maanantai 12. kesäkuuta 2017

Poliisi ottanut kiinni satoja mielenosoittajia Moskovassa...


Hmmmmm - vai niin - ei jaksa yllättää...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Poliisi ottanut kiinni satoja mielenosoittajia Moskovassa

Kansalaisjärjestö OVD-infon mukaan Moskovassa poliisi on ottanut kiinni ainakin 731 ihmistä, heidän joukossaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

Nyt toistetaan: HS:n kirjeenvaihtaja: "Poliisi tulkitsi mielenosoitukset luvattomaksi"
MOSKOVA

POLIISIT ovat ottaneet kiinni satoja ihmisiä kiinni Pietarissa ja Moskovassa mielenosoituksissa, jotka olivat osa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin koolle kutsumaa korruptionvastaisten mielenosoitusten aaltoa.

Mielenosoituksia järjestettiin kymmenissä muissakin venäläiskaupungeissa maanantaina. Myös muualla poliisit ottivat mielenosoittajia kiinni.

Itse Navalnyin poliisi otti kiinni jo ennen mielenosoituksen alkua. Hänet otettiin kiinni kotinsa edessä Moskovassa, kertoi hänen vaimonsa Julija Navalnaja Twitterissä.

”Terve. Tässä Julija Navalnaja. Aleksei pidätettiin kodin portailla. Hän pyysi kertomaan, että suunnitelmat eivät muutu: Tverskaja”, kirjoitti Navalnyin puoliso Navalnyin Twitter-tilillä. Sana Tverskaja viittaa siihen, että mielenosoitus on määrä pitää Tverskaja-kadulla Moskovan keskustassa.



Illalla Navalnyi oli jo oikeudessa. Hän saattaa saada pisimmillään 30 vuorokautta vankeutta.

ENITEN kiinniotettuja on Moskovassa, ainakin 731, tilannetta tarkkaileva OVD-info-järjestö kertoi illansuussa.



Moskovassa myös mielenosoittajia oli eniten. Keskustassa Puškininaukion lähistöllä järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui ainakin tuhansia ihmisiä.

Heistä monet olivat nuoria, kuten edellisessä isossa Navalnyin koolle kutsumassa mielenosoituksessa maaliskuussa.

”En halua elää korruptoituneessa maassa, jossa palkat ja eläkkeet ovat pieniä”, Sergei Kireikin, 17, sanoi.

Neljän 18-vuotiaan opiskelijan joukko NastjaDmitriAnton ja Maksimei halunnut kertoa koko nimiään, sillä yliopistolla oli varoiteltu erottamisella, jos jää kiinni.

”Mutta mitään muuta keinoa mielipiteensä ilmaisemiseen ei ole”, ryhmään kuulunut Dmitri sanoi.

Kaikki sanoivat olevansa tyytymättömiä. Erityisesti häiritsi se, ettei esimerkiksi pääsyyttäjän tai pääministerin korruptioepäilyjä edes tutkita.

”En kannata Navalnyitä poliittisesti, mutta hänelle pitää antaa ansio siitä, että on yhdistänyt rivejä ja saanut esimerkiksi nämä mielenosoitukset aikaiseksi”, Maksim sanoi.


MAANANTAIN mielenosoitukset olivatkin jatkoa 26. maaliskuuta järjestetyille mielenosoituksille, jotka yllättivät sekä vallanpitäjät että analyytikot.

Ne olivat suurimpia vallanpitäjien vastustajien kokoontumisia vuosiin. Sytykkeenä oli Navalnyin ja tämän järjestön FBK:n julkaisema video, jolla esiteltiin pääministeri Dmitri Medvedevin korruptiota.

Maanantain mielenosoituksia pidettiinkin testinä, saako Navalnyi taas joukot liikkeelle.

Maanantai oli Venäjällä yleinen vapaapäivä, sillä 12. kesäkuuta on Venäjän itsenäisyyspäivä. Venäjä julistautui suvereeniksi valtioksi 12. kesäkuuta 1991.

POLIISIT hajottivat mielenosoitusta kovaotteisesti, sillä viranomaiset tulkitsivat sen luvattomaksi.

Moskovan viranomaiset olivat jo antaneet maanantain mielenosoitukselle luvan ja osoittaneet paikaksi Akateemikko Saharovin valtakadun keskustaa ympäröivän Puutarhakehän ulkopuolella. Sunnuntai-iltana Navalnyi kuitenkin ilmoitti viestipalvelu Twitterissä, että mielenosoitus järjestetäänkin Moskovan pääkadulla Tverskajalla.



Blogissaan hän kertoi tarkemmin syyksi, että viranomaiset olivat painostaneet yrityksiä olemaan toimittamasta sovitulle mielenosoituspaikalle äänentoisto- ja kuvauslaitteistoa. Hänen mukaansa tällä oli tarkoitus nöyryyttää mielenosoittajia.

Vallanpitäjät tulkitsevat lakia niin, että yli yhden ihmisen mielenosoituksiin pitää aina saada paikallisviranomaisten lupa. Usein sitä ei anneta tai mielenosoituspaikaksi osoitetaan jokin muu kuin toivottu paikka.

Opposition mielestä perustuslaki takaa kokoontumisvapauden, eikä lupia tarvitsisi kysyä. Usein oppositio on silti kysynyt, sillä tavalliset ihmiset tulevat mieluummin niin sanottuihin luvallisiin mielenosoituksiin, joissa poliisi ei yleensä ota ihmisiä kiinni.

YLEISEN vapaapäivän vuoksi Tverskajalla oli useita tapahtumia. Sekä Puškininaukiolla että Voitonaukiolla oli isot lavat, joilla esitettiin lähinnä musiikkia.

Niinpä mielenosoituksen vieressä oli balalaikashow.

Merkittävämpi oli Venäjän historiasta kertova ulkoilmanäyttely katapultteineen. Kaupunki oli sen vuoksi katkaissut Tverskajasta Puškininaukion ja Maneesinaukion välisen osuuden liikenteeltä.

Niinpä mielenosoitus jakaantui lopulta kolmeen osaan.

Pääjoukko kokoontui historianäyttelyn porteille, sillä kaikki sinne haluavat joutuivat kulkemaan metallinpaljastamien läpi. Toinen joukko oli näyttelyalueella. Kolmas Puškininaukion toisella laidalla sanomalehti Izvestijan vanhan toimitalon edessä.

Ryhmillä oli yhteisiä huutoja, kuten ”Venäjä ilman Putinia” ja ”Putin on rosvo”. Kun poliisi otti mielenosoittajia kiinni, muu joukko huusi ”häpeä, häpeä”.

Poliisien otteet olivat erityisen kovakouraisia Izvestijan edustalla, jossa he käyttivät myös pamppuja.

NAVALNYI kehotti etukäteen mielenosoittajia ottamaan mukaansa Venäjän lippuja ja kävelemään rauhallisesti. Juuri niin tekivät monet muutkin kaupungilla aikaa viettäneet. Se vaikeutti poliisien tekemää arviointia siitä, ketkä olivat osa mielenosoitusta ja ketkä eivät. Lisäksi poliisille arveltiin olevan kiusallista ottaa kiinni ihmisiä itsenäisyyspäivänä pääkaupungin pääkadulla vain siksi, että he kantavat Venäjän lippua.

Poliisit kuitenkin ottivat kiinni lippuja heiluttavia mielenosoittajia eri puolella maata.


NAVALNYI on käynyt keväästä asti presidentinvaalikampanjaansa. HS seurasi tilaisuutta Rjazanissa. Jutun voi lukea tästä.

Maaliskuiset mielenosoitukset olivat käytännössä Navalnyin yksin mobilisoimia. Hän kutsui ihmisiä paikalle suositussa blogissaan ja videoviesteissään.

Sitä edeltävä iso mielenosoitusliikehdintä alkoi joulukuussa 2011 vilpillisten parlamenttivaalien jälkeen. Liikehdintä kuitenkin laimeni keväällä 2012, kun Vladimir Putin palasi presidentiksi yhden kauden tauon jälkeen. Samalla otteet kovenivat.

Silloin mielenosoitukset keskittyivät isoihin kaupunkeihin, etupäässä Moskovaan.
Mellakkapoliisit kantoivat kiinniottamaansa miestä Moskovan keskustassa 26. maaliskuuta, jolloin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kutsui edellisen kerran mielenosoituksen koolle. Hän on kutsunut koolle ihmisiä maanantaina uuteen mielenosoitukseen.
Poliisit pidättivät oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin mielenosoituksessa Moskovassa maaliskuun 26. päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti