhdysvallat ei uskalla hyökätä.
Jutun perässä voi keskustella aiheesta Yle tunnuksin. Keskustelu on avoinna klo 21 asti.
Lue myös:
Lähteet: AP, REUTERS
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti