torstai 29. kesäkuuta 2017

Veljekset, piilottelijat ja palkkamurhaaja – heidät tuomittiin Nemtsovin murhasta...

Alla olevassa artikkelissa todetaan:
Oppositiopoliitikot uskovat toimeksiannon tulleen Tšetšeniaa johtavalta Ramzan Kadyrovilta.
Murhaa selvittänyt Venäjän tutkiva komitea on esittänyt murhan tilaajaksi Ruslan Muhudinov, jota ei ole vieläkään löydetty.
Muuta keneltä Venäjän talutusnuorassa oleva Ramzan Kadyrov saa käskyt?
Hmmmmm - siinäpä kysymys - sano...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Veljekset, piilottelijat ja palkkamurhaaja – heidät tuomittiin Nemtsovin murhasta

Murhatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin lähipiiri pitää viiden miehen tuomitsemista farssina.
Boris Nemtsov
Vasemmalta Tamerlav Eskerhanov, Shadid Gubashev ja Anzor Gubashev ja oikealla Zaur Dadajev.
Vasemmalta Tamerlav Eskerhanov, Shadid Gubashev ja Anzor Gubashev sekä oikealla Zaur Dadajev. 27. kesäkuuta Moskovassa.Kirill Kudryavtsev / AFP
Yli kaksi vuotta jatkunut prosessi oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaajien rankaisemiseksi sai torstaina jonkinasteisen päätöksen, kun viisi miestä tuomittiin: yksi syylliseksi murhaan, muut avunantoon.
Virallisesti tuomio tuli palkkamurhasta sekä aseiden laittomasta hallussapidosta.
Venäläisoppositio pitää tuomiota farssina, sillä murhan tilaajia ei saatu oikeuden eteen. Lisäksi murhasta tuomituista miehistä kaksi on valittanut joutuneensa kidutuksen kohteeksi pidätysten yhteydessä ja vankeuden aikana.

Kidutettu murhaaja

Nemtsovin ampui tuomioistuimen mukaan Zaur Dadajev, joka on aiemmin kuulunut Sever-pataljoonaan eli Tšetšenian sisällä toimiviin turvallisuusjoukkoihin.
Todisteina Dadajevia vastaan esitettiin muun muassa hänen kehostaan löydetyt "mikroskooppisen pienet jäljet ammunnasta", sekä hänen kotoaan löydetyt hylsyt, jotka olivat samanlaisia kuin murha-aseessa. Puolustus on kiistänyt todisteet ja pitää esimerkiksi hylsyjä istutettuina, kertoo venäläisjulkaisu Republic(siirryt toiseen palveluun).
Lisäksi Dadajevin jättämiä jälkiä löydettiin autosta, jolla Dadajev ja toinen tuomittu seurasivat Nemtsovia ennen murhaa. Murhan silminnäkijän mukaan ampuja näytti Dadajevilta.
Dadajev ei ole kuitenkaan tunnustanut syyllisyyttään. Sen sijaan hän on raportoinut joutuneensa kidutetuksi poliisiviranomaisten toimesta.
Dadajevin mukaan hänet kidnapattiin kahdeksi päiväksi, sidottiin patteriin ja kidutettiin sähköshokeilla, tarkoituksena saada hänet tunnustamaan murha. Syytöksiä ei ole tutkittu.

Veljekset apuna

Tšetšeeniveljekset Anzor ja Shadid Gubashev saivat tuomiot avunannosta murhaan. Tuomioistuimen mukaan toinen heistä seurasi Boris Nemtsovin liikkeitä ennen murhaa, toinen auttoi Dadajevia piiloutumaan murhan jälkeen.
Kuten Dadajevin kehosta, myös Shadid Gubashevin tavaroista löytyi "mikroskooppisen pieniä jälkiä ammunnasta", ja hänen jättämiään jälkiä oli myös pakoautossa ja asunnoissa, joissa tuomitut piileskelivät.

Avustajat mukana

Myös Tamerlav Eskerhanovin ja Hamzat Bahaevin katsottiin syyllistyneen murhan avunantoon avustamalla piilottelussa. Heidän osallisuutensa on kyseenalaistettu jopa Boris Nemtsovin lähipiirin toimesta.
– Mielestämme todisteet Hamzat Bahaevia vastaan eivät ole riittävät, kommentoi Nemtsovin tytär Zhanna Nemtsova Facebook-sivullaan(siirryt toiseen palveluun) tuomiota.
Tamerlav Eskerhanov taas kertoi, että vankeuden aikana häntä oli hakattu, hänestä oli otettu kuvia alasti ja hänen partaansa ja kasvojaan oli poltettu.

Tilaaja yhä kateissa

Oppositio ja Nemtsovin lähipiiri pitävät tuomiota farssina, sillä murhan tilaajia ei saatu oikeuden eteen. Oppositiopoliitikot uskovat toimeksiannon tulleen Tšetšeniaa johtavalta Ramzan Kadyrovilta.
Murhaa selvittänyt Venäjän tutkiva komitea on esittänyt murhan tilaajaksi Ruslan Muhudinov, jota ei ole vieläkään löydetty.
Muhudinov on Sever-pataljoonan varajohtaja Ruslan Geremejevin autokuski. Venäläislehti Novaja Gazeta(siirryt toiseen palveluun) on esittänyt Geremejevin osallistuneen murhan suunnitteluun. Lehden tietojen mukaan Nemtsovia seurattiin ennen murhaa samoilla autoilla, joita Geremejev käytti normaalisti.
Silti Geremejevin oli määrä esiintyä oikeudessa lähinnä todistajana, mutta hän ei koskaan ilmaantunut paikalle.
Jutussa on käytetty seuraavia lähteitä: The Republic(siirryt toiseen palveluun)Dozdh(siirryt toiseen palveluun)Kidutuksen vastainen komitea(siirryt toiseen palveluun)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti