maanantai 4. maaliskuuta 2019

Suomalainen Jussi Pylkkänen on maailman suurimman huutokauppakamarin Christie’sin pomo...

Hmmmmm - niinpä - katsoin alla olevan artikkelin dokumentin uusintana hetki sitten televisiosta.
Tunnustan, että pidän = olen kiinnostunut mm. kuvataiteesta ja siksi em. 2- osainen dokumentti oli todella kiinnostava. Omasta mielestäni sain hiukan perspektiiviä sille, miksi joku yksityishenkilö ostaa taideteoksia.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:
Kulttuuri    |   Televisioarvostelu

Suomalainen Jussi Pylkkänen on maailman suurimman huutokauppakamarin Christie’sin pomo – brittidokumentti kurkistaa taidehuutokauppojen kulisseihin

Kiinnostavimmillaan kepeä dokumentti on pyöritellessään sitä, miten taideteosten poskettomat hinnat oikein määrittyvät.

SKOTTI James Christien vuonna 1766 Lontooseen perustama huutokauppakamari Christie’s on instituutio, jonka tunnemme mekin, jotka emme olosuhteista johtuen arvotaidetta keräile.

Christie’sin kautta ostetaan ja myydään halutuimmat ja kalleimmat taideteokset, ja sekös lämmittää suomalaisenkin mieltä. Maailman suurimman huutokauppakamarin pomona ja ykkösmeklarina toimii näet suomalainen Jussi Pylkkänen.

Kaksiosainen brittidokumentti Christie’s – Jussi Pylkkäsen valtakunta (Sold! Inside the World’s Biggest Auction House, 2016) kurkistaa taidehuutokauppojen kulisseihin. Jaksot esitetään peräkkäin.

Kiinnostavimmillaan kepeä dokumentti on pyöritellessään sitä, miten taideteosten poskettomat hinnat oikein määrittyvät. Tekijöitä on useita: trendit, tarinat, kauppahistoria – mutta silti hinnoittelut ovat aina vain spekulaatiota. Vasta kauppahetkellä määrittyy taideteoksen arvo, joka voi parin vuoden päästä olla jotain aivan muuta.
TAIDEKAUPAN varjopuolesta puhutaan dokumentissa turhan vähän. Esimerkiksi Christie’sin ja sen pahimman kilpailijan Sothebyn parinkymmenen vuoden takainen hintakartelli sivuutetaan lyhyellä maininnalla.

Dokumentin suomenkielinen nimi tulee painottaneeksi Pylkkäsen roolia ehkä hieman liikaa, vaikka hänen eloisa persoonansa tunnetaankin taidemaailmassa hyvin. Hänen meklaroidessaan Christie’s on tehnyt useita ennätyskauppoja.

Vuonna 2017 Pylkkänen pääsi taas vasaroineen rikkomaan myyntiennätyksiä. Christie’sin huutokaupassa New Yorkissa myytiin Leonardo da Vincin ­ teos Salvator Mundi. Maailman kalleimmalle maalaukselle tuli hintaa 382 miljoonaa euroa.

Christie’s – Jussi Pylkkäsen valtakunta, Teema klo 14.30 ja Yle Areena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti